Un chirurg de top din Marea Britanie și-a marcat inițialele pe ficatul unui pacient. Care a fost motivul

Un chirurg de top din Marea Britanie și-a marcat inițialele pe ficatul unui pacient. Care a fost motivul

Simon Bramhall, unul dintre cei mai de seamă specialiști în transplanturi, și-a lăsat o amprentă bizară asupra unei operații de urgență: inițialele sale. În prezent, bărbatul nu mai profesează, ci este autor de thrillere medicale.

Un medic chirurg și-a pus amprenta, la propriu, pe un ficat transplantat FOTO Shutterstock

Un medic chirurg și-a pus amprenta, la propriu, pe un ficat transplantat FOTO Shutterstock

Într-o zi obișnuită, în august 2013, la Spitalul Queen Elizabeth din Birmingham, o femeie cu insuficiență hepatică acută, cunoscută drept pacienta A, era pe punctul de a fi supusă unui transplant de ficat. Însă, ceea ce a descoperit în urma intervenției i-a lăsat pe toți în șoc: inițialele „SB” erau arse pe suprafața ficatului său proaspăt transplantat, notează The Guardian.

Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 21 august 2013. Pacienta se afla în pragul morții, iar singura sa șansă de supraviețuire a fost acest un transplant , efectuat de urgență.

Bramhall, un chirurg hepato-pancreato-biliar cu experiență vastă și o reputație impecabilă, a fost responsabil pentru incident. Cu sute de operații la activ și un prestigiu de nivel mondial, el era una dintre cele mai importante resurse umane ale Spitalului Queen Elizabeth, la vremea respectivă. Cu toate acestea, gestul său neașteptat a ridicat întrebări fundamentale despre etica și comportamentul său în sălile de operație.

Deși operația pacientului A s-a finalizat, inițial, cu succes, descoperirea ulterioară a inițialelor arse a declanșat o investigație internă.

Mai exact, la câteva zile de la intervenția chirurgicală, s-a descoperit că noul ficat al pacientului nu funcționa corespunzător. Șocul a venit când un alt chirurg a descoperit inițialele „SB” arse pe suprafața ficatului pacientului, o marcă evidentă a muncii lui Bramhall.

Simon Bramhall FOTO Twitter/ BBC

Simon Bramhall FOTO Twitter/ BBC

Bramhall a fost suspendat temporar, iar detaliile șocante ale incidentului au stârnit controverse și dezbateri în întreaga comunitate medicală.

Un gest de umor negru

Bramhall și-a recunoscut fapta și a motivat-o ca fiind un gest de umor negru, o modalitate de a ușura atmosfera tensionată din sala de operație. El insistă că nu a avut niciun impact emoțional asupra pacientului și că intenția sa nu a fost niciodată de a provoca vreun rău sau disconfort. Consecințele gestului său au fost însă departe de a fi amuzante.

Mărturiile colegilor și pacienților sugerează că gestul său a fost perceput ca fiind nepotrivit și neprofesional. Întrebarea esențială rămâne: a fost Bramhall un caz izolat sau doar un produs al unei culturi care tolerează și chiar încurajează comportamente controversate în sălile de operație?

Medicii chirurgi afirmă că în timpul unei intervenții chirurgicale critice, cum a fost în cazul lui Simon Bramhall, se resimte o supraîncărcare cognitivă uriașă. Bramhall descrie această experiență ca fiind tipul de stres pe care aș spune că foarte puțini oameni îl simt vreodată. Această presiune intensă poate influența comportamentul și deciziile chirurgului într-un mod neașteptat.

Chiar și pentru un chirurg respectat, precum Henry Marsh, există conștientizarea faptului că toți chirurgii au schelete în dulapurile lor. Astfel, sugerează că Bramhall nu este singurul chirurg care a avut comportamente controversate în sălile de operație. Dimpotrivă, industria medicală este plină de cazuri în care practicile profesionale se află sub lupă.

Din păcate, mulți martori ai comportamentului inadecvat în sălile de operație rămân tăcuți, deoarece, așa cum explică Tamzin Cuming, chirurg consultant, oamenii încă nu raportează pentru că cred că nu se va întâmpla ceva.

O fostă pacientă, pe nume Tracy Scriven, i-a luat apărarea și a declarat pentru Birmingham Mail: „Nu mi-ar fi păsat dacă mi-ar fi făcut-o. Bărbatul mi-ar fi salvat viața”.

Poveștile din sala de operație, transpuse în thrillere

În 2017, în urma unui raport întocmit de un psiholog care a dovedit că pacienta A se confruntă cu simptome de PTSD, Bramhall a fost acuzat în instanță de vătămare corporală.El a pledat vinovat și a fost condamnat la 120 de ore de muncă în folosul comunității și o amendă de 10.000 de lire sterline.

„Oroarea de a vedea fotografia corpului meu tăiat cu inițialele „SB” pe ficat va trăi pentru totdeauna în mintea mea. Personal, urăsc oricum gândul la tatuaje, iar gândul că cineva mi-ar face asta în timp ce eram inconștientă este detestabil”, se arată în declarația de impact asupra victimei, prezentată la proces.

FOTO Amazon

FOTO Amazon

În prezent, Bramhall își continuă acum cariera într-un alt domeniu. El s-a reinventat ca autor de thrillere medicale, lucrând împreună cu un fost profesor de engleză pentru a scrie seria „Scalpel Stories”. Cu toate acestea, trecutul său în chirurgie va rămâne întotdeauna un subiect de discuție și dezbatere în comunitatea medicală.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…