Un comandant rus și-a trimis cei mai buni operatori de drone să moară ca infanteriști pentru că l-au criticat

Un comandant rus și-a trimis cei mai buni operatori de drone să moară ca infanteriști pentru că l-au criticat

Moartea a doi operatori ruși experimentați de drone în Ucraina a stârnit furie în rândul bloggerilor militari pro-Kremlin, care susțin că specialiștii au fost trimiși să lupte ca infanteriști obișnuiți, scrie Business Insider, conform Ziare.com .

Într-un videoclip înregistrat înainte de moartea lor, ambii operatori au declarat că au fost desemnați pentru o misiune sinucigașă cu o unitate de asalt, ca pedeapsă pentru că s-au certat cu comandantul lor.

Clipul cu specialiștii - Dmitri „Goodwin” Lisakovski și Serghei „Ernest” Grițai - a fost publicat postum, apărând vineri pe canalul Telegram „North Wind”.

De atunci, filmarea a circulat la greu pe canalele Telegram rusești, care i-au identificat pe soldați ca fiind membri ai Regimentului 87 de pușcași care luptau lângă Pokrovsk, în Donețk.

Lisakovski și Grițai l-au acuzat pe noul lor comandant, Igor Puzik, că le-a desființat escadrila de drone după ce s-au certat cu el și că a trimis membrii echipei lor în plutoane de infanterie.

Ei au mai susținut că Puzik a facilitat traficul de droguri în unitatea sa și a raportat în mod fals câștiguri pe câmpul de luptă sub comanda sa.

Lisakovski a înregistrat un mesaj video separat în care l-a criticat pe Puzik și a susținut că comandantul era influențat de un soldat care păstra legături cu serviciile secrete ucrainene.

„Minciuna este o normă absolută”, a declarat Lisakovski, conform unei traduceri realizate de analistul estonian ce are canalul de Telegram WarTranslated.

„Înregistrez acest lucru în cazul în care nu mă întorc de la asalt, și numai atunci acest mesaj va avea vreo greutate”, a adăugat Lisakovski.

Ulterior, el a declarat într-un alt videoclip că era pe cale să plece la „asalt” cu unitatea sa de infanterie și a făcut apel la bărbații ruși să nu se alăture războiului.

„Sarcina voastră este să muriți aici astfel încât comandantul regimentului, care raportează superiorilor, să arate bine”, a spus el. „Aceștia sunt șerbii lui personali”.

Aceste două videoclipuri cu el au fost publicate vineri și de „North Wind”.

Informații anterioare ale mass-media ruse sugerează că Lisakovski era cunoscut chiar înainte de războiul din Ucraina, scriind că era un avocat și finanțator care lupta pentru Republica Populară Donețk (RPD), o facțiune separatistă din Ucraina, încă din 2014.

El a devenit șeful unității de recunoaștere aeriană a RPD până în 2016, conform unui raport publicat în acel an de Kommersant, care a afirmat că a fost acuzat de raiduri corporative la Moscova.

În ceea ce îl privește pe Grițai, bloggerii militari ruși care au susținut că îl cunosc personal au raportat că acesta era ofițer de carieră.

În plângerea lor video comună, cei doi bărbați au declarat că s-au conformat ordinelor comandantului lor deoarece au depus un „jurământ față de Patrie”.

Ce spun oficialii ruși

Imaginile au stârnit indignare în weekend în rândul bloggerilor militari ruși, mulți dintre aceștia raportând în mod independent că cei doi bărbați au fost uciși în luptă.

O parte din reacția de furie provine din aprecierile experților de pe teren potrivit cărora Lisakovski și Grițai au fost doi dintre cei mai buni operatori de drone de pe linia frontului.

Mai mulți au postat capturi de ecran ale unor mesaje text rusești, în care Lisakovski cerea ajutor pentru a fi transferat din unitatea sa.

„Nu există provizii, nu există hărți, nu există planuri ale câmpurilor minate. Nimic”, a scris Lisakovski într-un mesaj datat 10 septembrie.

Zeci de comentatori ruși au criticat circumstanțele deceselor, unii solicitând interzicerea detașării specialiștilor precum lunetiștii sau operatorii de drone la atacurile infanteriei.

„Simplul fapt de a transforma un echipaj eficient de recunoaștere UAV în infanterie de asalt în condițiile actuale este, ca să nu spun mai mult, sabotaj”, a scris jurnalistul rus pro-Kremlin Aleksander Koț.

Ministerul rus al Apărării a confirmat duminică decesele lui Griței și Lisakovski, scriind că va investiga decesul lor.

Ancheta va fi condusă sub „controlul personal” al lui Viktor Goremikin, ministru adjunct al apărării, și al lui Valeri Gherasimov, șeful forțelor armate ale Rusiei, a precizat ministerul în declarația sa.

O parte din furie s-a mai potolit de la anunț. Cu toate acestea, mai mulți bloggeri proeminenți au continuat să își exprime îngrijorarea cu privire la ceea ce ei consideră a fi un număr tot mai mare de comandanți ruși care irosesc specialiști valoroși pe atacuri frontale.

Comentatorul politic Sviatoslav Golikov a scris că problema a devenit „sistematică” în armată din cauza lipsei de personal pe câmpul de luptă.

„Această problemă specială va fi rezolvată. Dar numai pentru că a stârnit agitație”, a scris canalul Telegram Doi Maiori.

Pokrovsk, orașul în apropierea căruia Lisakovski și Grițai au fost desfășurați, este un punct central și o sursă a multor vărsări de sânge pe frontul de est al Ucrainei.

În ultimele luni, trupele ruse au făcut presiuni puternice pentru a cuceri centrul logistic, apropiindu-se de periferia orașului după săptămâni de avans lent.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii