Un cuplu gay din România a adoptat un copil. Unul dintre părinți este profesor universitar
A fost finalizată prima adopție a unui copil de către un cuplu de gay din România, anunțul fiind făcut, luni 15 noiembrie, pe pagina de Facebook de către Vișinel Bălan, președinte Consiliului Tinerilor Instituționalizați.
“Felicit tânărul/ persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului.
Felicit curajul Direcției pentru Protectia Copilului pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări.
În România, anual, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați în orfelinatele groazei”, este mesajul postat pe Facebook de Vișinel Bălan.
Acesta a precizat, într-o declarație pentru Ziare.com , faptul că nu este pentru prima dată când o persoană cu orientări sexuale din zona LGBT adoptă un copil în România, dar este o premieră “asumarea orientării sexuale a părintelui adoptator”.
Președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați susține că persoana care a avut acest curaj este profesor universitar. În plus, Vișinel Bălan afirmă că, în România orice persoană are dreptul să adopte indiferent de orientarea sexuală, legea adopțiilor neîngrădind acest drept cetățenilor care fac parte din comunitatea LGBT.
“Argumentul principal al lor a fost clar, legea nu prevede că persoana care își asumă identitateaa ca fiind gay nu poate adopta. Nu scrie așa ceva în lege, motiv pentru care toată lumea are dreptul la adopție, are dreptul să fie părinte adoptator. Tu te duci, depui actele pentru a deveni părinte adoptator, îți asumi sau nu (orientarea sexuală n.r.), depinde de tine, și intri în procesul de adopție, ceea ce s-a întâmplat și în procesul acestui tânăr. Ești eligibil atâta timp cât ai un job bun, ai condiții și toate cele, cu atât mai mult când vrei să adopți un copil greu adoptabil”, a precizat Vișinel Bălan.
În România, procedura de adopție s-a simplificat de la finalul anului trecut, odată cu modificarea legii. Noile prevederi vin în favoarea părintelui adoptator care nu mai este nevoit să aștepte ani pentru a înfia un copil, timpul de așteptare fiind redus ”undeva la șase luni”, susține Vișinel Bălan.
”Legislația s-a schimbat din noiembrie anult trecut. Simplificarea legii adopției îl aduce mult mai ușor pe părintele adoptator să intre în posesia unui copil, se estimează undeva la șase luni. Mecanismul este foarte simplu. Dacă copilul ajuge în sistemul de protecție socială, părintele biologic sau ruda de gradul I sunt obligate să ia copilul în maximum șase luni. Dacă timp de șase luni nu se întâmplă nimic, DGASPC poate dispue declararea adoptabilității. Procesul de adopție se face prin instanță. Părintele biologic poate să revină până la un an în tot procesul de adoție, poate interveni și să spună că își dorește copilul. Părintele biologic are prioritate”, a explicat Bălan.
Dezamăgitor este faptul că, odată cu anunțul făcut public pe internet, Vișinel Bălan a început să primească mesaje denigratoare din partea celor care nu acceptă ca persoanele gay să poată deveni părinți, adoptând un copil.
„Deja au început, am primit suficiente, mă așteptam, nu mă deranjează, e până la urmă reacția lor, nu pot decât să-i compătimesc, să-i ajut să conștientizeze”, a explicat Vișinel Bălan.
Mulți sunt de părere că, odată intrat într-o familie cu orientare din zona LGBT, automat și copilul adoptat va devein gay. Nimic mai greșit, susține Vișinel Bălan.
”A crește într-o familie gay sau într-un orfelinat nu te face neapărat gay, pur și simplu orientarea ta sexuală ține de mai multe particularități, mai degrabă de elemente strict emoționale. Cel mai important, din punctul meu de vedere, este ca un copil să crească într-o familie. Nu ne interesează, ne agățăm de prima persoană pe care o întâlnim și care ne acordă atenție, nu ne interesează că e gay, că e trans, e treaba lui. În primul rând caută o persoană de reziliență, cu care să dezvolte o relație de atașament, în brațele căreia să plângă, să aibă curaj să pângă, să nu-i fie teamă și care să nu-l lovească atunci când suferă. Eu vă spun sincer, dacă aș fi avut șansa să cresc într-o familie, fie ea și gay, aș fi fost cel mai fericit copil, decât să stau 26 de ani într-o casă de copii”, a punctat Vișinel Bălan.
În cazul cuplului gay prezentat de președintele Consiliul Tinerilor Instituționalizați procedura de adopție este fianalizată, doar că se așteaptă ”să se scurgă perioada în care se pot depune contestații”, aprecizat pentru ziare.com, Vișinel Bălan.