Un atac Hezbollah și Iran asupra Israelului este iminent, avertizează SUA. Ce le-a transmis Blinken liderilor G7

Un atac Hezbollah și Iran asupra Israelului este iminent, avertizează SUA. Ce le-a transmis Blinken liderilor G7

Secretarul de stat american, Antony Blinken, le-a spus omologilor săi din țările membre G7 că un atac al Iranului și Hezbollah împotriva Israelului ar putea avea loc în următoarele „24 până la 48 de ore".

Iranul și Hezbollah ar putea ataca Israelul FOTO Arhivă

Iranul și Hezbollah ar putea ataca Israelul FOTO Arhivă

Informația a apărut în contextul în care Statele Unite încearcă să limiteze atacurile și îndeamnă aliații să folosească presiunea diplomatică pentru a încerca să evite un război regional în toată regula, potrivit Al Jazeera .

Raportul a fost publicat de site-ul Axios , însă nu a putut fi confirmat. Cu toate acestea, Iranul și Hezbollah au promis că vor riposta în urma uciderii liderilor de top ai Hamas și Hezbollah de săptămâna trecută.

Citând trei surse anonime, Axios a raportat că Blinken le-a spus omologilor său, că Iranul și Hezbollah ar putea lansa un atac împotriva Israelului încă de luni, în următoarele 24 până la 48 de ore.

„Sursele au spus că Blinken a subliniat că SUA cred că Iranul și Hezbollah vor riposta amândouă”, a scris Axios, adăugând că Washingtonul „nu știe momentul exact al atacurilor” sau ce formă vor lua acestea.

Presiune diplomatică pentru evitarea războiului

Blinken le-a mai transmis omologilor că Statele Unite speră să oprească escaladarea conflicului și să convingă Iranul și gruparea Hezbollah să își limiteze atacurile.

G7, care mai include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie, a emis luni o declarație prin care și-au exprimat „profunda îngrijorare cu privire la nivelul ridicat de tensiune în Orientul Mijlociu”, insistând că „nicio țară sau națiune nu are de câștigat dintr-o escaladare suplimentară”.

Nivel ridicat de risc

În urma asasinării liderului Hamas, Ismail Haniyeh pe 31 iulie, SUA au trimis forțe militare suplimentare în Orientul Mijlociu în anticiparea unor atacuri din partea Iranului. Washingtonul insistă că desfășurarea este una cu scop „defensiv”.

Războiul de aproape 10 luni din Gaza dintre Israel și Hamas a dus la ostilități frecvente între Israel și Iran și Hezbollah, precum și alte grupuri din regiune care sunt aliniate cu Teheranul.

Specialiștii cred, însă, că pe scară largă că niciuna dintre părți nu este pregătită pentru un război total, dar tensiunile crescute înseamnă că riscul unui conflict major este ridicat.

Lista țărilor care sfătuiesc cetățenii să părăsească imediat Libanul a continuat să crească luni, în urma avertismentelor din partea SUA și multor guverne europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…