Un avocat celebru de imigrări din SUA explică ce se întâmplă cu vizele românilor. „Asta ar fi de fapt problema”

Un avocat celebru de imigrări din SUA explică ce se întâmplă cu vizele românilor. „Asta ar fi de fapt problema”

Dana Bucin, avocat specializat în imigrări în SUA şi consul onorific al României în Connecticut, explică într-un interviu pentru „Adevărul” ce se întâmplă cu programul Visa Waiver.

Eliminarea vizelor pentru SUA, amânată. Foto: Arhiva

Eliminarea vizelor pentru SUA, amânată. Foto: Arhiva

Vestea că administrația Trump ar lua în calcul o posibilă amânare a programului Visa Waiver în cazul României, în contextul în care noul preşedinte american se concentrează pe combaterea migraţiei şi întărirea graniţelor SUA, a luat prin surprindere autoritățile române. Ambasadorul României în SUA și autoritățile de la București nu au primit nicio informație oficială din partea americanilor.

„Adevărul” a apelat la Dana Bucin, avocat specializat în imigrări în SUA. Și nu orice avocat. Dana Bucin a fost desemnată cel mai bun avocat al anului 2019 în Connecticut, iar ulterior a devenit și consul onorific al României în statul american. În cele ce urmează, Dana Bucin explică motivele care ar putea sta în spatele acestei amânări, dar și în ce măsură există riscul ca programul să fie anulat pentru țara noastră.

Adevărul: Informația că administraţia Trump discută o posibilă amânare a programului Visa Waiver în cazul României a venit pe neașteptate și într-un moment în care mulți români numără zilele până când vizele de intrare în SUA vor deveni o simplă amintire. Ce se întâmplă cu programul Visa Waiver și ce informații noi vin de la Washington?

Am primit și eu această veste chiar ieri, eram cu domnul ambasador când a primit vestea asta, în Rhode Island, făceam tur. Eu încă nu pot să pun degetul pe problemă, iar scenariile sunt multiple. Poate să fie pur și simplu faptul că e o adevărată harababură în administrația americană, mulți oameni sunt concediați, alții se retrag sau se pensionează, așa că e foarte probabil să fie probleme de personal și din această cauză să se amâne rezolvarea, pentru că nu avem suficienți oameni să lucreze la implementarea bazei de date. Asta e prima posibilitate, eu cred că asta ar fi problema. Nu s-a comunicat nimic din partea DHS-ului (n.r.- Departamentul pentru Securitate Internă din SUA, echivalentul Ministerului de Interne din România) în legătură cu intenția din spatele ei.

„E doar o amânare”

Ar putea fi o decizie care se aplică doar în cazul României sau al tututor statelor incluse în program?

Nu știm în acest moment dacă se aplică doar României sau tuturor programelor de Visa Waiver. Am înțeles că e doar o amânare. Deocamdată au anunțat-o ca o amânare. Acum, cei de la DHS, Department of Homeland Security, au făcut multe lucruri pe imigrare în ultima vreme care te fac să te scarpini în cap. De exemplu, se pregătesc să pună restricții, „semafor” pentru 43 de țări. Au înghețat statutul ucrainenilor, al cubanezilor, venezuelenilor, nicaraguenilor.

Ce ar însemna „semafor” în cazul acestor țări? E și România printre ele?

Nu, România nu este. E vorba că 43 de țări vor fi împărțite în mai multe culori, exact ca la semafor. Cele care vor fi trecute pe culoarea roșie vor avea cele mai mari probleme. Cetățenii lor nu vor putea deloc să călătorească în SUA, iar aici am văzut pe listă țări ca Yemen și Somalia. Culoarea galbenă e pentru țările care vor primi restricții, dar totuși, în anumite condiții, cetățenii lor vor putea fi primiți în America. Mai departe, la ultima culoare intră state ale căror cetățeni vor primi vize destul de greu, dar le vor primi în continuare.

Revenind la problema României, există multe zvonuri că țara noastră e victimă colaterală și că noua administrație ar avea ceva împotriva României. Ați lua în calcul aceste voci?

Nu știm ce fel de victimă colaterală suntem noi pe acolo. Eu încă nu știu, personal, nu știu. Și nu cred că este cazul. Însă aș mai spune și că nu trebuie să excludem absolut nimic. Cel mai probabil, da, e o amânare, aici nu s-a vorbit că România ar fi exclusă.

Nu-i putem grăbi pe americani

Dacă e să vă întreb care scenariu considerați că e cel mai plauzibil, din experiența dumneavoastră de avocat în imigrări și cunoscând perfect legile americane, la ce v-ați gândi prima dată?

La faptul că noi suntem aprobați, România e deja aprobată pentru Visa Waiver. Noi am îndeplinit criteriile și am primit aprobarea, iar eu cred că singura problemă este implementarea practică a acestei aprobări. Asta cred că se întâmplă.

Dana Bucin. FOTO: Arhivă Adevărul

Dana Bucin. FOTO: Arhivă Adevărul

Este ceva ce ar putea face autoritățile române pentru ca românii să scape cât mai curând de vize, să nu se amâne prea mult timp?

