Un explorator britanic a murit încercând să traverseze pe jos Antarctica

Un explorator britanic a murit încercând să traverseze pe jos Antarctica

Henry Worsley, explorator britanic ce urma să încheie traversarea Antarcticii pe jos, solitar și fără asistență, a murit în Chile, a anunțat luni familia sa, preluată de AFP. Worsley, fost colonel în vârstă de 55 de ani, mai avea de parcurs doar 48 de kilometri când a fost nevoit să solicite ajutor vineri, în a 71-a zi a expediției dale. Spitalizat la Punta Arenas, în extremitatea sudică a statului Chile, a murit duminică.

"Cu tristețe copleșitoare vă anunț că soțul meu, Henry Worsley, a murit după ce i-au cedat toate organele", a scris într-un comunicat soția lui, Joanna.

Exploratorul, tată a doi copii, a parcurs circa 1.600 de kilometri prin Antarctica și suferea de oboseală și deshidratare. Medicii din Punta Arenas i-au diagnosticat și o peritonită bacteriană.

Proiectul lui Worsley era să completeze traversarea neterminată a Antarcticii de către exploratorul Ernest Shackleton din 1915. Dacă ar fi reușit, ar fi fost prima traversare pe jos, solitar și fără asistență a continentului alb de un om, spun organizatorii.

"A fost un om care a dovedit mult curaj și o hotărâre de nezdruncinat", a afirmat prințul William, sub egida căruia s-a desfășurat expediția. "Am pierdut un prieten, dar el va rămâne o sursă de inspirație pentru noi toți", a adăugat prințul într-un comunicat.

Și David Beckham a adus omagiu "unui om care a servit țara noastră mulți ani". "Niciun cuvânt nu ar putea descrie durerea provocată de pierderea lui Henry", a adăugat fostul fotbalist britanic pe contul său Instagram.

Tentativa lui Worsley a permis strângerea a peste 130.000 de euro în beneficiul militarilor răniți, prin intermediul Endeavour Fund, susținut de ducele și ducesa de Cambridge.

Un alt explorator britanic, Ranulph Fiennes, a fost nevoit în 2013 să renunțe la traversarea Antarcticii iarna, pe schiuri, din cauza degerăturilor. El reușise totuși să facă în întregime expediția, pe jos și fără asistență, în 1992-1993, numai că vara.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…