Un așa-zis plan de pace propus de Trump este fluturat de propaganda rusă. Ucrainenii sunt indignați

Un așa-zis plan de pace propus de Trump este fluturat de propaganda rusă. Ucrainenii sunt indignați

O inițiativă confidențială de pace atribuită președintelui american Donald Trump a apărut în media pro-rusă din Ucraina, ilustrând o agendă ambițioasă de a facilita pacea între Kiev si Moscova prin instituirea unei încetări a focului până de Paște.

Planul ar prezede încetarea focului de Paște/FOTO/EPA/EFE

Planul ar prezede încetarea focului de Paște/FOTO/EPA/EFE

În centrul propunerii se află excluderea Ucrainei de la aderarea la NATO, o aspirație de lungă durată pentru Kiev. În plus, Kievul ar recunoaște suveranitatea Rusiei asupra teritoriilor anexate în timpul conflictului și retragerea trupelor ucrainene din regiunea rusă Kursk, scrie Daily Mail.

Un oficial de top din Ucraina a afirmat că țara sa se află „foarte aproape” de a pune capăt războiului printr-o pace „justă și durabilă”, în urma unui raport apărut pe un site pro-rus care susține că Donald Trump ar putea forța Kievul să accepte un armistițiu dezavantajos până la Paște.

Andri Ermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, care va participa săptămâna viitoare la Conferința de Securitate de la Munchen, unde trimisul lui Trump ar urma să prezinte oficial planul său de pace pentru Ucraina, a declarat pentru Associated Press: „Este esențial ca liderii și experții politici prezenți la Munchen să înțeleagă că avem o oportunitate unică. Suntem foarte aproape de a încheia acest război printr-o pace justă și durabilă, dar trebuie să fim uniți. Nu trebuie să lăsăm Rusia să divizeze lumea, să divizeze partenerii”.

Ermak a subliniat că este esențial ca Ucraina să fie implicată în orice plan de încetare a focului: „Cred că este important ca să purtăm aceste consultări și negocieri înainte ca administrația Trump să-și prezinte vreun plan. Poziția noastră este că este imposibil, și ar fi o mare greșeală, să existe vreun plan fără participarea Ucrainei în pregătirea acestuia”.

Aceste declarații vin pe fondul unor informații îngrijorătoare, potrivit cărora un plan pentru Ucraina, despre care se spune că ar fi fost „scurs” pe un site pro-rus, ar prevedea ca Trump să încerce să impună președintelui Volodimir Zelenski un armistițiu cu Rusia până la Paște.

Concesii de neacceptat

Planul neconfirmat, prezentateraportat de publicația ucraineană Strana, care a fost descrisă ca fiind pro-rusă, ar fi circulat în „cercurile politice și diplomatice” din Ucraina și ar include o încetare a focului până la 20 aprilie, care ar îngheța avansul constant al Rusiei, o interdicție pentru Ucraina de a adera la NATO și o cerere pentru Kiev de a accepta suveranitatea Rusiei asupra teritoriilor anexate.

În plus, trupele ucrainene vor fi obligate să părăsească regiunea rusă Kursk, unde Rusia a lansat o contraofensivă în luna august, în timp ce un contingent de soldați europeni, care ar putea include trupe britanice, ar fi solicitat să supravegheze o zonă demilitarizată. Trupele americane nu vor fi implicate în acest contingent.

Se pare că UE va fi solicitată să sprijine Ucraina în eforturile sale de reconstrucție, care ar putea costa până la 486 de miliarde de dolari (392 de miliarde de lire sterline) în următorul deceniu, potrivit thinktank-ului German Marshall Fund.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat existența acestor planuri de încetare a focului, iar Casa Albă nu a comentat oficial pe marginea acestui subiect. Însă, dacă zvonurile se confirmă, Zelenski și Vladimir Putin ar urma să poarte o conversație telefonică în câteva zile, iar cei doi lideri s-ar putea întâlni fie la sfârșitul lunii februarie, fie la începutul lunii martie. Declarația oficială de încetare a focului ar urma să fie făcută pe 20 aprilie.

”În niciun caz Ucraina nu va accepta acest plan”

Reacțiile ucrainenilor pe rețelele sociale au fost de groază la auzul acestor planuri. Unul dintre ei a spus despre propuneri: „Așadar, sunt amplasate limitatoare de viteză occidentale de-a lungul frontierei, iar Ucraina se predă, practic”.

Un altul a scris: „Da, în niciun caz Ucraina nu va accepta acest plan de rahat”.

Biroul lui Zelenski a negat vehement legitimitatea planurilor de pace.

Andri Ermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, a scris pe Telegram că acestea „nu există în realitate”, adăugând că astfel de rapoarte deghizează adesea informații false răspândite de ruși.

Zelenski a declarat pentru presa ucraineană: „Războiul Rusiei este împotriva Ucrainei, împotriva Europei, împotriva întregii lumi, dar, mai presus de toate, acest război se duce pe pământul nostru. Este imposibil să excludem Ucraina din orice platformă de negocieri. Fie că această platformă va duce la rezultate reale, fie că va avea doar rezultate politice, care nu vor avea nimic de-a face cu securitatea sau cu sfârșitul războiului.”

De asemenea, el a adăugat: „Mi-aș dori ca și vocea Europei să fie prezentă. Este important pentru noi, pentru că vom deveni membri ai Uniunii Europene. Dar nu pot spune clar astăzi care va fi structura procesului de negociere, pentru că nu avem încă un plan comun.”

În paralel, Rusia a declarat că Statele Unite nu au oferit încă detalii substanțiale despre acordul de încetare a focului. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat: „Acum sunt multe declarații, dar nu există claritate despre pașii care se vor face. Prin urmare, ar fi prematur să discutăm despre perspectivele negocierilor sau orice altceva în acest context... Ne vom concentra pe pași și acțiuni concrete.”

În prezent, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei și a organizat simulacre de referendumuri în patru regiuni, în care „locuitorii” au votat pentru a se alătura Rusiei.

Zelenski a declarat anterior că nu va permite niciun metru de teren să rămână în mâinile lui Putin, dar a recunoscut că recâștigarea acestora nu va fi posibilă imediat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine-a ajuns să conducă România...

2 Puciștii din PSD vor să facă alianță de guvernare cu AUR și POT

3 VIDEO „Crin Antonescu juca mai mult pe mese private. Ce e nasol cu Crin e că el credea că știe să joace și am înțeles că are datorii pe la tot orașul”

4 VIDEO „Pur și simplu îmi curge sânge din urechi auzind-o” / Reacții dure din USR după ce Lasconi l-a atacat pe Nicușor Dan

5 ALERTĂ CNSAS va cere dosarul lui Georgescu de la Pașapoarte, pentru că a călătorit în SUA și Marea Britanie în perioada comunistă