
Un economist de renume mondial susține că Trump i-ar fi folosit formula pentru tarife, însă calculele sunt greșite
Un economist respectat la nivel mondial acuză Administrația Trump că a folosit greșit cercetarea sa pentru a justifica noi tarife uriașe asupra importurilor, cu riscuri majore pentru economia globală.
Economistul Brett Neiman, profesor la Universitatea din Chicago și fost oficial în Trezoreria SUA în era Biden, a criticat public modul în care Administrația Trump a fundamentat noile tarife comerciale. Acesta a aflat cu surprindere că cercetarea sa academică, co-semnată împreună cu alți trei economiști, a fost invocată pentru a justifica un nou regim de taxe vamale, transmite Daily Mail.
Neiman susține că Administrația a interpretat greșit modelul economic prezentat în studiul său, aplicând arbitrar o rată de 25% care nu reiese din metodologia științifică. Potrivit acestuia, tarifele ar fi trebuit să fie de patru ori mai mici.
„De unde vine acel 25%? Nu are legătură cu analiza noastră. Tarifele calculate corect ar trebui să fie semnificativ mai mici”, a explicat Neiman într-un editorial publicat în New York Times.
Acesta a explicat că administrația Trump a adăugat în mod eronat o rată de 25% formulei create de Neiman și colegii săi, ceea ce înseamnă că tarifele impuse de Trump ar trebui să fie de patru ori mai mici.
Neiman a criticat și utilizarea „tarifelor reciproce” în încercarea de a încheia deficitele comerciale cu principalii parteneri comerciali ai țării.
„Este un obiectiv rezonabil? Nu este. Americanii cheltuiesc mai mult pe îmbrăcăminte fabricată în Sri Lanka decât cheltuie srilankezii pe produse farmaceutice americane și turbine pe gaz. Și ce?”, a explicat el.
Neiman a încheiat spunând că tarifele lui Trump „au implicații uriașe pentru lucrători, firme, consumatori și piețele financiare din întreaga lume” și a avertizat că vor „aduce tarifele medii la cel mai ridicat nivel din ultimele 100 de ani.”
El a spus că vrea ca politica și metodologia tarifelor lui Trump să fie anulate complet. În absența acestui lucru, a spus el, „administrația ar trebui să împarte rezultatele la patru”.
Piețe în cădere și risc de recesiune
Luni, acțiunile europene au suferit cea mai mare cădere de o zi de la începutul pandemiei de COVID, iar indicele Nikkei 225 din Japonia s-a închis cu aproape 8 procente mai jos față de vineri, în timp ce indicele mai larg Topix a încheiat ziua cu o scădere de 7,7 procente.
Economiștii din întreaga lume se tem acum de o recesiune economică globală , iar piețele de pariu arată acum o șansă de 62% ca SUA să intre într-o recesiune în acest an.
Șansele unei astfel de scăderi economice au crescut atunci când Trump a anunțat tarifele miercurea trecută – când șansele unei recesiuni au urcat de la 39% la 49%, potrivit Polymarket.
Mulți lideri din întreaga lume s-au așezat acum la masa negocierilor, oficialii Uniunii Europene anunțând luni că au propus un acord „zero-zero” privind tarifele, în care nici Statele Unite, nici zona euro nu ar impune taxe pentru bunuri industriale.
În cadrul acordului Uniunii Europene, mașinile și alte bunuri - inclusiv substanțe chimice, produse farmaceutice, echipamente de cauciuc și plastic - nu vor mai avea tarife în Statele Unite sau în niciuna dintre țările zonei euro.
Ideea a fost susținută de Elon Musk, care a spus la un miting politic săptămâna trecută că speră să vadă o „situație fără tarife” între SUA și Europa, pentru a crea o zonă de comerț liber.
Sursa: adevarul.ro