Un fenomen foarte rar observat la CERN confirmă Modelul Standard din fizică
După aproape trei decenii de așteptare, cercetătorii care lucrează cu cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), de la CERN, au anunțat miercuri că au observat un fenomen extrem de rar care confirmă așa-numitul Model Standard din fizică, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature, transmit The Verge și redOrbit.com.
Fenomenul observat este descompunerea unui mezon B neutru într-o pereche de muoni cu sarcină electrică opusă — "verii" mai grei ai electronilor. Mezonii B neutri sunt compuși instabili formați din două tipuri de quarcuri ce sunt unite prin forța nucleară tare.
Modelul Standard în fizica particulelor explică modul în care interacționează particulele subatomice prin intermediul a trei forțe: electromagnetism, forța nucleară puternică și forța nucleară slabă. Problemele Modelului Standard sunt legate de incapacitatea de a explica gravitația, forța primordială de interacțiune în lumea corpurilor mari și nu poate explica nici materia întunecată care are capacitatea de a menține materia ordinară la un loc, în galaxii.
Descompunerea acestor mezoni în muoni este prevăzută de Modelul Standard, dar oamenii de știință caută dovezi experimentale care să susțină această predicție încă din anii '80 ai secolului trecut.
Unul dintre motivele pentru care obținerea acestor dovezi a fost atât de dificilă ține de faptul că mezonii B neutri se produc doar în condiții extreme — în acceleratoare de particule. Un alt motiv este legat de faptul că tranziția lor în muoni tinde să se producă cu o frecvență de doar patru ori la fiecare 1 miliard de descompuneri.
Conform fizicienilor care au participat la experiment, această descoperire demonstrează că Modelul Standard a trecut un alt test important dar mai are încă o serie de obstacole înaintea sa. Ei speră să poată folosi aceste rezultate în studiile și experimentele privind misterioasa materie întunecată dar și a altor fenomene pe care aplicarea Modelului Standard în domeniul fizicii particulelor nu le poate explica. Datele pe care se bazează acest studiu au fost colectate în perioada 2011 — 2012. AGERPRES