Un artist trebuia să expună bancnote în valoare de 70.000 de euro, dar a păstrat banii pentru el
Un artist danez, care trebuia să expună pe două pânze bancnote în valoare totală de peste 70.000 de euro, a decis în cele din urmă să prezinte două cadre goale şi să păstreze acea mică avere pentru el, redenumindu-şi creaţiile "Ia banii şi fugi", informează AFP.
Muzeul Kunsten din Aalborg, un oraş din vestul Danemarcei, a acceptat să îi împrumute o sumă destul de mare lui Jens Haaning, un artist danez de 56 de ani, pentru ca acesta să poată să reconstituie unele dintre lucrările sale mai vechi, care prezentau salariul pe un an din Danemarca şi cel pe un an din Austria, în bancnote daneze şi în euro.
Dar, "cu două zile înainte de vernisajul expoziţiei, am primit un mesaj de la Jens în care el ne spunea că nu a produs operele de artă asupra cărora ne-am înţeles", care trebuiau să conţină bancnote agăţate pe pânză, a explicat directorul muzeului, Lasse Andersson.
În schimb, artistul i-a anunţat pe reprezentanţii muzeului că le va trimite alte lucrări, intitulate "Ia banii şi fugi", a adăugat acelaşi oficial danez.
După ce au deschis cutiile de protecţie, angajaţii muzeului au constatat că artistul plastic făcuse exact ceea ce spusese: banii nu erau acolo, iar pânzele erau goale.
După ce momentul de stupefacţie a trecut, Lasse Anderson spune că a fost cuprins de un acces de râs sănătos şi că a decis apoi să prezinte totuşi cele două lucrări în cadrul unei expoziţii dedicate muncii moderne.
"Ele oferă o abordare umoristică şi ne fac să reflectăm la felul în care munca este valorificată", a explicat directorul muzeului danez.
Artistul şi-a apărat gestul, care ar fi, după părerea lui, o modalitate de a afirma "că avem şi o responsabilitate de a pune sub semnul întrebării structurile din care facem parte".
"Dacă aceste structuri sunt complet nerezonabile, trebuie să ne desprindem de ele", a adăugat artistul Jens Haaning, într-un comunicat de presă.
Pentru moment, Lasse Andersson a ales să se concentreze pe valoarea artistică a celor două tablouri, recunoscând în acelaşi timp că nu şi-a pierdut speranţa de a vedea într-o bună zi lucrările pe care muzeul său le-a comandat.
Dar după ultima zi a expoziţiei, 16 ianuarie 2022, consideraţiile sale nu vor mai fi nici estetice, nici filosofice.
"Vom lua măsurile necesare pentru ca Jens Haaning să îşi respecte contractul şi să predea banii", a subliniat directorul muzeului danez.
Pentru munca lui, Jens Haaning a primit suma de 10.000 de coroane daneze (aproximativ 1.340 de euro), căreia i se adaugă şi o primă de expoziţie. AGERPRES