Un banal medicament poate contribui la scăderea riscului de cancer colorectal STUDIU

Un banal medicament poate contribui la scăderea riscului de cancer colorectal STUDIU

Cazurile de cancer colorectal sunt în creștere, însă un banal antiinflamator te poate feri de această boală care este a doua cea mai des întâlnită cauză de deces la nivel mondial, conform unui studiu, relatează CNN.

Genetica joacă un rol în apariția cancerului colorectal. Foto: Arhivă

Genetica joacă un rol în apariția cancerului colorectal. Foto: Arhivă

În Statele Unite, în jur de 153.020 de persoane au fost diagnosticate cu această afecțiune în urmă cu un an, iar cazurile de cancer colorectal au crescut în rândul celor de sub 55 de ani.

Cu toate că și genetica joacă un rol în apariția cancerului colorectal, și stilul de viață nesănătos contribuie la creșterea riscului de a suferi de această boală, precum alimentație nesănătoasă, lipsa activității fizice, consumul de alcool, fumatul și kilogramele în plus.

Pe lângă adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cadrele medicale au indicat aspirina administrată în doze mici în vederea reducerii riscului de cancer de colon.

Preventive Services Task Force a recomandat aspirina în 2016, însă și-a schimbat părerea după șase ani, ca urmare a preocupărilor că acest medicament ar putea provoca sângerări. Pe lângă sângerări, aspirina poate cauza și probleme gastrointestinale.

În urma revizuirii acestei recomandări, autorii noului studiu au vrut să afle dacă există persoane care s-ar putea bucura de această metodă de a preveni vizitele la oncolog.

„Cei cu un stil de viață mai sănătos au un risc inițial mai scăzut de cancer colorectal”

În cadrul studiulu, care a fost făcut public joi în revista JAMA Oncology, cercetătorii au analizat informații de la mai bine de 107.655 de persoane care au fost incluse în baza de date a Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-Up Study.

Întrucât cei mai mulți dintre participanți erau albi, autorii au recomandat ca studiul să fie efectuat și în rândul altor persoane pentru a vedea dacă concluzia ar fi aceeași.

Cei care au luat parte la acest studiu au fost monitorizați preț de minimum 10 ani. De asemenea, participanții au trebuit să răspundă la sondaje care aveau rolul de a scoate la iveală dacă stilul lor de viață este sănătos.

În cadrul sondajelor au fost luate în calcul IMC-ul, consumul de alcool și dieta , fumatul și activitatea fizică. În acest studiu, administrarea a două sau mai multe pastile de aspirină sau a șase sau mai multe comprimate în doze mici pe săptămână a constituit o utilizare regulată a medicamentului.

Conform studiului, cei care au apelat la aspirină au avut un risc cu 18% mai mic de a se confrunta cu cancerul colorecta l decât cei care nu au utilizat medicamentul. În plus, cei care nu au avut un stil de viață sănătos au avut mai multe beneficii, mai ales dacă erau fumători sau dacă indicele de masă corporală era mai mare de 25.

Rezultatele noastre indică faptul că aspirina poate reduce proporțional riscul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal", a spus dr. Daniel Sikavi, autorul principal al studiului și gastroenterolog la Mass General Brigham.

În schimb, cei cu un stil de viață mai sănătos au un risc inițial mai scăzut de cancer colorectal și, prin urmare, beneficiile aspirinei au fost în continuare evidente, deși mai puțin pronunțate", a mai adăugat Sikavi.

„Există lucruri pe care le puteți schimba în ceea ce privește stilul de viață”

Deși oamenii de știință nu au aflat motivul pentru care aspirina se dovedește a fi atât de eficientă în acest caz, cercetările anterioare au indicat că medicamentul poate inhiba semnalele pro-inflamatorii care pot provoca cancer.

În ciuda celorlalte studii care au indicat beneficiile aspirinei în ceea ce privește prevenirea cancerului colorectal în rândul anumitor categorii de populație, rezultatele au fost slabe, conform autorilor noii cercetări. Ei sunt de părere că doctorii ar trebui să țină cont de factorii de risc legați de stilul de viață atunci când decid administrarea aspirinei pentru a preveni cancerul colorectal.

Dr. Christina Annunziata, vicepreședinte senior al departamentului de descoperiri științifice din cadrul Societății Americane de Cancer, a menționat că studiul a scos la iveală cel mai important efect al aspirinei la cei care prezintă mai mulți factori de risc pentru cancerul de colon.

De menționat este faptul că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili efectele acestui medicament.

Există lucruri pe care le puteți schimba în ceea ce privește stilul de viață care vă vor reduce riscul", a declarat Annunziata, care nu a luat parte la studiu.

Este important să aveți o greutate sănătoasă, o alimentație bogată în legume, fructe și cereale integrale și să reduceți consumul de alcool.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete Satan. Militarii au abandonat totul și au fugit