Un fost activist pro-democraţie la protestele sângeroase din Piața Tiananmen, inculpat în SUA pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost activist pro-democraţie la protestele sângeroase din Piața Tiananmen, inculpat în SUA pentru spionaj în favoarea Chinei

Un bărbat din New York, care a participat la mişcarea pro-democraţie reprimată violent de Beijing în 1989, a fost inculpat miercuri, fiind suspectat că ar fi un agent al guvernului chinez în Statele Unite, a anunţat Departamentul american de Justiţie, relatează AFP, transmite Agerpres.

Tang Yuanjun, în vârstă de 67 de ani, a ajuns înot pe o insulă controlată de Taiwan cu mai bine de 20 de ani în urmă, după care a primit azil politic în Statele Unite.

El a fost inculpat miercuri pentru că a acţionat ca agent al Republicii Populare Chineze în Statele Unite în perioada 2018-2023, a anunţat Departamentul american de Justiţie într-un comunicat.

Tang a îndeplinit „sarcini la ordinul Ministerului Securităţii de Stat al Republicii Populare Chineze, care este principala agenţie de informaţii” a ţării, au mai precizat autorităţile americane.

Astfel, el le-a furnizat angajaţilor acestui minister chinez informaţii despre „indivizi şi grupuri considerate” de Beijing „ca fiind potenţial nefavorabile” intereselor sale, în special „activişti proeminenţi pentru democraţie şi disidenţi chinezi din Statele Unite”.

El este, de asemenea, acuzat că a minţit FBI-ul afirmând că nu mai are acces la o adresă de mail folosită pentru a fi în contact cu persoana sa de legătură din Ministerul Securităţii de Stat chinez.

Arestat miercuri, el urmează să compară în faţa unui judecător.

Tang, originar din provincia Jilin, în nord-estul Chinei, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a participat la mişcarea pro-democraţie din 1989, care a dus la reprimarea sângeroasă a demonstranţilor în Piaţa Tiananmen din Beijing.

El a fost eliberat după ce a ispăşit opt ani de închisoare.

Tang a continuat să pledeze pentru democraţie în China şi a fost reţinut, interogat şi hărţuit în mod repetat de autorităţi înainte de a fugi în Taiwan, potrivit unui grup pentru drepturile omului din Taipei, care l-a ajutat să solicite azil în 2002.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…