Un drog relativ nou face victime pe litoral. „Funny gas” poate duce la paralizie. Expert: „E răspândit la nivel european”
Este vorba despre gazul ilariant sau protoxidul de azot, cunoscut și drept „gazul de râs”. Poate duce la paralizie, iar în combinație cu alcoolul sau cafeaua riscul de infarct este extrem de mare, avertizează specialiștii.
Un nou drog face victime în sudul litoralului, avertizează Agenția Națională Antidrog. Tot mai mulți tineri recurg la o metodă relativ nouă de a se droga, pe plajă sau în zona cluburilor de la malul mării.
La petrecerile organizate pe plajă, tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă.
Odată inhalat, acesta le provoacă o falsă stare de bine, extrem de periculoasă însă.
„Din păcate, acest drog este răspândit la nivel european, s-a răspândit și la noi în țară, sunt indici de creștere, distribuție și consum al acestui gaz. Gazul datează de aproximativ 200 de ani, a fost identificat de către un chimist și are un scop medical, un scop în industria alimentară dar și auto. Se pare că traficanții de droguri i-au găsit și o utilitate recreațională”, a subliniat la Digi24 Cătălin Țone, expert antidrog.
Și mai periculos în combinație cu alcoolul
Poate duce la paralizie, iar în combinație cu alcoolul sau cafeaua riscul de infarct este extrem de mare, avertizează specialiștii.
„Din păcate, este foarte periculos și, în combinație cu alcoolul, dă efecte de dezechilibru, halucinații, greață, transpirații, vărsături și dă o stare de dependență. Dacă este consumat înaintea de a conduce creează probleme majore și din păcate aparatura poliției încă nu identifică această substanță. Un lucru pozitiv este faptul că efectul durează puțin, câteva zeci de minute. Din punct de vedere legal, nu este o incriminare exactă, dar poate fi încadrată ca fiind o substanță cu efect psihoactiv”, adaugă expertul antidrog, potrivit sursei citate.
ANA precizează că protoxidul de azot (N2O) - gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „Funny gas", este un sedativ incolor şi inodor şi este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic, dar şi în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frişcă, inhalarea acestei substanţe fiind strict interzisă.
„Este o mare problemă. Marea Britanie și Olanda au interzis acest gaz pentru că sunt probleme mari și acolo. Și noi o putem face, pentru că vedem că se răspândește și la noi. Din punct de vedere juridic se poate încadra la noi substanțe psihoactive, dar trebuie o incriminare expresă, pentru că este un pericol, asta e clar.
Un lucru pozitiv este faptul că efectul durează puțin, câteva zeci de minute. Din punct de vedere legal, nu este o incriminare exactă, dar poate fi încadrată ca fiind o substanță cu efect psihoactiv”, a conchis Cătălin Țone, expert antidrog.
Sursa: adevarul.ro