Un bosniac a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea a 12 prizonieri de război în 1993
Un fost soldat bosniac a fost condamnat marţi la pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare pentru crime de război, fiind găsit vinovat pentru uciderea, în urmă cu trei decenii, a 12 prizonieri de război croaţi în Bosnia centrală, transmite AFP.
FOTO: Shutterstock
Alţi şapte acuzaţi, printre care Ibrahim Puric, comandantul de la acea vreme a brigăzii 325 a armatei guvernamentale bosniace - compusă în principal din musulmani -, au fost achitaţi în acest proces din „lipsă de probe”, a indicat într-un comunicat Curtea de Stat a Bosniei de la Sarajevo, potrivit Agerpres.
Acuzatul Almir Sarajlic (55 de ani), care era membru al aceleiaşi brigăzi, a fost „găsit vinovat pentru uciderea a cel puţin 12 militari din HVO (forţele croate din Bosnia) care se predaseră şi nu erau înarmaţi”, arată comunicatul, care precizează că mai mulţi dintre prizonierii respectivi fuseseră răniţi în lupte.
Această crimă a fost comisă în decembrie 1993 în timpul unui atac al formaţiunilor bosniace asupra a trei sate croate - Krizancevo Selo, Safradin şi Dubravice - în regiunea Vitez.
În timpul acestei operaţiuni, forţele guvernamentale fuseseră sprijinite de membri ai unei unităţi de mujahedini, combatanţi musulmani străini veniţi să îi ajute pe bosniaci în timpul conflictului intercomunitar soldat cu aproape 100.000 de morţi în perioada 1992-1995.
În total, 34 de militari deţinuţi şi civili croaţi, printre care femei, au fost ucişi în acest atac. Alţi 30 de militari deţinuţi au fost duşi de mujahedini pe un câmp şi ucişi acolo, conform Parchetului bosniac.
Este vorba despre una dintre cele mai grave crime contra croaţilor comise în timpul conflictului din Bosnia. Totuşi, actul de inculpare nu vizează toate aceste crime.
Această regiune din Bosnia a fost zguduită de o altă crimă gravă comisă în aprilie 1993 în satul Ahmici, situat la câţiva kilometri de Krizancevo Selo, în care 116 de civili bosniaci au fost ucişi de forţele croate din Bosnia.
Sursa: adevarul.ro