Un cotidian din China sugerează că nu se va renunța la politica „zero COVID”

Un cotidian din China sugerează că nu se va renunța la politica „zero COVID”

Un cotidian de stat din China a lăsat să se înţeleagă, într-un editorial publicat miercuri, cu patru zile înaintea congresului crucial al Partidului Comunist, că Beijing nu va renunţa la politica sa strictă „zero COVID”, transmite AFP.

Politica „zero COVID” ar putea să rămână avalibilă în China / Foto: Arhivă / AFP

Politica „zero COVID” ar putea să rămână avalibilă în China / Foto: Arhivă / AFP

Mesajul spulberă speranţele unei mari părţi a populaţiei chineze şi observatorilor străini care aşteptau o relaxare a acestei strategii după congresul la care urmează să fie stabilite marile linii de politică economică pentru următorii cinci ani.

China este ultima mare economie care urmează o strategie sanitară riguroasă aşa-numită „zero COVID”, ce prevede plasarea în carantină a persoanelor testate pozitiv, lockdown-uri ţintite, teste PCR generalizate şi obligatorii, restricţii de deplasare.

Aceste măsuri au permis menţinerea numărului de cazuri de COVID-19 la un nivel foarte scăzut, dar au dat o lovitură serioasă economiei.

Miercuri, Cotidianul Poporului, jurnalul Partidului Comunist Chinez, a scris că „cedarea” în faţa virusului „nu are niciun viitor”.

China se confruntă în prezent cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la începutul lui septembrie.

La sfârşitul lunii trecute, China a anunţat un prim caz de sub-variantă BF.7 Omicron, care a provocat o înmulţire a numărului de cazuri în regiunea nordică Mongolia Interioară, unde miercuri au fost anunţate 4.000 de noi infectări.

Aceeaşi sub-variantă BF.7 a fost depistată la începutul săptămânii la Shenzhen (sud), sediul a numeroase companii tehnologice.

„Rata de vaccinare nu formează o barieră suficientă pentru a lupta contra îmbolnăvirilor grave şi deceselor”, se scrie în editorial.

Potrivit Cotidianului Poporului, numai 86% dintre chinezii vârstnici au primit două doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinurile străine, mai eficace, nu sunt autorizate în China.

Articolul vine după două editoriale apărute în cursul săptămânii pe aceeaşi temă, descriind controlul epidemiei drept o politică existenţială pentru China, care opune sistemul său politic celui al Occidentului, scrie Agerpres.

Agenţia oficială Xinhua a publicat, la rândul său, marţi un editorial în care se angajează să nu „cedeze” niciodată în faţa virusului.

Odată cu apropierea congresului de duminică de la Beijing, autorităţile locale înăspresc restricţiile sanitare pe tot teritoriul pentru a evita orice erori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 De citit...

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS