Un demnitar turc sfătuieşte femeile să nu râdă puternic în public
"O femeie trebuie să îşi păstreze integritatea morală, ea nu trebuie să râdă puternic în public", a afirmat vicepremierul turc Bulent Arinç, generând o polemică, marţi, în Turcia, o ţară musulmană dar laică ce sărbătoreşte Aid al-Fitr.
Un demnitar turc sfătuieşte femeile să nu râdă puternic în public (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Bărbatul trebuie să fie virtuos, femeia de asemenea, ea trebuie să ştie ce este decent şi ce nu", a declarat luni Arinç, membru influent al Guvernului islamo-conservator al cărui purtător de cuvânt este, în timpul unei deplasări în circumscripţia sa din Bursa (nord-vest), anunţă presa.
"Ea nu trebuie să râdă puternic în faţa tuturor, trebuie să îşi păstreze decenţa în orice moment", a adăugat el.
Această frază a provocat o avalanşă de reacţii - majoritatea de indignare - pe reţelele de socializare unde utilizatorii de Internet denunţă intervenţia "din ce în ce mai flagrantă" a regimului turc în sfera privată.
"Opriţi-vă şi nu mai daţi lecţii de morală, în schimb daţi socoteală pentru banii pe care i-aţi furat", afirmă btürkmen pe Twitter, într-o aluzie la "suspiciunile de corupţie care îl vizează din decembrie pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi anturajul său politic.
"Nu pot decât să izbucnesc în râs la această lecţie de morală!", scrie la rândul său o altă utilizatoare, Hilan Inan.
Ieşirea vicepremierului care în trecut s-a ilustrat prin sfaturile repetate în favoarea unei vieţi puritane aşa cum dictează Coranul, nu a rămas fără un răspuns politic.
Cu aproximativ zece zile înaintea alegerilor prezidenţiale, care vor fi organizate pentru prima dată prin sufragiu universal, candidatul opoziţiei Ekmeleddin Ihsanoglu a răspuns imediat.
"Avem nevoie într-adevăr de râsul vesel al femeilor", a scris pe Twitter candidatul, principalul adversar al lui Erdogan la scrutinul prezidenţial.
În vara lui 2013, turcii au manifestat în masă faţă de "deriva autoritară" şi "islamistă" a regimului lui Erdogan care este la conducerea Turciei din 2002.
Sursa: mediafax.ro