„Un casier la supermarket câștigă mai mult decât un rezident”

„Un casier la supermarket câștigă mai mult decât un rezident”

Mii de tineri au susținut duminică, 21 iulie, examenul de admitere la Facultatea de medicină. Venit în România pentru studii, acum mai bine de 10 ani, medicul palestinian Amin Zahra a decis să profeseze aici, iar duminică, 21 iulie, înainte de marea admitere, a ținut să le transmită un mesaj celor care își doresc să fie doctori.

"Aș fi vrut să fiu în fața lor să le vorbesc despre sistemului medical din România și să le spun realitatea, să le spun ce îi așteaptă. Realitatea este că un casier la supermarket câștigă mai mult decât un medic rezident, iar o doamnă cu un curs de două luni în domeniu beauty câștigă mai mult decât un medic primar, responsabilitățile acesteia fiind 0", a scris medicul Amin Zahra pe Facebook.

"Este un sistem în care nu ești protejat din punct de vedere juridic, fără protocoale clare, iar legea malpraxis lasă de dorit", mai avertizează Zahra.

Trecut prin multe de când se află în România, medicul palestinian vorbește fără teamă și despre "sistemul" de pile din sistemul nostru medical.

"Dacă devii medic specialist într-o ramură chirurgicală și nu ai părinți medici sau părinții tăi nu dețin o clinică șansele să devii șomer sunt de 90%", atrage atenția Zahra.

Medicul le-a mai spus, în mesajul său, aspiranților la titlul de doctor și ce îi așteaptă dacă au învățat îndeajuns cât să ia examenul de admitere și apoi în perioada de rezidențiat.

"(...) vei face sute de gărzi gratis și cel mai important este că trebuie să fii un bun executant fără să comentezi, altfel vei fi oaia neagră. Lista este lungă, dacă nu contează partea financiară trebuie să fii pregătit pentru: program de lucru intens și prelungit știi când ajungi, dar de cele mai multe ori nu știi când pleci, stresul și responsabilitatea ridicată, riscuri pentru sănătate, suntem expuși la diverse boli și infecții mai ales în timpul epidemiilor, confruntarea cu decese și suferință, conflicte cu pacienții și aparținătorii, presiunea administrativă și birocratică".

Toate acestea, spune Amin Zahra, pot avea un impact asupra vieții personale și singurul lucru care te-ar putea face să continui pe acest drum este "să-ți placă ceea ce faci, să-ți amintești motivul pentru care ai ales această profesie și să ai satisfacția personală că ai făcut o diferență reală în viața pacienților tăi".


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!