Un distrugător american a evitat în ultimul moment o rachetă lansată de rebelii Houthi

Un distrugător american a evitat în ultimul moment o rachetă lansată de rebelii Houthi

O navă de război americană a folosit în premieră un sistem avansat de apărare de tip CIWS (close-in weapon system) pentru a distruge în ultimul moment o rachetă de croazieră lansată de rebelii yemeniți houthi contra ei, relatează CNN.

Sistem antinavă Phalanx CIWS FOTO Wikipedia

Sistem antinavă Phalanx CIWS FOTO Wikipedia

Sistemul Phalanx CWIS, numit de US Navy „ultima linie de apărare”, a fost folosit marți de distrugătorul USS Gravely contra unei rachete de croazieră despre care oficialii americani au spus că s-a apropiat la mai puțin de o milă și ar fi fost la câteva secunde de impact.

Sistemul automatizat Phalanx dispune de tunuri Gatling care pot trage până la 4.500 de gloanțe de 20 de milimetri pe minut contra unor proiectile sau alte ținte la o distanță extrem de mică.

„Sistemul Phalanx este un tun cu tragere rapidă, controlată de computer și ghidată prin radar, care poate apăra împotriva rachetelor anti-navă și altor amenințări la distanță mică pe uscat și pe mare", scrie producătorul Raytheon care îl numește „Ultima linie de apărare”.

Navele de război americane au respins zeci de atacuri anterioare ale Houthi folosind sisteme de apărare cu rază mai lungă de acțiune, probabil rachete Standard SM-2, Standard SM-6 și Evolved Sea Sparrow, spun analiștii. Aceste rachete defensive trag asupra țintelor aflate la circa 12 kilometri sau mai mult.

Motivele pentru care nu s-a procedat astfel și marți nu au fost dezvăluite.

Tom Karako, director al proiectului de apărare antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a apreciat că este „îngrijorător” faptul că racheta houthi a ajuns atât de aproape de o navă de război americană.

„Dacă se deplasează cu o viteză destul de bună, 1, 6 kilometri nu înseamnă foarte mult în termeni de timp", a explicat Karako.

Analistul Carl Schuster, fost căpitan al Marinei americane, a declarat că racheta Houthi, care se deplasa cu aproximativ 965 kph a fost probabil la aproximativ 4 secunde de a lovi nava de război americană când a fost distrusă de ceea ce a fost probabil o rafală a sistemulului Phalanx de pe distrugătorul Gravely.

„Rachetele nu se evaporă atunci când sunt distruse, ci aruncă mii de fragmente și părți ale cadrului rachetei", a spus Schuster. „Vestea bună este că părțile mai ușoare decelerează rapid, dar bucățile mari pot zbura până la 500 de metri”.

În cazul unei rachete de croazieră subsonice precum cea lansată de Houthi asupra distrugătorului Gravely, în funcție de dacă focosul detonează, de dimensiunea resturilor, de unghiul de zbor al rachetei și de altitudinea la care se află în momentul distrugerii, aproximativ 2% din resturi ar putea atinge nava", a spus el.

Până la 70% din resturile provenite de la rachete care se deplasează cu o viteză mai mare, cum ar fi rachetele de croazieră supersonice sau rachetele balistice, ar putea lovi o navă de război după ce au fost doborâte de Phalanx, a spus el.

Phalanx are o rază de acțiune limitată la înălțime, astfel încât e posibil să nu aibă capacitatea de a ținti rachete balistice care sunt lansate deasupra unei nave de război, a adăugat Schuster.

La o zi după atacul asupra navei Gravely, Comandamentul Central al SUA a raportat că un alt distrugător american, USS Carney, a doborât rachete anti-navă și drone. Joi, forțele americane au doborât o dronă lansată de Houthi deasupra Golfului Aden și au distrus o dronă de suprafață în Marea Roșie, a precizat acesta.

Între timp, două rachete balistice lansate din zonele controlate de Houthi în Yemen au ratat ținte în Marea Roșie, a declarat Comandamentul Central.

Riscul unui conflict regional

Atacurile asupra transportului maritim din Marea Roșie se numără printre zecile de atacuri comise de grupuri pro- iraniene în Yemen, Liban, Siria și Irak de la izbucnirea războiului între Hamas și Israel în Fâșia Gaza, în octombrie anul trecut.

Cel mai mortal dintre acestea pentru armata americană a avut loc duminica trecută, când în urma unui atac cu dronă asupra unui avanpost american din Iordania au fost uciși trei soldați americani. SUA consideră că în spatele atacului se află grupul militant irakian Rezistența Islamică.

Președintele american Joe Biden a declarat marți reporterilor că a luat o decizie cu privire la răspunsul SUA, dar nu a oferit detalii.

Opțiunile de ripostă ar putea consta în lovituri asupra activelor iraniene din regiune - dar lovirea în interiorul Iranului însuși este foarte puțin probabilă, au declarat oficialii, deoarece Washingtonul nu dorește un război direct cu Teheranul.

Oficiali americani au declarat săptămâna aceasta pentru CNN că există semne că Iranul ar putea fi din ce în ce mai îngrijorat că forțele sale proxy merg prea departe, amenințând să perturbe economia globală și să crească semnificativ riscul unei confruntări directe în regiune.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!