Un bărbat paralizat de la umeri în jos a reușit să-și folosească o mână printr-o tehnică revoluționară (FOTO/VIDEO)
La aproape un deceniu de la un accident de bicicletă, un american paralizat de la umeri în jos își poate folosi din nou brațul și mâna dreaptă pentru a mânca și a bea, datorită unui nou tip de neuroproteză, tehnologie considerată de oamenii de știință drept o "premieră" medicală, informează miercuri AFP.
Această reușită remarcabilă realizată în Statele Unite (Cleveland) se bazează pe un dispozitiv compus din fire, electrozi și software care ocolește leziunea spinării pentru a reconecta creierul cu mușchii brațului paralizat. "După știința noastră, acesta este primul caz din lume al unei persoane care suferă de paralizie severă și cronică și care își poate folosi în mod direct mintea pentru a-și mișca brațul și mâna astfel încât să efectueze mișcări funcționale'', a declarat pentru sursa citată coautorul cercetării Bolu Ajiboye, de la Case Western Reserve University.
Pacientul în vârstă de 56 de ani, Bill Kochevar, tetraplegicic, rănit la nivelul celei de-a patra vertebre cervicale, are implantate în creier două sisteme de electrozi — fiecare nu mai mare decât o pastilă pentru copii — ce înregistrează semnalele de la creier și le transmite unui computer. Acestea sunt interpretate și sunt apoi direcționate către cei 36 de electrozi implantați în braț și antebraț. Acest lucru i-a permis lui Kochevar, paralizat de la umeri în jos de aproape un deceniu, să soarbă cafea, să își scarpine nasul și să mănânce piure de cartofi, în timpul testelor efectuate în laborator.
Deși tehnica folosită rămâne una experimentală, oamenii de știință care au publicat acest studiu în jurnalul medical "The Lancet" speră ca într-o bună zi persoanele afectate de paralizie să poată îndeplini în mod independent diverse sarcini. Pentru a atinge acest deziderat, sistemul necesită îmbunătățiri printre care se numără trecerea la tehnologia wireless și creșterea longevității și a eficacității implanturilor din creier, după cum a declarat Ajiboye. "Această tehnologie poate deveni un standard pentru îngrijirea clinică a persoanelor care suferă de paralizie cronică și completă", a spus cercetătorul.
Kochevar a devenit tetraplegic după ce s-a izbit cu bicicleta de spatele unui camion într-o zi ploioasă, cu circa opt ani înainte ca electrozii să îi fie implantați în creier, iar speranțele oferite de acest studiu au un impact profund asupra sa. "Pentru cineva care a fost rănit opt ani și care nu s-a putut mișca, orice gest pe care îl poate face, cât de mic, este uimitor", a declarat Kochevar. "E mai bine decât am crezut că va fi", a completat el.
Oamenii de știință caută de multă vreme o cale de a ocoli leziunile produse la coloana vertebrală care provoacă paralizie. Între timp, ei dezvoltă soluții prin care să se reconecteze creierul la mușchii corpului. Unul dintre aceste cazuri, publicat anul trecut, a fost cel al unui american, pe nume Ian Burkhart, care suferea de paralizie mai puțin severă și care și-a putut deschide și închide mâna în urma unui implant de electrozi. În cadrul altor studii subiecții paralizați au reușit să controleze brațe robotice prin intermediul gândurilor.
AGERPRES