Nu văd cum. Nu avem niciun control. Nu știm nici măcar dacă se face până la 31 martie sau până la 31 mai sau până la o altă dată. Din punctul lor de vedere nu există nicio pârghie juridică prin care România să forțeze DHS Department of Homeland Security să implementeze schema asta într-un anumit timp. Nu există nimic, nu putem să le punem un pistol la tâmplă. Nu-i putem convinge să se grăbească.

S-ar putea ajunge în situația în care, așa cum spun multe voci în România, adminsitrația Trump să vrea să anuleze dreptul cetățenilor români de a călători în SUA?

Nu văd de ce. Și nu ni se poate retrage realizarea pe care deja o avem, pentru că oficial am fost înștiințați că am îndeplinit condițiile. Totul a fost aprobat deja, s-a printat informația în Monitorul Oficial al SUA. Acum, numele României este printre cele 43 de țări incluse în programul Visa Waiver. Singura problemă e, spun eu, că data de implementare nu e sigură. Sigur că nu aș exclude nimic în totalitate, deci nici alte surprize neplăcute.

Cum s-ar putea anula Visa Waiver

Raportat la procente, cât de mare ar fi riscul să fie anulat dreptul cetățeanului român de a călători în SUA fără viză?

Nu știu, deocamdată americanii nu au comunicat nimic oficial, dar aș spune că riscul e foarte, foarte mic.

Cum ar putea fi totuși anulat programul Visa Waiver pentru România, care ar fi procedura?

Ca să se anuleze de tot, adică în sensul ca România să fie scoasă din Visa Waiver, ar trebui ca DHS-ul să meargă prin Congres și să convingă Congresul să anuleze o întreagă lege de Visa Waiver Program. Iar asta nu e ușor deloc. Și nici nu ar avea motivele să o facă. SUA au o mulțime de probleme pe care vor să le rezolve, nu au nimic cu România și nici nu s-ar grăbi să se „ocupe” de noi.

Există vreun precedent în istoria SUA, cazuri în cale alte țări au fost excluse din programul Visa Waiver?

Au fost două țări excluse în trecut de DHS. E vorba de Argentina și Chile. Argentina a fost exclusă pentru că la un moment dat, cred că în 2001 sau ceva de genul, a trecut printr-o gravă criză economică. Și a fost atât de gravă criza din Argentina, încât amenințau că vine toată Argentina în Statele Unite ale Americii mânată de această sărăcie cruntă. România nu e în această situație. Un alt caz a fost cel al statului Chile. Această țară a fost amenințată poate chiar și scoasă din program, nu mai țin minte exact, pe motive de securitate.

Ce s-a întâmplat în cazul Chile?

Erau foarte mulți infractori chilieni care veneau în SUA și comiteau tot felul de infracțiuni, adică efracții, furturi din case. Și erau și extrem de violenți. Și le-au spus cei de la DHS autorităților din Chile „alo, voi trebuie să cooperați și să ne raportați imediat datele personale ale acestor infractori prin baza de date, prin ESTA”. Pentru că dacă se face Visa Waiver Program există o bază de date de securitate prin care cele două țări comunică între ele, iar când aplică infractorul X la ESTA se face un background check, deci se face o cercetare asupra persoanei. Ca o paranteză, așa se va face în cazul fiecărui român, așa se face în cazul tuturor celor admiși în Visa Waiver, adică statele Uniunii Europene. Dar în cazul Chile, autoritățile lor nu au comunicat cum trebuie, astfel că SUA nu au primit la timp informațiile ca să-i blocheze pe infractori la intrarea în țară. Așa s-au trezit SUA cu o mulțime de infractori violenți din Chile, infractori care trebuiau știuți de dinainte, iar autoritățile chiliene nu au avut nicio scuză.

România ar trebui să fie în siguranță

Există riscul să se întâmple la fel și în cazul României, ținând cont și de faptul că au existat multe cazuri în care infractorii români au făcut probleme în SUA?

Cu România chiar nu e cazul. Sunt la curent cu tot ce ține de România, iar România comunică și colaborează superb. Oricum, dacă ar fi vreo problemă, americanii ar atrage mai întâi atenția în această privință, nu s-ar grăbi să ne excludă. În cazul România – SUA, știu că s-a lucrat din greu la sincronizarea sistemelor, s-a lucrat profesionist, s-au upgradat sistemele și s-a muncit mult pentru a se realiza acest Visa Waiver program. Iar DHS-ul a consemnat, pe 10 ianuarie 2025, că România a îndeplinit toate criteriile. Am fost și eu la fața locului cu domnul ambasador și cu toată delegația ambasadei.

Trump a promis încă din campania electorală că va pune capăt imigrației ilegale. Cât de mult a crescut numărul cazurilor străinilor care au probleme în SUA și apelează la avocații de imigrări?

