Populația Alexandriei este supravegheată în mod constant. Din clipa în care a părăsit locuința, fiecare locuitor al orașului poate fi localizat cu ușurință, reședința județului Teleorman fiind împânzită de camere de luat vederi, parte a unui sistem de supraveghere ”Big Brother” achiziționat din fonduri europene. Nici acum nu le este clar multor cetățeni de ce a fost nevoie să se cheltuie aproape trei milioane de lei pentru 46 de echipamente de supraveghere video într-un oraș în care criminalitatea stradală a fost întotdeauna extrem de redusă. potrivit unei anchete PressHub.ro .
Pe 24 august 2010 se semnau primele contracte finanțate prin Regio, pe linia infrastructurii urbane. Unul dintre proiecte era destinat municipiului Alexandria și viza creșterea nivelului de siguranță în reședința județului Teleorman, oraș cu o suprafață de 9.563 ha şi o populaţie de 50.000 de locuitori stabili. Proiectul purta titlul de „Sistem de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii în municipiul Alexandria”, având o valoare totală de 3.521.304,71 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile era de 2.735.271,48 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului).
În anul 2011, primarul reședinței de județ, Victor Drăgușin, promitea că, după implementarea proiectului, Alexandria va beneficia de “siguranță ca în Moscova”, deși nimeni nu se plângea nici la vremea aceea de o rată crescută a criminalității la nivelul orașului. Potrivit unor statistici oficiale din anul 2010, județul Teleorman înregistra la momentul implementării proiectului o tendință de diminuare a infracționalității cu 18% față de anii precedenți. Numărul faptelor penale pe județ se ridica la aproximativ 6.000, cele mai multe fiind de natură judiciară sau economico-financiară.
Obiectivele specifice ale proiectului erau: dotarea instituţiilor publice şi a zonelor identificate cu risc sporit de infracţionalitate cu un număr de 46 de echipamente de supraveghere, implementarea sistemului de supraveghere video şi integrarea acestuia cu celelalte sisteme prevăzute în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare, precum și creşterea siguranţei cetăţenilor şi reducerea ratei criminalităţii din zona de acţiune cu 20% în trei ani de la data de finalizare a proiectului.
Lucrarea s-a executat de către SC UTI SECURITY ENGINEERING SA, parte a UTI Grup, cunoscut pentru multiplele probleme legale pe care le-a avut imediat după finalizarea lucrărilor aferente celor trei proiecte cu fonduri europene de la Alexandria, privind traficul, siguranța și iluminatul public. Mai mult, potrivit specialiștilor în domeniu, prețul de achiziție a camerelor de luat vederi, care au împânzit Alexandria, a fost mult mai mare decât cel firesc. Contestatarii proiectului susțin că lucrarea nu a reprezentat decât un nou prilej de alimentare a conturilor unor firme cu bani europeni, pentru o lucrare aproape inutilă pentru populație, dar foarte necesară “spionării” oamenilor din oraș.
Potrivit estimărilor de preț din studiul de fezabilitate al proiectului, o sumă de 423.200 euro era alocată strict achiziției celor 46 de camere de supraveghere. Un calcul simplu ne va dezvălui prețul aproximativ al acestor echipamente, și vorbim în acest caz despre un cost de 9.200 de euro pentru fiecare cameră de luat vederi. Asta în anul 2012! Potrivit unor proprietari de firme de specialitate, în acest moment, pe piața liberă, o cameră de supraveghere de tipul celor care împînzesc astăzi orașul Alexandria costă între 1000 și 3000 de euro.