Un film despre viața lui Erdogan rulează de vineri în cinematografele din Turcia

Un film despre viața lui Erdogan rulează de vineri în cinematografele din Turcia

Un film biografic mult așteptat despre președintele Recep Tayyip Erdogan este lansat vineri în cinematografele din Turcia, cu câteva săptămâni înainte de un referendum privind reforma constituțională care vizează extinderea puterilor șefului statului, relatează AFP.

Intitulat "Reis" (Șeful — n.r.), filmul, prima operă de ficțiune despre viața lui Erdogan, îi urmărește parcursul de la copilăria din cartierul Kasimpașa de pe malurile Cornului de Aur, la Istanbul, până la obținerea primului său mandat de primar al metropolei, care a început în 1994.

Lansarea filmului pe marile ecrane, la 3 martie, se petrece cu șase săptămâni înainte de referendumul de la 16 aprilie privind reforma constituțională controversată care vizează transformarea regimului turc într-unul prezidențial, ceea ce ar întări considerabil puterile lui Erdogan.

Președintele turc și soția sa, Emine Erdogan, vor fi interpretați pe marele ecran de actorii Reha Beyoglu și Ozlem Balci, în timp ce Erdogan copil va fi jucat de Batuhan Isik Gürel.

Scenariștii au încercat să reproducă pe marele ecran tonul înflăcărat al președintelui Erdogan, reputat pentru calitățile lui de vorbitor. "O persoană nu moare decât odată, dacă trebuie să murim, atunci să murim ca oamenii!", spune personajul principal într-o scenă din trailerul difuzat joi.

Într-un interviu difuzat pe postul Kanal D în această săptămână, actorul Reha Beyoglu a spus că este "mândru" că președintele a afirmat că se recunoaște în el.

Întrebat de ce a ales acest titlu, regizorul Hudaverdi Yavuz a explicat că "Reis (șeful) este supranumele său". "Prietenii săi din copilărie, apropiații îl strigau așa. Și atunci când a devenit primar al Istanbulului, în mod automat a început să fie strigat așa", a adăugat el.

Potrivit media turce, filmul va mai fi difuzat în Germania, Franța și Marea Britanie.

Recep Tayyip Erdogan, omul politic turc cel mai carismatic după Mustafa Kemal, fondatorul Republicii Turce în 1923, a devenit în 2014 primul președinte turc ales prin sufragiu universal direct. Lansarea acestui film înainte de referendum, deși era prevăzută să aibă loc în martie 2016, a suscitat numeroase întrebări.

"Acest film a fost realizat în întregime de noi. Nu este vorba despre propagandă", susține regizorul, afirmând că nu a existat nicio intervenție din exterior.

"Filmul meu poate avea o utilitate politică pentru unii sau poate să-i nemulțumească pe alții, asta nu mă interesează", a adăugat el.

Hudaverdi Yavuz, care a lucrat înainte pentru postul public TRT, afirmă că nu a avut nevoie de autorizația președintelui pentru acest proiect.

Unul dintre momentele cheie ale filmului este povestea încarcerării lui Erdogan, închis timp de patru luni în 1999 pentru recitarea în public a unui poem religios considerat o "incitare la ură" de judecători în perioada în care era primar al Istanbulului.

Pentru susținătorii partidului AKP la putere, acest episod rămâne unul dintre simbolurile tratamentului incorect rezervat turcilor pioși de către elita laică.

În trailerul publicat online, un băiat care nu este Erdogan își privește bunicul bătut pentru că a lansat o chemare la rugăciune în arabă, ceea ce a fost interzis în perioada 1932-1950. Ca un simbol al puterii islamului față de militarii laici, băiatul începe să recite rugăciune în arabă după ce asistă la aceste violențe.

Într-o altă scenă care dorește să ilustreze oprimarea religioșilor de către militari, băiatul devenit adult este luat pe sus de soldați în timp ce se roagă în locuința lui, din cauza opoziției lui la execuția prim-ministrului Adnan Menderes.

Menderes, care a ridicat interdicția ce viza chemarea la rugăciune în arabă, a fost executat după lovitura de stat militară din 1960.

Scena, care se derulează în septembrie 1961, se termină cu copilul Erdogan în prim-plan, în vârstă de 7 ani la acea vreme, care urmărește sfidător arestarea, iar naratorul spune că "un erou valoros" va crește pentru a se bate împotriva unor astfel de persecuții.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…