Un colectiv din Berlin a câştigat Leul de Aur la Bienala de Arhitectură de la Veneţia
Colectivul de arhitecţi Raumlaborberlin ("Laboratorul Spaţial Berlin") din capitala Germaniei a câştigat principalul premiu - Leul de Aur - decernat în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneţia, informează marţi DPA.
Juriul a atribuit Leul de Aur acestui colectiv german, alcătuit din nouă membri, pentru o instalaţie arhitecturală intitulată "Instances of Urban Practice" ("Exemple de Practică Urbană").
Membrii juriului Bienalei au spus că cele două proiecte concepute de Raumlaborberlin exemplifică "reutilizarea urbană imaginativă" şi că abordarea colaborativă a acestui colectiv german încurajează participarea şi responsabilitatea comună.
Potrivit arhitecţilor germani, proiectul "Instances of Urban Practice" include două spaţii din Berlin: Floating University, în perimetrul bazinului de colectare a apei pluviale de pe fostul Aeroport Tempelhof, şi Haus der Statistik (Casa Statisticii) din Alexanderplatz, o piaţă celebră din capitala Germaniei.
Din aprilie până în septembrie 2018, colectivul german a creat Floating Academy sub forma unui experiment în domeniul învăţării colaborative. Studenţi şi cercetători, printre alţii, au susţinut ateliere de lucru şi au experimentat diverse idei noi legate de arhitectura urbană.
Proiectul Haus der Statistik are la bază concepte care privesc felul în care o uriaşă clădire abandonată, ce datează din perioada fostei Germanii de Est, ar putea fi reutilizată.
Bienala de Arhitectură de la Veneţia este considerată drept cel mai important eveniment de prezentare a arhitecturii mondiale. Peste 100 de participanţi din 46 de ţări şi-au prezentat conceptele şi ideile.
Evenimentul din acest an reprezintă cea de-a 17-a ediţie a Bienalei de Arhitectură, al cărei slogan este "Cum vom trăi împreună?". Expoziţia este organizată din doi în doi ani, însă ediţia sa din 2020 a fost amânată pentru acest an din cauza pandemiei de coronavirus. AGERPRES