Un EXCEPȚIONAL interviu cu un român din administrația americană: În America, nu există să dai mită. Dacă ceva nu ți se cuvine, nu ți se dă niciodată!

Un EXCEPȚIONAL interviu cu un român din administrația americană: În America, nu există să dai mită. Dacă ceva nu ți se cuvine, nu ți se dă niciodată!

In America, daca ceva ti se cuvine, ti se da imediat, iar daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata. Functionarii si politistii nu se lasa mituiti, birocratia e redusa la minimum, iar oamenii respecta legea pentru ca stiu ca acea societate este nemiloasa cu cei care o incalca, spune dr. Marius Stan, fost consilier stiintific principal al ministrului Energiei in Administratia Obama.

Intr-un interviu acordat Ziare.com , acesta vorbeste despre cateva dintre masurile luate de noua administratie de la Casa Alba, explica de ce este esential ca un absolvent de facultate sa fie capabil sa redacteze o lucrare de licenta si cat de important este ca un tanar cercetator sa isi prezinte rezultatele in fata comunitatii stiintifice, afirma ca vinovatii de furt intelectual trebuie dati pe mana justitiei si subliniaza impactul negativ pe care coruptia il are in orice societate.

Marius Stan este doctor in chimie, cercetator principal in cadrul Laboratorului National Argonne, profesor asociat la Universitatea Chicago si profesor asociat la Universitatea Northwestern. A emigrat in SUA in urma cu 20 de ani.

La sfarsitul lunii martie, a tinut la Academia Romana conferinta intitulata "Stiinta - arta - societate".

Cum vede un fost membru al Administratiei Obama masurile luate de noua conducere de la Casa Alba, nu numai cele legate de cercetare?

Eu am fost directorul unui program important, de folosire a tehnicii de calcul pentru aplicatii energetice, un program care beneficiaza de 25 de milioane de dolari pe an. Guvernul american are acest obicei de a aduce profesori universitari, oameni de stiinta, sa conduca partea stiintifica sau de inginerie din aceste proiecte. Toate guvernele, de toate culorile politice, fac asta, dar aceste pozitii nu sunt politice, sunt tehnice.

Ce observ la noua administratie, fata de vechea administratie, in domeniul energetic, pe care il cunosc, este ca are dorinta de a favoriza elemente traditionale de productie americane, care de-a lungul istoriei au constituit baza resurselor, cum ar fi: exploatarea carbunelui, a petrolului, in vreme ce Administratia Obama era mai interesata de noi surse de energie, regenerabile: soarele, vantul etc.

In privinta cercetarii, in general, intrucat este o administratie in care foarte multi membri ai Guvernului provin din mediul financiar si de afaceri, se simte cumva ca sunt mai pragmatici si doresc ca majoritatea activitatilor sa aiba o anumita eficienta financiara, un anumit profit.

Guvernul, insa, intelege rolul cercetarii fundamentale, probabil va incerca sa gaseasca o modalitate ca ea sa atraga interesul companiilor private sau de stat, multinationale, care sa o sustina, astfel incat sa nu fie sustinuta in intregime de la buget.

Asta are o consecinta directa: cercetatorii trebuie sa devina mai intreprinzatori, mai buni antreprenori.

Si asa revenim la modul in care se prezinta articolele stiintifice. Multa vreme, si inainte de a merge la Washington, obisnuiam sa pun mare accent pe partea tehnica, ecuatii, descrierea metodologiei etc. Am invatat ca este la fel de important, daca nu mai important, sa putem descrie in detaliu importanta rezultatelor cercetarii, cum vor influenta ele pozitiv economia, care va fi impactul.

Si acest aspect probabil ca va deveni din ce in ce mai important.

Pe de alta parte, SUA sunt o tara in care se investeste mult in lucruri noi - inventii, patente, descoperiri. Ele sunt considerate mai importate si mai profitabile decat fabricatia insasi. Alte tari prefera sa fabrice, folosind tehnologii americane. S-a observat, insa, cu timpul, ca au scazut capacitatile de fabricare in SUA, de aceea, cred ca dorinta noii administratii de a reinstaura productia de toate felurile este o idee buna. Sper insa ca noua administratie va continua sa sustina si tehnologia.

Un subiect intens dezbatut, in Romania, dar nu numai, e cel legat de politica presedintelui Donald Trump cu privire la imigranti. Exista motive de panica?

Am ajuns in SUA ca imigrant legal, asa ca sunt un mare sustinator al migratiei legale. In privinta celei ilegale, cred ca ratiunea o sa invinga. Si ca hotararile luate de noua administratie impreuna cu Congresul american vor fi in cele din urma rezonabile. Sunt optimist si convins, deoarece vad ca reactia la propunerile Guvernului din partea celorlalte elemente ale statului de drept din SUA, respectiv Justitia si Congresul, este exact cea la care ma asteptam si care conduce, in general, in SUA la hotarari foarte bune in ultima instanta. Inteleg ingrijorarea unora, dar nu cred ca sunt motive de panica.

