Un coleg al lectorului în fustă, reacție dură în fața valului de ură îndreptat împotriva acestuia: „nu este nici ilegal, nici imoral”
Sociologul Gelu Duminică a reacționat dur în fața valului de ură îndreptat spre colegul său de la Universitatea București, care a apărut în fața studenților în fustă. „Omul acela nu a încălcat nicio lege”, atrage acesta atenția subliniind că lectorul Andrei Nae este foarte iubit de studenți.
FOTO Inquam / Mălina Norocea
Gelu Duminică este la rândul lui cadru didactic al Universității din București, instituția de învățământ superior în cadrul căreia predă lectorul vizat de un val de reacții negative în mediul online în urma publicării unei fotografii în care este surprins îmbrăcat în fustă. Astfel, sociologul Gelu Duminică a precizat că lectorul Andrei Nae „nu a fost acuzat niciodată de un fapt indecent, de vreo hărțuire”, iar colegii săi nu înțeleg de ce ar trebui să sufere doar pentru că se exprimă altfel din punct de vedere vestimentar.
Reacția societății, este de părere sociologul, arată „cât de puțin pregătiți suntem pentru a înțelege că de fapt omul acela nu a încălcat nicio lege și că fiecare dintre noi se poate manifesta în felul în care dorește”. „Sigur, avem tot dreptul să nu ne placă. Însă ceea ce a făcut domnul profesor nu este nici ilegal, nici imoral”, a adăugat sociologul.
„Studenții lui sunt singurii care pot să-l judece cu adevărat”
Lectorul care în doar câteva ore a devenit cunoscut în toată țara - după ce fotografia în care acesta apare îmbrăcat în fustă și purtând sandale s-a viralizat - este un cadru didactic de excepție. Realizările sale profesionale au căzut însă în plan secundar după publicarea imaginii, a constatat sociologul.
„Domnia sa este un lector excelent, foarte iubit de studenți, un om cu studii extraordinare, cu niște cercetări fantastice, din punct de vedere academic are toată probitatea academică de a sta în fața studenților”, a spus sociologul. Studenții lectorului se numără, de altfel, printre cei care l-au și susținut în online. „Ceea ce noi trebuie să vedem în momentul de față este că pe lângă cele foarte multe reacții negative avem și foarte multe reacții de susținere. Mai ales din partea noii generații. Studenții lui sunt singurii care pot să-l judece cu adevărat, vă spun foarte onest, din punct de vedere al probității de cadru didactic. Singurii care-l pot judeca cu adevărat, din punctul meu de vedere, sunt studenții noștri. Profesorul Nae este unul dintre profesorii respectați, iubiți de studenți și apreciați. Asta este realitatea. Iar domnia sa reușește să transmită acestor studenți setea de cunoaștere, îmbrăcat în fustă sau nu”, a reacționat Gelu Duminică.
„E de blamat că în loc să găsim pacea socială ne antagonizăm”
Reacțiile virulente apărute în mediul online au și acestea o explicație. Sociologul Gelu Duminică spune că vin din rândul celor care se consideră superiori doar pentru că aparțin majorității.
„Noi uităm că de fapt tot ceea ce înseamnă normalitate este un construct și că ceea ce era normal acum câțiva ani nu mai este normal acum. Uite, nu era normal să călătorim în toată Europa. Era normal să stăm acasă și să avem nevoie de tot felul de avize ca să putem să ieșim din țară. În momentul de față este normal să călătorim în toată Europa doar cu buletinul și să nu mai avem nevoie de nicio chestiune. Acum câțiva ani era normal să băgăm persoanele homosexuale în pușcărie. Pentru că, nu uitați, până în 2001 erau considerați infractori. În momentul de față avem 25.000 oameni pe stradă la PRIDE. Până acum ceva vreme era normal să ne batem femeia cu legea în mână. Și legea ne spunea ce dimensiune să aibă parul, cum să ținem palma. Era normal, repet. Normal, legal, moral, tot ce vreți dumneavoastră. În momentul de față aceste lucruri sunt infracțiuni”, a explicat Gelu Duminică.
Ce trebuie să înțelegem în schimb, a subliniat sociologul, este că societatea se schimbă, iar ceea ce poate părea normal astăzi mâine devine anormal.
„Libertățile celuilalt, care nu împietează cu nimic libertățile mele, pot aduce cu sine și realitățile în care unii dintre noi ne simțim provocați de diferențele care există între noi. Și vedem spre exemplu oameni care se manifestă cu totul altfel decât am fost noi obișnuiți. E de blamat cel care se sperie? Nu! E de blamat cel care chestionează? Nu! E de blamat cel care se îmbracă altfel? Nu! Ce-i de blamat este faptul că noi, în loc să încercăm să găsim pacea socială, ne antagonizăm”, a adăugat sociologul.
Sursa: adevarul.ro