Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale VIDEO

Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale VIDEO

Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi au ajuns miercuri la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) cu ajutorul unei capsule spaţiale ruseşti, într-o misiune considerată un semnal rar de cooperare între Statele Unite şi Rusia în contextul tensiunilor cauzate de războiul din Ucraina, informează AFP.

Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale jpg

FOTO: Captură Video / Youtube

Capsula Soiuz a fost lansată miercuri la ora programată, 13:45 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, potrivit Agerpres.

Vehiculul spaţial, la bordul căruia s-au aflat americanul Frank Rubio de la NASA şi ruşii Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin de la agenţia spaţială Roscosmos, s-a conectat cu ISS după un zbor de aproximativ trei ore, a anunţat NASA într-un comunicat.

Această misiune ruso-americană are loc într-o perioadă în care relaţiile dintre Occident şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel al lor, după ce Rusia a declanşat o invazie militară în Ucraina. Marcând o escaladare importantă a conflictului, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri mobilizarea parţială a populaţiei şi a formulat totodată ameninţări privind o posibilă folosire a armelor nucleare.

Frank Rubio este primul astronaut american care a ajuns pe ISS la bordul unei rachete ruseşti după intrarea trupelor militare ruse în Ucraina pe 24 februarie.

Echipajul va rămâne şase luni la bordul laboratorului orbital, unde se află deja cosmonauţii ruşi Oleg Artemiev, Denis Matveev şi Serghei Korsakov, astronauţii americani Bob Hines, Kjell Lindgren şi Jessica Watkins, precum şi astronauta italiană Samantha Cristoforetti.

Staţia Spaţială Internaţională, rodul cooperării dintre Statele Unite, Canada, Japonia, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Rusia, este împărţită în două segmente: unul american şi unul rusesc.

ISS depinde în prezent de un sistem de propulsie rusesc pentru a se menţine pe orbită, la aproximativ 400 de kilometri deasupra nivelului mării de pe Terra, în timp ce segmentul american gestionează electricitatea şi sistemele de susţinere a vieţii.

Rusia vrea să părăsească proiectul ISS

După lansarea de miercuri, Anna Kikina, singura cosmonaută rusă în activitate, urmează să ajungă pentru prima dată la bordul laboratorului orbital la începutul lunii octombrie cu ajutorul unei capsule Crew Dragon a companiei americane SpaceX

.Ea va deveni cea de-a cincea cosmonaută profesionistă rusă care va ajunge pe laboratorul orbital şi, totodată, prima femeie care va zbura spre ISS la bordul unui vehicul fabricat de compania miliardarului Elon Musk.

Tensiunile din domeniul spaţial s-au accentuat după ce Washingtonul a anunţat o serie de sancţiuni împotriva industriei aerospaţiale ruse, ceea ce a declanşat o serie de avertizări din partea fostului director al Roscosmos, Dmitri Rogozin, care este şi un susţinător înfocat al intervenţiei militare din Ucraina.

Succesorul lui Dmitri Rogozin, numit recent în această funcţie, Iuri Borisov, a confirmat apoi decizia Rusiei de a părăsi ISS după anul 2024 pentru a-şi dezvolta o staţie orbitală proprie. El nu a fixat deocamdată o dată pentru retragerea Rusiei din acest proiect spaţial internaţional.

NASA a afirmat că decizia Rusiei reprezintă „o evoluţie nefericită”, care va influenţa negativ cercetările ştiinţifice realizate la bordul ISS.

Potrivit experţilor din domeniul spaţial, Moscova ar putea avea nevoie de peste 10 ani pentru a construi o nouă staţie orbitală, iar industria spaţială rusă, un sector care reprezintă un subiect de mândrie naţională în această ţară încă din epoca fostei Uniuni Sovietice, nu va putea să se dezvolte în contextul sancţiunilor severe.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…