In cei 20 de ani cat am stat in SUA, mi-am confirmat si mi-am intarit parerea ca societatea americana este extrem de robusta. Chiar daca la un moment dat evolueaza intr-o directie evident nepotrivita, are un mecanism de redresare, de vindecare, care o face sa revina.

SUA nu au alunecat niciodata definitiv pe o panta negativa catre o dictatura sau catre un tip de societate totalitara, pentru ca exista un mecanism care are de-a face cu Constitutia, dar si cu cultura americana, astfel incat societatea se redreseaza cumva si lucrurile se imbunatatesc.

Alte societati, istoric vorbind, odata ce pornesc intr-o directie anume nu se mai opresc pana nu ajung in totalitarism si dictatura. Si ma tem ca sunt unele care chiar acum se indreapta intr-acolo, iar asta se va petrece sub ochii nostri.

Cum se prezinta peste hotare cercetatorii romani, imigranti sau nu?

Cand am ajuns in SUA acum 20 de ani, numarul de cercetatori romani nu era prea mare, cu timpul, insa, lucrurile s-au schimbat: tot mai multi participa la conferinte, in SUA sau in alte tari, obtin granturi de cercetare. Toti cei pe care i-am intalnit se prezinta excelent din punct de vedere stiintific, inclusiv cei care vin din tara.

Au fost cercetatori romani pe care i-am angajat la mine in laborator, am avut colegi, si am si in acest moment, atat la Argonne, cat si la Universitatea din Chicago, care sunt de origine romana, cu care ne intalnim. Nu am decat cuvinte de lauda despre ei.

Sunt extrem de multumit sa observ aceasta evolutie si de faptul ca si in Romania se organizeaza conferinte la care sunt invitati cercetatori din strainatate.

Pe de alta parte, in Romania au explodat in ultimii ani scandalurile de plagiat. De ce e grav sa plagiezi, pentru ca multi compatrioti nu par sa inteleaga, in ciuda faptului ca s-a scris foarte mult despre acest subiect?

Eu cred ca in orice cultura onestitatea e apreciata, nu cred ca exista o cultura care sa incurajeze inselatoria si furtul. Se intampla in toate tarile si culturile sa existe si oameni care fac astfel de lucruri, dar societatea ia masuri pentru a descuraja aceasta activitate: de la amendare la anulare, de la a-i face de ras in public pana la a li se retrage titlul sau a-i exclude din diverse activitati.

Ce inseamna ca o anumita productie stiintifica e un plagiat? Nu atat faptul ca ea contine un text care se mai gaseste si in alte lucrari, ci faptul ca el este inclus fara a cita autorii. Este clar ca o astfel de citare trebuie sa apara intotdeauna.

Autorul lucrarii este considerat onest, indrumatorul este considerat o persoana onesta, cei care fac parte din comisia de analiza, de asemenea, universitatea care acorda titlul la fel.

Cum a ajuns plagiatul o problema in Romania nu stiu, in orice caz este foarte grav. Eu in continuare cred ca universitatea care a acordat titlul este si cea in masura sa evalueze situatia.

Si ce facem daca se ajunge la asa-numitele fabrici de diplome, la lucrari de licenta cumparate de pe Internet, la titluri obtinute pe nedrept, in care toti cei care fac parte din retea au cate ceva de castigat?

Din punctul meu de vedere, vorbim despre o infractiune care trebuie tratata ca orice alta inselatorie si pentru care vinovatii sunt pedepsiti legal.

Recent, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti a decis sa renunte la lucrarile de licenta, pentru ca nu putea fi oprita achizitionarea lor de pe Internet, asa ca nu mai aveau valoare reala. E o decizie justa, rezolva ea adevarata problema?

Nu pot sa spun daca lucrarile se cumpara sau nu de pe Internet, dar daca s-au dat bani, Justitia trebuie sa isi spuna cuvantul.

Ce pot sa spun, insa, este ca o lucrare de licenta este necesara. Ea dovedeste capacitatea candidatului la un anumit titlu de a sintetiza experienta, cunostintele, rezultatele pe care le are, in special, elementele inovative din cercetarea sa, intr-o lucrare care are introducere, cuprins si incheiere.

De ce este foarte important? Am avut foarte multi studenti care au lucrat cu mine, de la cei aflati inca in facultate, pana la cei cu master, studii doctorale sau post-doctorale, cat si tineri oameni de stiinta in primii lor ani. Am constatat ca multi dintre ei sunt foarte inteligenti, muncitori si au o anume pasiune de a genera rezultate stiintifice fara egal, dar nu pot sa isi adune energiile si nu pot sa isi asume starea de spirit necesara pentru a colecta datele si a scrie o lucrare stiintifica.

Asta este un lucru foarte rau, care a ruinat cariera stiintifica a multor tineri foarte promitatori. Am avut si cazuri in care, dupa o munca extraordinara si rezultate nemaipomenite, lucrarea a fost atat de proasta incat a trebuit sa muncesc cu ei si sa stau ore intregi ca sa le explic cum sa o rescrie.

