Un bancher de top al lui Putin avertizează că economia Rusiei riscă „ruina“. Lovitura pe care a primit-o din China

Un bancher de top al lui Putin avertizează că economia Rusiei riscă „ruina“. Lovitura pe care a primit-o din China

Moscova trebuie să găsească rapid alte modalități de plată pentru exporturile sale sau economia sa afectată de sancțiuni riscă "ruinarea", a declarat unul dintre principalii bancheri ai președintelui Vladimir Putin, în urma măsurilor luate de creditorii chinezi de a suspenda tranzacțiile cu băncile rusești.

Rusia economie ruble FOTO Shutterstock

Comentariile lui Vladimir Cistiuhin, prim-vicepreședinte al Băncii Rusiei, vin după o decizie a diviziei ruse a Băncii Chinei de a opri procesarea plăților în yuani cu băncile rusești sancționate de SUA, scrie Newsweek.

ICBC, China CITIC Bank și majoritatea celorlalte bănci chineze au luat măsuri similare, îngrijorate de posibilitatea de a nu intra în conflict cu sancțiunile occidentale, care au fost intensificate pentru a bloca finanțarea invaziei la scară largă a lui Putin în Ucraina.

La începutul acestei luni, SUA și alte țări au anunțat un nou val de sancțiuni care vizează instituțiile financiare ruse și entitățile și persoanele fizice care fac afaceri cu acestea.

Luând cuvântul la Forumul juridic internațional de la Sankt Petersburg, Cistiuhin a declarat că Rusia trebuie să dezvolte orice metode de plată pentru a rezolva o problemă tot mai mare cu transferurile internaționale în fața sancțiunilor.

"Trebuie să faceți totul pentru a menține roțile în mișcare", a spus el, potrivit RBC, o publicație rusă de afaceri. "Trebuie încercat totul", a continuat el, inclusiv lucruri care "ne păreau nepopulare ieri". Cistiuhin a sugerat alternative precum swap-urile de credit și criptomonedele. El a afirmat că, fără modalități de plată a produselor în "țara noastră dependentă de exporturi și de importuri, ar însemna pur și simplu ruină".

Decizia Băncii Chinei ar putea fi deosebit de dureroasă pentru Putin, având în vedere creșterea comerțului dintre Rusia și China, care a atins 218,2 miliarde de dolari anul trecut, consolidând rolul Chinei de aliat al Moscovei și linia de plutire economică.

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu scăderea veniturilor din gaz, iar sancțiunile petroliere îngreunează vânzarea principalului său export - deși Moscova încă face bani din acesta - rolul Chinei a crescut ca partener-cheie în gestionarea turbulențelor cauzate de sancțiuni.

"Rusia nu poate dezvolta noi tehnologii în mod izolat, așa că se bazează pe confruntarea Chinei cu SUA și pe slăbiciunea UE", a declarat Boris Grozovski, un expert în economia Rusiei, de la think tank-ul Wilson Center din Washington, D.C.

"Dacă fragmentarea geo-economică crește, China va fi mai înclinată să trateze cu Rusia ca pe unul dintre aliații săi cheie", a declarat el pentru Newsweek. "Dacă nu, Rusia va avea, desigur, mari probleme cu decalajul tehnologic".

Grozovski a declarat că, la prețurile actuale ale petrolului, nimic nu ar împiedica Rusia să cheltuiască între 8 și 10 la sută sau până la 40 la sută din bugetul național pentru război.

"Dacă războiul s-ar încheia, economia rusă s-ar opri brusc, ducând la o criză, dacă nu se fac pregătiri pentru următorul război", a continuat el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”