Un avertisment economic sever, nu „arta negocierii”, l-a determinat pe Trump să impună tarifele

Un avertisment economic sever, nu „arta negocierii”, l-a determinat pe Trump să impună tarifele

Președintele Donald Trump a fost nevoit să revină asupra planurilor sale tarifare radicale din cauza unei „vânzări de urgență” pe piața obligațiunilor, care ar fi putut declanșa un colaps economic.

Propunerile tarifare ale lui Trump Foto: X/@PopBase

Propunerile tarifare ale lui Trump Foto: X/@PopBase

Pe lângă turbulențele de pe piața bursieră, planurile tarifare radicale ale lui Trump au declanșat o vânzare masivă de obligațiuni guvernamentale americane, cum nu s-a mai văzut de la criza pandemiei de Covid-19.

Experții spun că acest lucru, mai degrabă decât simpla „artă a înțelegerii”, a determinat Casa Albă să revină asupra propunerilor sale tarifare, potrivit Daily Mail .

Donald Trump a anunțat miercuri, 9 aprilie, o pauză de 90 de zile pentru toate tarifele „reciproce” noi, într-o schimbare majoră care a provocat una dintre cele mai mari creșteri ale pieței bursiere din istorie. Cu toate acestea, președintele nu a cruțat China, ci a impus Beijingului o nouă serie de taxe la import.

Charlie Gasparino, senior corespondent la Fox Business, a declarat că prăbușirea pieței obligațiunilor l-a forțat pe Trump să „capituleze” în privința planurilor sale.

Să lămurim ce s-a întâmplat. Cine a capitulat aici și de ce? Nu vreau să spun asta pentru că sunt un patriot, sunt un american, dar Casa Albă este cea care a capitulat, pe baza a tot ceea ce aud și a tuturor surselor mele. Iar motivul este piața obligațiunilor. Când randamentele pe 10 ani cresc la 5 procente, lucrurile încep să se închidă. Când ai piețele de creditare date peste cap”, a spus jurnalistul.

„Vânzarea de urgență” de pe piața obligațiunilor a ajuns la apogeu între 8 și 9 aprilie. Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a urcat peste noapte la peste 4,51%, în timp ce randamentul Trezoreriei pe 30 de ani a atins un maxim de 5,02% marți seară, a raportat CNBC.

Obligațiunile guvernamentale americane au fost considerate în mod tradițional ca fiind unul dintre cele mai sigure active din lume și ca un loc în care investitorii își pot plasa banii în perioade de volatilitate.

Scăderea bruscă a acestora a fost un semn clar că investitorii ar putea începe să își piardă încrederea și a arătat cât de mult a fost afectată cea mai mare economie a lumii de planurile tarifare ale lui Trump.

Gasparino a susținut că, potrivit surselor sale, în timp ce Trump negocia cu Japonia, aceasta se debarasa de obligațiunile de trezorerie americane «pentru că ei credeau că nu este un loc grozav pentru a face afaceri». „Asta le-a forțat mâinile”, a spus el, referindu-se la Casa Albă.

Trump: „Am văzut aseară că oamenii erau puțin neliniștiți”.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a insistat că decizia de a amâna tarifele a fost determinată de «strategia președintelui», mai degrabă decât de creșterea șocantă a randamentelor obligațiunilor. „El și cu mine am avut o discuție lungă duminică, iar aceasta a fost strategia sa tot timpul”, a declarat Bessent miercuri reporterilor în fața Casei Albe.

Dar Trump a confirmat că a urmărit îndeaproape piața obligațiunilor atunci când a decis să pună în aplicare pauza tarifară. „Piața obligațiunilor în acest moment este frumoasă', a declarat Trump reporterilor, adăugând: „Am văzut aseară că oamenii erau puțin neliniștiți”.

Economistul Mohamed El-Erian, președinte al Queens' College din Cambridge și consilier economic șef al Allianz, a dat de asemenea vina pe vânzarea de pe piața obligațiunilor pentru întoarcerea lui Trump.

„Se dezbătea ce ar putea convinge Administrația SUA să opteze pentru un fel de pauză în privința tarifelor. Ar fi Congresul, consilierii președintelui, liderii de afaceri, sistemul juridic, piețele sau altceva?”, a scris el într-o postare pe platforma X.

Am primit răspunsul astăzi: Este piața obligațiunilor guvernamentale - în special, cât de aproape se apropie de linia care separă volatilitatea sălbatică a prețurilor de funcționarea defectuoasă a pieței”, a adăugat acesta.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani s-a retras, miercuri, de la maximele sale. O creștere a randamentelor Trezoreriei, care se mișcă invers față de prețuri, înseamnă că toate costurile de împrumut ale guvernului vor crește. Creșterea costurilor de împrumut pot provoca o creștere a ratelor ipotecare, care au fost anterior pe o traiectorie descendentă în ultimele săptămâni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 În definitiv, asta este România reală, oameni buni... Este primul dosar investigat în România de EPPO / Kovesi...

2 Așa o fi?

3 Știați că Peter Navarro, consilierul lui Trump care a declanșat haosul tarifelor, nu are studii în economie și a fost găsit pe internet de soțul Ivank…

4 „Nu mai e în cercurile lui Trump”

5 Întâmplarea asta spune multe despre cum îi văd americanii pe europeni...