Si revenim iar la inceputul discutiei noastre: nu e totul sa produci lucruri de valoare, trebuie sa le si poti prezenta in fata comunitatii. De aceea, eu insist ca o lucrare trebuie facuta la terminarea facultatii, masteratului, doctoratului de catre candidat. De el, cu indrumare, si nu de altii.

Iar daca exista fabrici de diplome, trebuie anchetat. Pentru mine, a falsifica sau a pune pe altcineva sa iti faca lucrarea nu e cu nimic deosebit de a copia un film de pe DVD si a-l vinde sau de a face copii dupa tabloul unui artist si a le vinde pentru a face bani. In toate aceste cazuri e vorba despre furt intelectual, iar Justitia trebuie sa isi spuna cuvantul.

Justitia din Romania este atacata in ultima perioda din toate directiile, de la politicieni la trusturi media. Ce facem cu lupta impotriva coruptiei, care ne afecteaza viata de zi cu zi?

Coruptia creeaza o societate paralela si cumva subterana, care opereaza dupa alte reguli si in care exista o alta cultura, un alt cod pseudo-moral fata de societatea normala, de suprafata, pe care o accepta o tara. Coruptie exista in toate tarile, sub diverse forme, cu o severitate mai mica sau mai mare si la diverse niveluri.

A elimina coruptia sau a o reduce nu este un lucru simplu, ci unul de durata, care poate tine decenii, generatii.

Tipurile de coruptie si felul in care ele afecteaza societatea difera de la o tara la alta. Dau un exemplu: societatea americana nu e scutita de astfel de situatii. Eu, ca locuitor al frumosului oras Chicago din statul Illinois, stiu si spun cu tristete ca un numar important de guvernatori ai acestui stat au fost, sunt sau vor fi in puscarie. A devenit cumva o trista traditie ca ei sa ajunga la inchisoare, pentru ca sunt fortati de imprejurari sa participe la actiuni ilegale.

Nivelul de coruptie acolo nu este insa apropiat de viata de zi cu zi a cetateanului. Este o mare deosebire: in SUA, intre oamenii care fac afaceri, uneori infiorator de murdare, pe banii statului, pe banii comunitatii, ai orasului, si viata de zi cu zi a cetatenilor nu este o relatie directa. Exista un impact pe care acestia il resimt, dar mai tarziu.

In schimb, la nivelul vietii de zi cu zi, societatea este un exemplu de eficienta, simplitate si corectitudine, in toate interactiunile pe care le ai, de la vanzatorii din magazine, pana la politisti sau functionarii care iti dau aprobari de orice fel.

Acolo nu se da spaga?

Nu exista sa dai mita ca sa incerci sa obtii ceva in favoarea ta. La un an dupa ce am ajuns in SUA, am trimis un mesaj acasa in care am spus ca ce imi place mie cel mai mult in America este ca se respecta legea si ca, daca ceva ti se cuvine, ti se da imediat, iar daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata.

Am observat multe imbunatatiri in ultimii ani in Romania, dar in continuare ma ingrozeste faptul ca oamenii trebuie sa astepte la cozi pentru tot felul de documente, ca a obtine un buletin este un cosmar. Am sa dau un exemplu: eu si sotia mea ne-am dus la Chicago la permise auto, am trecut testul vizual, am dat permisul vechi, am prezentat un document din care sa reiasa care e adresa noastra si pe loc ni s-au tiparit noile permise, care tin loc si de buletine.

Ca sa nu mai spun ca nu intotdeauna e necesar sa te prezinti in persoana. In 90% din platile pe care trebuie sa le facem in SUA totul se face prin calculator.

Asta simplifica foarte mult viata noastra.

Dar asta presupune ca oamenii sunt in general corecti, cinstiti.

Da. Felul in care opereaza societatea americana e foarte interesant: exista prezumtia de nevinovatie, dar vinovatii sunt sever pedepsiti. Se presupune ca oamenii fac lucrurile cum trebuie, iar ei le fac cum trebuie, in parte datorita constiintei si tinutei lor morale, dar si pentru ca stiu ca acea societate este nemiloasa cu cei care incalca legea.

Iarasi un lucru interesant in SUA este ca nu te temi de politisti daca nu ai nimic in neregula. Dar daca te opreste un politist american pentru viteza, de exemplu, Doamne fereste sa incerci sa il mituiesti!

De ce "Doamne fereste"?

Pentru ca te aresteaza. E vorba despre mandria lui de politist. Ma uitam in ziarele romanesti ca nu stiu ce senator sau fiu de politician a scapat dand mita. Acolo e invers. In presa apare ca sergentul X l-a arestat pe senatorul Y care conducea in stare de ebrietate si e fotografiat senatorul cu catusele la spate si sergentul este felicitat si laudat de toata lumea.

Este un alt mod de a gandi, care s-a obtinut cu timpul si despre care eu cred ca se va instaura usor, usor si in Romania.



Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron