Un document care dă fiori...

Un document care dă fiori...

Mai multe teorii ale conspirației apar într-un document pe care presa rusă de stat l-a primit recent, a dezvăluit publicația independentă rusă Meduza , care relatează din exil. În „ghidajul” Kremlinului apar versiuni despre faptul că alegerile din SUA din 5 noiembrie nu vor fi corecte.

Documentul cu instrucțiuni le cere televiziunilor și agențiilor coordonate de Kremlin să relateze că guvernul Statelor Unite intenționează să falsifice viitoarele alegeri prezidențiale în favoarea vicepreședintei Kamala Harris, candidata democraților.

Potrivit acestui document, administrația Biden pregătește o operațiune pe scară largă de falsificare a buletinelor de vot, inclusiv prin adăugarea de migranți și persoane decedate pe listele electorale.

Promovarea de către Rusia a acestor teorii ale conspirației nu este o noutate, explică Meduza; presa pro-Kremlin a scris , de asemenea, despre fraudarea alegerilor de către „americani morți” în urmă cu patru ani, când a fost ales actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden.

Iată câteva dintre celelalte „puncte” pe care presa ar trebui să se concentreze și să le aducă în atenția publicului, conform acestui document al Kremlinului:

  • Președintele rus Vladimir Putin este „liderul informal al majorității globale”.
  • Elitele din țările occidentale sunt „panicate”.
  • Occidentul în ansamblul său este „chinut de anxietate”.

Summitul BRICS, în lumina reflectoarelor

În acest „ghidaj”, echipa lui Putin instruiește presa rusă finanțată de stat și pro-Kremlin să raporteze că „întreaga lume este concentrată” asupra summitului BRICS, desfășurat săptămâna aceasta în orașul rus Kazan.

De asemenea, documentul spune presei să promoveze ideea că evenimentul dovedește că încercările Occidentului de a izola Rusia „au eșuat”. „În ceea ce privește influența lui Vladimir Putin asupra afacerilor mondiale, mass-media din întreaga lume este de acord: acesta joacă un rol principal și modelează perspectivele de dezvoltare colectivă, care promite să aducă beneficii reciproce Rusiei și miliardelor de oameni din întreaga lume”, scrie în documentul cu „instrucțiuni”, publicat de Meduza, despre cum ar trebui jurnaliștii ruși să acopere subiectul summitului.

„Punctajul” precizează că, în timp ce președintele Putin „stabilește legături strategice care se extind în mai multe direcții”, Occidentul „se mulțumește cu alianțe efemere” și „își trădează foștii prieteni” (deși instrucțiunile nu oferă niciun exemplu concret de „alianțe efemere” sau „trădări”).

De asemenea, „instrucțiunile” pun un accent deosebit pe ideea unui „sistem de plăți în cadrul platformei BRICS”. Ca parte a planului său de a contesta sistemul financiar mondial bazat pe dolar, Rusia a propus construirea unui sistem de decontare numit „Brics Bridge”, care ar fi utilizat exclusiv de băncile centrale ale statelor membre BRICS (în primul rând pentru a evita sancțiunile). Administrația lui Putin îndrumă presa de stat să afirme că această inovație va „submina dominația SUA prin deplasarea dolarului din poziția sa de lider”. Cu toate acestea, chiar și economiștii ruși au recunoscut că acest lucru este puțin probabil să se întâmple, cel puțin în viitorul apropiat, notează Meduza.

Publicațiile pro-Kremlin și canalele Telegram au folosit deja punctele „ghidajului”. De exemplu, site-ul Lenta.ru a scris că Europa este „speriată” de sistemul de plăți BRICS propus, în timp ce Komsomolskaya Pravda a relatat că presa occidentală „se agită” ca răspuns la summit și că Putin „pariază pe BRICS și câștigă”.

„Eșecul izolării internaționale”, o altă linie directoare a „ghidajului”

Redactora-șef a RT (Russia Today), Margarita Simonian, și trustul său de presă au subliniat în special „eșecul izolării internaționale” la care a fost supusă Moscova. Pe 22 octombrie, în prima zi a summitului, Putin s-a întâlnit cu mai mulți lideri străini, printre care președintele chinez Xi Jinping și premierul indian Narendra Modi. În cursul acestor întâlniri nu au fost încheiate noi acorduri specifice, dar liderul de la Kremlin a părut totuși mulțumit de acestea.

„Cooperarea ruso-chineză în afacerile globale este unul dintre factorii-cheie de stabilizare pe scena mondială. Ne propunem să consolidăm în continuare coordonarea noastră pe toate platformele multilaterale pentru a asigura securitatea globală și o ordine globală justă”, i-a spus Putin lui Xi Jinping. În cadrul întâlnirii sale cu premierul indian, președintele rus a afirmat că el și Modi se înțeleg fără interpreți, deoarece au o „relație” specială.

Presa rusă de propagandă a scos în evidență, de asemenea, presupusa viitoare extindere a BRICS. Cu toate acestea, cel puțin unii dintre membrii inițiali ai blocului par să se opună acestei idei. Potrivit unui articol Bloomberg care citează oficiali din India, Brazilia și Africa de Sud, aceste țări (împreună cu Emiratele Arabe Unite) nu doresc ca grupul să fie văzut ca un „front anti-occidental”, deoarece au relații active de cooperare cu națiunile occidentale. Ministerul de Externe al Indiei a negat, totuși, oficial că New Delhi se opune extinderii BRICS.

Sunt și alte „puncte de discuție” recomandate de Kremlin care nu pun accentul pe summitul BRICS sau alegerile din SUA. De exemplu, Kremlinul îi îndeamnă pe jurnaliștii apropiați să relateze că rușii au început să prefere produsele naționale în detrimentul celor străine, deși Moscova nu recunoaște nicio posibilă legătură între această „preferință” și sancțiunile impuse din cauza războiului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod