Un expert român explică abordarea unei eventuale victorii a lui Trump. Cum e privită România de fostul lider de la Casa Albă

Un expert român explică abordarea unei eventuale victorii a lui Trump. Cum e privită România de fostul lider de la Casa Albă

Donald Trump conduce în cele mai multe sondaje, cu o jumătate de an înaintea alegerilor din SUA, iar posibila sa revenire la Casa Albă le dă frisoane multor analiști. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar trebui privită în realitate o eventuală reîntoarcere a lui Trump

Donald Trump stă bine în principalele sondaje din SUA. FOTO: EPA EFE

Donald Trump stă bine în principalele sondaje din SUA. FOTO: EPA EFE

Pe 5 noiembrie, în acest an, americanii își vor alege vitorul președinte, iar bătălia se va da între actualul șef de stat, democratul Joe Biden, și republicanul Donald Trump. În realitate, războiul dintre cei doi nu a încetat niciun moment în toți acești ani, iar fiecare a lansat la adresa celuilalt acuzații dure, de cele mai multe ori nefondate și imposibil de dovedit chiar și în instanță. Iar societatea americană a arătat mai divizată ca oricând, într-o perioadă în care Federația Rusă a atacat Ucraina, iar din Orientul Mijlociu vine miros de pulbere.

Toți ochii pe Statele Unite

Din Statele Unite și până în Ucraina, o lume întreagă privește cu sufletul la gură bătălia pentru Casa Albă, chiar dacă până la alegeri a mai rămas exact o jumătate de an. Există temeri serioase, exprimate de mulți analiști, că în cazul în care Donald Trump va ieși învingător, el va decide retragerea SUA din NATO sau că va decredibiliza alianța.

Nu în ultimul rând, se spune și că Trump va abandona Estul Europei, care ar reveni astfel sub influență rusă, la fel ca odinioară, când era sub cizma fostei URSS. Iar cei care susțin aceste lucruri se bazează inclusiv pe unele declarații ale fostului lider de la Casa Albă, mai mult sau mai puțin scoase din context, dar în orice caz neinspirate.

Nu în ultimul rând, rivalii lui Trump din SUA, democrații, au încercat să speculeze și să inducă o adevărată psihoză în rândul americanilor și a europenilor, amenințând că orice succes pentru Trump echivalează cu o catastrofă pentru lumea liberă și cu o victorie a Federației Ruse.

Există însă și experți neutri care nu sunt de acord cu aceste afirmații și care îndeamnă la calm, reamintind și că, indiferent cine ar fi președinte în SUA, Washingtonul va urma aceeași politica externă, așa cum a făcut-o de fiecare dată chiar dacă la putere se aflau democrații sau republicanii.

„Adevărul” a discutat pe această temă cu George Vișan. Cercetător la Institutului Diplomatic Român și membru al titratei Jamestown Foundation, din SUA, George Vișan are o abordare echilibrată și își argumentează fiecare afirmație.

Relația strategică s-a dezvoltat și în timpul lui Trump

El pornește de la mandatul anterior al lui Donald Trump și demonstrează că în perioada respectivă relațiile româno-americane nu au întâmpinat nicio problemă.

„Relația strategică România - SUA continuă și s-a dezvoltat și în primul mandat al președintelui Trump. Nu văd, atenție, că suntem într-o campanie electorală în SUA, dacă acesta ar câștiga alegerile nu văd o deteriorare a relației bilaterale”, spune Vișan.

George Vișan este optimist în privința modului în care vor evolua relațiile dintre România și SUA

George Vișan este optimist în privința modului în care vor evolua relațiile dintre România și SUA

De altfel, în timpul mandatului anterior, Donald Trump l-a primit la Casa Albă pe președintele Klaus Iohannis exact la fel cum a făcut-o Joe Biden, în acest an. Iar atitudinea lui Trump față de România a fost în general una neutră , ba chiar amicală, în anumite momente, dar în niciun caz ostilă. Fostul lider american și-a exprimat la un moment dat dorința de a muta cel puțin o parte din trupele americane staționate în Germania chiar în România, ceea ce ar fi însemnat enorm pentru București. Mai mult, Trump și republicanii săi au permis accesul României la tehnologia militară americană de ultimă oră.

