Un echipaj de astronauţi s-a conectat la ISS după un zbor expres ce a stabilit un nou record

Un echipaj de astronauţi s-a conectat la ISS după un zbor expres ce a stabilit un nou record

O capsulă Soyuz la bordul căreia s-au aflat astronauta americană Kathleen Rubins şi cosmonauţii ruşi Serghei Rîjikov şi Serghei Kud-Svercikov s-a conectat miercuri, aşa cum era prevăzut, cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), la doar trei ore după lansare, stabilind un nou record de viteză, informează AFP.

Lansat la ora 05:45 GMT de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan, vehiculul Soyuz MS-17 s-a conectat cu ISS la ora 08:48 GMT.

"Un nou record a fost stabilit (...) Timpul total dintre lansare şi andocarea capsulei Soyuz a fost de 3 ore şi 3 minute", a transmis într-un comunicat agenţia spaţială rusă, Roscosmos, la câteva minute după această conectare cu laboratorul spaţial, aflat pe o orbită situată la 408 kilometri deasupra Terrei.

"Trei ore şi trei minute", a scris pe Twitter directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, salutând astfel noul record de viteză. Capsula Soyuz s-a conectat la ISS cu patru minute mai devreme decât ora programată.

Până acum, cele mai rapide zboruri spre ISS durau aproximativ şase ore. Noua performanţă a fost posibilă graţie unui sistem de ghidare, ce permite conectarea la ISS după efectuarea a doar două survolări orbitale ale Pământului, contra a cel puţin trei survolări care erau necesare în trecut.

Acest sistem a fost testat în aprilie 2010 cu un vehicul din gama Progress, folosit pentru a transporta provizii şi materiale la bordul ISS.

Cei trei astronauţi s-au alăturat echipajului deja prezent la bordul staţiei, alcătuit din astronautul american Chris Cassidy şi cosmonauţii ruşi Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner, a căror revenire pe Terra este programată pentru data de 22 octombrie.

Măsuri speciale de precauţie au fost luate în această perioadă marcată de pandemia de coronavirus, inclusiv o carantină strictă pentru cei trei astronauţi de pe Terra pentru a elimina orice risc de a duce maladia COVID-19 la bordul ISS.

"Avem o carantină foarte strictă, aproape din luna martie în cazul meu", a declarat Kathleen Rubins într-o conferinţă de presă organizată înainte de lansare, adăugând că astronauţii echipajului din care face şi ea parte au fost testaţi cu regularitate.

Lansarea capsulei ruseşti spre ISS a fost prima realizată după lansarea reuşită a rachetei americane SpaceX, pe 30 mai, de la Centrul Spaţial Kennedy din statul Florida, care a pus capăt unui monopol rusesc de nouă ani în ceea ce priveşte zborurile cu echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională.

Următorul zbor al unei rachete SpaceX spre ISS va avea loc luna viitoare, când trei americani şi un japonez vor zbura spre laboratorul orbital.

Marcat de mai multe lansări ratate în ultimii ani şi de repetate scandaluri de corupţie, sectorul spaţial rusesc va trebui să se reinventeze pentru a surmonta încheierea perioadei de monopol în privinţa lansărilor cu echipaje de astronauţi spre ISS.

Roscosmos factura fiecare loc la bordul capsulelor sale Soyuz cu aproximativ 80 de milioane de dolari. De asemenea, sectorul spaţial din Rusia suferă de pe urma unei lipse cronice de inovaţii.

ISS este totuşi unul dintre rarele domenii în care cooperarea dintre Rusia şi ţările occidentale funcţionează în continuare, iar cosmonauţii care au plecat miercuri spre ISS au preferat să pună accentul în declaraţiile lor pe capacitatea călătoriilor spaţiale de a uni naţiunile rivale în folosul unei cauze comune.

Aceasta va fi cea de-a doua misiune în spaţiu pentru astronauta Kathleen Rubins, care împlineşte miercuri vârsta de 42 de ani. Ea deţine o diplomă în microbiologie şi a participat la studii asupra virusului Ebola înainte de a fi selectată de NASA pentru a deveni astronaută. Are la activ 115 ore petrecute în spaţiu.

Serghei Rîjikov este un fost pilot de avioane militare şi este cel mai experimentat dintre cei trei astronauţi care au părăsit miercuri Pământul, având la activ 173 de zile petrecute în spaţiu.

Pentru Serghei Kud-Svercikov, în vârstă de 37 de ani, acesta este primul zbor în spaţiu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”