Un exemplu de ascundere a averii reale de către șpăgari/Și ăsta este un amărât de peștișor...
O analiză G4Media.ro arată faptul că declarațiile de avere ale consilierului din Ministerul Dezvoltării arestat, luna trecută, pentru luare de mită, nu sunt complete. Viorel Dinu, acuzat că a primit șpagă o mașină de lux de 80.000 de euro și 50.000 de lei, locuiește într-o vilă din comuna Domnești-Ilfov care nu apare în nici una dintre declarațiile sale de avere.
Conform acestor documente, familia formată din părinți și doi copii s-a bazat mult timp doar pe venitul de câteva mii de lei al lui Dinu. Cu toate acestea, informații obținute de G4Media dintr-o sentință judecătorească arată că soția lui Dinu conducea, în 2019, o mașină care, de asemenea, nu este menționată în vreo declarație de avere a acestuia.
În 2017, alături de trei oameni de afaceri din Reșita – unul dintre ei, fost viceprimar PDL și lider Pro România Caraș-Severin –, soția lui Viorel Dinu a înființat o societate care avea intenționa ridicarea unei fabrici de îmbuteliere a apelor minerale și sucurilor în Banat, proiect eșuat, în final.
Toți cei contactați de G4Media pentru a oferi detalii despre Dinu au declarat fie că nu știu nimic, fie au fost expeditivi în răspunsuri.
Sumarul declarațiilor de avere semnate de Viorel Dinu între 2012 și 2021: un apartament de 67 mp în București, cumpărat în 1999, în coproprietate cu soția și o mașină Toyota Corolla achiziționată în 2007 și declarată daună totală în urma unui accident din 2016.
Tot din 2007 data și un credit de 11.000 de euro, scadent inițial în 2014 și prelungit apoi până în 2017, când a devenit de 17.000 de euro. În 2016, Dinu a contractat alte două credite, de câte 8.500 de euro.
Deși acest lucru este sancționat de Agenția Națională de Integritate, în cinci dintre declarații, Dinu nu și-a trecut salariul. A făcut-o doar în 2012 (aproape 39.000 lei), 2013 (circa 35.000 de lei), 2016 (aproape 40.000 de lei), 2019 (81.670 lei), 2020 și 2021 (câte 88.000 de lei).
vSoția sa apare cu venituri doar în 2019 (48.000 de lei), 2020 (60.000 de lei) și 2021 (66.000 de lei), perioadă în care a fost consilier juridic la o instituție subordonată Primăriei București.
Deși Viorel Dinu a menționat la capitolul imobile doar un apartament din București, într-o sentință judecătorească din 2020, la Registrul Comerțului (unde soția lui Dinu a fondat o firmă în 2018) și la începutul documentelor de mai sus, soții Dinu figurează cu domiciliul într-un imobil din comuna Domnești, județul Ilfov.
Sursa Foto: Captura Registrul Comertului " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/11/capturi-300x144.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/11/capturi.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa Foto: Captura Registrul Comertului, declarația de avere”Este casa lor, au autorizație de construire pe numele lor de vreo 10 ani”, a declarat viceprimarul localității, Costel Ștefan. Cu toate acestea, vila și terenul aferent nu au fost menționate niciodată de Dinu în declarațiile sale de avere din perioada 2012-2021.
Din sentința judecătorească invocată mai sus și care conține informații dintr-un dosar penal referitor la furtul suferit de soția lui Dinu, în octombrie 2019, în Sinaia, mai reiese că un hoț i-a spart acesteia mașina Volkswagen care se afla în parcarea unui hotel.
În plângerea de la Poliție, femeia a indicat faptul că i-au fost furate un laptop marca Mac Book PRO și un ceas bărbătesc de mână marca SEIKO, în cutia originală, bunuri evaluate la 15.000 de lei. Viorel Dinu nu a declarat vreodată vreun autoturism Volkswagen.
Tot la capitolul potențiale cheltuieli ale familiei se pot include fondurile necesare școlarizării în străinătate a uneia dintre fiice. Conform contului de Linkedin, aceasta studiază, din 2018, la The Hague University of Applied Sciences din Olanda, universitate pe care o va termina în 2022.
În ceea ce o privește pe soția lui Dinu, G4Media a mai descoperit că, în 2018, aceasta a devenit co-asociat, cu 25%, în firma Irisim Apa Țarcului din Caraș-Severin, alături de Gheorghe Filipescu, Constantin Brabete și Sorin Daniel Simescu, trei oameni de afaceri din Reșita.
Ultimul a fost viceprimar PDL al Reșiței până în 2012, iar ulterior a migrat la alte partide (PNL, PSRo), ajungând, în urmă cu câțiva ani, șef al filialei locale ProRomânia. Asociat cu Simescu în mai multe societăți, Brabete a fost condamnat, anul trecut, la 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Filipescu, care în prezent este directorul regiei de apă din județ, a negat inițial asocierea în firmă și a spus că nu o cunoaște pe Dinu, iar apoi a recunoscut, vag, prezența în societate. La rândul său, Simescu a spus că a fost coleg de facultate cu soția lui Dinu și că afacerea, care presupunea edificarea unei fabrici de îmbuteliere a apelor minerale, nu a mai reușit deoarece se baza pe banii proveniți dintr-o competiție Start-Up, bani care nu au mai venit.
Contactată printr-un mesaj privat pe Facebook, soția lui Dinu și-a închis contul după ce a văzut întrebările G4Media. Nici la serviciu nu a fost de găsit: o colegă a transmis că nu mai lucrează acolo de câteva luni.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a comunicat G4Media că Viorel Dinu a venit în instituție, prin transfer, de la Ministerul Agriculturii, în aprilie 2012, ocupând, până în octombrie 2021, când a fost suspendat din funcție din cauza arestării, postul de consilier evaluare-examinare la Serviciul Corp Control.
La momentul transferului, ministrul Dezvoltării era Cristian Petrescu (membru PDL atunci), care a ocupat postul în scurtul mandat al premierului Mihai Răzvan Ungureanu. ”Nu-mi aduc aminte și nu îl cunosc pe acest domn”, a declarat Petrescu.
Conform DNA, în cursul anului 2020, Viorel Dinu, în calitatea menționată mai sus, ”ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la administratorul unei societăți comerciale, un autoturism de lux, în valoare de aproximativ 80.000 de euro.
Folosul necuvenit menționat mai sus, ar fi fost pretins și primit de inculpat pentru a nu constata nereguli ce ar fi atras sancțiuni, inclusiv suspendarea contractelor pe care una dintre societățile comerciale administrate de omul de afaceri le avea încheiate cu două primării din țară. Aceste contracte de execuție lucrări erau finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.).”
În cauză, un om de afaceri despre care G4Media a aflat că se numește Gheorghe Ciorbă (denunțătorul lui Decebal Traian Remeș în Dosarul Caltaboșul), a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, fiind acuzat de infracțiunea de dare de mită. Ciorbă nu a putut fi contactat.
Ulterior, DNA a anunțat extinderea urmăririi penale în acest dosar, Dinu fiind acuzat și de trafic de influență deoarece, în iunie 2021, ”ar fi pretins și ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la omul de afaceri, susținând că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să admită o contestație formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitație la care firma participase, contestație care a fost admisă.” La data de 27 octombrie, Dinu a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere care a fost admisă de instanță.