Să reamintim: în timpul mandatului domnului Trump am avut și o vizită prezidențială laWashington, deci relația a mers foarte bine, am avut și achiziții importante de armament care practic s-au dovedit utile. Dacă vă uitați cu atenție la ce se întâmplă în Ucraina, sistemele HIMARS și sistemele Patriot și-au confirmat pe deplin valoarea”, adaugă expertul român.

Iar dacă inclusiv unii analiști români se tem de realegerea lui Trump, George Vișan nu vede nicio problemă în asta. În schimb, el susține că bătălia pentru fotoliul de la Casa Albă e departe de a fi decis.

Nu întrevăd o rupere a relațiilor, nu văd un dezastru dacă ar fi ales Donald Trump. Dar până la urmă mai sunt multe luni până la alegeri. Să nu uităm că momentan campania în SUA este incipientă. De abia de la mijlocul lunii mai încolo aceasta va evolua, dar e imposibil să prezicem ce se va întâmpla”, punctează George Vișan.

Trump devine tot mai imprevizibil

După ce l-a lăudat în mai multe rânduri pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și a făcut toate demersurile posibile pentru a bloca ajutorul american pentru Ucraina, Donald Trump pare că și-a schimbat atitudinea. Iar dacă anul trecut a evitat să spună dacă își dorește ca Ucraina să învingă Rusia și a insistat că odată ales președinte al SUA ar veni cu soluția încheierii războiului, de data aceasta Trump a reușit să surprindă chiar pe toată lumea.

După o întâlnire cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Trump Tower, controversatul lider a ieșit cu un mesaj neașteptat. După ce a criticat Europa pentru că, în viziunea lui, nu acordă la fel de mulți bani Ucrainei precum Statele Unite ale Americii, Trump i-a invitat pe europeni să sprijine Kievul și să o facă mult mai decis.

„De ce nu poate Europa să acorde în mod egal banii alocaţi de Statele Unite ale Americii pentru a ajuta o ţară într-o situaţie disperată. Aşa cum toată lumea este de acord, Supravieţuirea şi Puterea Ucrainei ar trebui să fie mai importante pentru Europa decât pentru noi, dar sunt, de asemenea, importante pentru noi! Mişcă-te, Europa!”, a fost mesajul tranșant trimis de Donald Trump.

Iar dacă într-adevăr aceasta reprezintă o schimbare de poziție, următoarele luni vor arăta care sunt calculele lui Trump. Dacă alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, Trump a primit deja numărul necesar de voturi de delegați pentru a fi nominalizat drept candidatul republicanilor la șefia statului. La rândul său, Joe Biden, care candidează și el pentru un al doilea mandat, și-a asigurat sprijinul unui număr suficient de delegați din partea Partidului Democrat.

Asta nu înseamnă că Donald Trump nu are unele emoții. Fostul președinte american are mai multe procese și riscă chiar să ajungă la închisoare. Deocamdată, însă, el poate răsufla ușurat, după ce termenul unui proces a fost amânat, zilele trecute. Judecătoarea federală Eileen Cannon a amânat termenul de judecată în cazul manipulării greșite de către Donald Trump a unor documente clasificate.

În martie, avocații lui Trump au depus o moțiune de respingere a cazului. Judecătorul a respins cererea „pe baza unei ambiguități neconstituționale”.

Pe 13 iunie, un tribunal din Miami l-a inculpat pe fostul președinte sub acuzația de manipulare necorespunzătoare a documentelor clasificate. Trump riscă până la 400 de ani de închisoare și o amendă mare. Cu toate acestea, în ciuda urmăririi penale, el va putea participa la alegerile prezidențiale din 2024.

Interesant este că și rivalul său, Joe Biden, s-a confruntat cu aceeași acuzație, însă oamenii legii s-au dovedit mai înțelegători în cazul acestuia. Deși s-a dovedit că Biden a gestionat greşit documente clasificate, el nu a fost pus sub acuzare. Potrivit Reuters , procurorul special a luat această decizie pe care a justificat-o afirmând că memoria lui Biden a avut „limitări semnificative”.

*Pozițiile exprimate de George Vișan nu angajează în niciun fel Ministerul Afacerilor Externe.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...