În ultimele săptămâni au venit foarte multe persoane. Nu exagerez când spun sunt mai ocupată decât am fost vreodată în cariera mea de 20 de ani de avocatură. E un val mare. Și nu sunt doar cazuri de oameni care au efectiv probleme, sunt și cazuri ale unor oameni care au doar temeri că s-ar putea să aibă probleme. Și sunt mulți care au dormit pur și simplu pe documente ani la rând, în unele cazuri chiar decenii, și nu au făcut absolut nimic ca să-și legalizeze actele. Acum, acești imigranți ilegali ies la suprafață și vor să-și regularizeze statutul cât de cât. Pentru că dacă nu faci nimic și te prind cei de la imigrări, riscul cel mare e să fii închis și deportat. Și acum imigrările au intenția să te prindă. Fac orice să te prindă. Dacă nu faci nimic și nu depui actele pentru a obține statutul legal, atunci nu ai șanse să rămâi în America. Să înțelegeți, a fost atâția ani cumva un haos, o adevărată debandadă, au fost oameni care și de zeci de ani stăteau fără acte sau cu actele în regulă. Sunt milioane de oameni pe teritoriul american care de 20 de ani sunt aici. Și de 20 și ceva de ani sunt ilegali și n-au putut să se legalizeze din mai multe motive.

Probleme mari pentru imigranții ilegali din SUA

Din ce cauze s-au complăcut atât de mult?

Unu la mână, în unele cazuri legile nu le permit legalizarea actelor. Pentru mulți dintre ei e așa. Dar cu timpul ți se poate schimba situația, iar legea îți poate permite să te legalizezi. Gen, te căsătorești cu un cetățean american sau ai copil care e născut aici și e cetățean american. Iar atunci când copilul împlinește 21 de ani, în sfârșit te poate petiționa. Unii dintre ei se duc la avocați să se legalizeze, alții, chiar dacă au dreptul să-și depună actele, din varii motive, nu vin la avocat. Foarte mulți nici măcar nu știu că asta e legea, ori pur și simplu au ghinionul să dea peste avocați proști și nu mai au încredere în alți avocați. Ori au fost pur și simplu victimele persoanelor nelicențiate care se dau avocați.

Ați avut astfel de cazuri cu cetățeni români?

Desigur, știu și cazuri de români care trăiesc în America și pentru care eu sunt a cincea, a șasea avocată pe care o consultă. Ceilalți patru-cinci de dinaintea mea ori le-au luat banii degeaba, ori le-au făcut actele praf, în sensul că au depus niște acte greșite. Au fost și cazuri în care tocmai avocații nepricepuți sau superficiali i-au băgat la deportări pe săracii oameni. Și acum eu trebuie să-i iau din gaură de șarpe de la Deportări, să-i scot de acolo, să-i scap de deportări și după aia să le reglez statutul legal. E mai grea munca asta de curățare a greșelilor din trecut, dar merită făcută pentru oameni.

Știți ce i-a făcut un astfel de avocat unui român? I-a zis românului că i-a băgat pachetul de acte la imigrări, că i l-a înaintat, că totul e în ordine. Și l-a mințit un an întreg, l-a dus cu preșul. Și la un moment dat îi vine românului o scrisoare de negare a pachetului.

Și mai există soluții?

Există, dar e greu și nu există garanții că îl va scăpa. Acum îi fac eu FOIA request, Freedom of Information Act Request. Pe românește este un fel de cerere de dosar de la imigrări. Să văd tot dosarul, cine ce-a primit și am observat că n-a primit nimic de la avocat. Când i-am cerut acelui avocat dosarul să văd ce a trimis la imigrări, a început să fie agresiv cu mine, ceea ce mi-a confirmat că pur și simplu el nu a înaintat actele și l-a mințit pe client. Adică și-a bătut joc de om și l-a trimis practic în brațele celor de la deportări. Că odată ce n-ai trimis actele de statut și odată ce nu mai ai statut, poți să fii convins că te trimit la deportări, mai ales pe vremea lui Trump. Deci uite, domnule, cum avocații în loc să-i ajute îi bagă în belea. Acum, că m-ați întrebat de caz, încă nu e 100% că va scăpa, pentru că o „curățare” de genul ăsta o să ia ani de zile. Deci eu am depus acte să dovedesc inclusiv cearta mea cu avocatul anterior. Am depus-o la dosar să vadă și imigrările cu cine au avut de a face, să vadă că omul a fost victima unui avocat. Și acum așteptăm răspunsul autorităților. Dar cât așteptăm răspunsul autorităților, măcar românul e protejat de deportări. Azi e grav dacă încerci să fentezi statul american, te trezești la închisoare prin Guantanamo Bay sau, Doamne ferește, printr-o bază militară, că așa e la modă acum, dacă nu cumva chiar în El Salvador.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Orice om de bun simț ar trebui să-și salveze acest material undeva... Da, viitorul a venit peste noi...

2 Încă o dată, citiți și voi pe cine a numit „onestul” Bolojan stăpân al informațiilor secrete la Cotroceni

3 Misterioasa moarte a unui polițist criminalist. Bogdan Deftu a fost găsit într-o baltă de sânge, la capătul peronului din gara Câmpina

4 „Elon Musk este un impostor total. Este sub controlul total al Partidului Comunist Chinez”

5 „Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate”