Un economist american de top avertizează: Criza ne lovește în 2025

Un economist american de top avertizează: Criza ne lovește în 2025

Steve Hanke, un economist de top din Statele Unite, dă un avertisment serios lumii, spunând că un semnal nemaivăzut decât de patru ori în ultimii 100 de ani a fost observat recent. Este clar că o criză va afecta economia Americii, o recesiune se va instala la începutul anului 2025, scrie Ziare.com.

Acest lucru este evident în contracția masei monetare din economia Statelor Unite, un semnal rar care a apărut doar de patru ori în ultimul secol, potrivit Business Insider .

Economia Statelor Unite este pe cale să intre într-o recesiune, după cum demonstrează un indicator economic rar, cu un istoric perfect de semnalare a unei recesiuni, potrivit economistului de top Steve Hanke.

Profesorul de la Universitatea Johns Hopkins a emis marți o perspectivă în scădere asupra economiei SUA într-un interviu acordat companiei de consultanță privind averile Wealthion. Prognoza lui este legată de un fundal îngrijorător pentru SUA la nivel de ansamblu, a spus Hanke, subliniind contracția masei monetare sau stocul total de bani care circulă în jurul economiei americane.

M2, un tip de masă monetară, a crescut în timpul pandemiei pe fondul politicii monetare relaxate, dar a scăzut în ultimii ani. Stocul total al masei monetare M2 a fost de aproximativ 21 de trilioane de dolari în iunie - cu 3% mai mic decât vârful său din 2022, când masa monetară era de aproximativ 21,7 trilioane de dolari, potrivit datelor Rezervei Federale.

O contracție totală a masei monetare, care funcționează ca „combustibil” pentru economie, este neobișnuită, a remarcat Hanke. S-a întâmplat doar de patru ori din 1913 - și a fost urmată de o recesiune sau o depresiune economică în fiecare caz.

Masa monetară M2 a început să se extindă din nou în iunie a acestui an, dar schimbările în masa monetară au nevoie de timp pentru a se dezvolta în economie, cu un decalaj de unul până la doi ani, a adăugat el.

„Vom intra într-o recesiune fie la sfârșitul acestui an, fie la începutul anului viitor în Statele Unite și de aceea credem că cifrele inflației vor continua să scadă”, a prezis Hanke.

Perspectivele pentru o scădere este susținută și de indicatori mai mici, la nivel micro a economiei, a spus Hanke. Piața muncii, de exemplu, s-a slăbit constant, temerile de recesiune crescând recent după ce rata șomajului a crescut la 4,3% în iulie – cel mai ridicat nivel de după pandemie.

Consumatorii par, de asemenea, afectați de inflație și își diminuează cheltuielile. Vânzările cu amănuntul au încetinit de la ritmul rapid de acum câțiva ani, când cumpărăturile de acasă au alimentat un boom al cheltuielilor americane.

Anumite zone ale economiei americane par deja într-o încetinire, au observat unii experți. Vânzarea de locuințe a fost lentă în ultimii ani, deoarece ratele mari ale creditelor ipotecare afectează cererea de locuințe. Activitatea de producție, între timp, a continuat să scadă în iulie, sectorul contractându-se pentru a 20-a lună din ultimele 21 de luni, potrivit Institutului pentru Managementul Aprovizionării.

„Dacă te uiți la microdate, este oarecum în concordanță cu această imagine macro, masa monetară pe care tocmai am anunțat-o, a încetinirii intrării în recesiune, a inflației care continuă să scadă. Această imagine este, dacă te uiți la micro, companii individuale sau sectoare ale economiei... acele sectoare par că o încetinire este în curs”, a spus Hanke.

Piețele rămân în alertă maximă pentru semnele unei potențiale scăderi. Investitorii cred că există o șansă de 62% ca Fed să reducă ratele cu 100 de puncte de bază sau mai mult până la sfârșitul anului, potrivit instrumentului CME FedWatch, un semn că comercianții anticipează ca Fed să schimbe politica monetară pentru a evita o recesiune.


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

2 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

3 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor

4 Curg sesizările referitoare la comportamentul inadecvat al lui Marius Pieleanu faţă de studente. Cristian Pîrvulescu a confirmat

5 Au intrat și americanii în Rusia? O imagine controversată cu „băieții în Kursk” i-a enervat pe ruși: Gruparea privată FOG luptă alături de ucraineni