Un articol despre ce se întâmplă în India...

Un articol despre ce se întâmplă în India...

Prim-ministrul indian Narendra Modi a făcut cândva o promisiune electorală foarte simplă: „vor veni zile bune”. Pentru fanii lui înfocați, acesta este un vis realizabil dacă Modi și partidul său naționalist hindus își asigură un al treilea mandat consecutiv la guvernare, după alegerile de luna aceasta, scrie CNN .

La mitingurile lui Modi, zeci de mii de oameni se strâng, dând dovadă de un devotament asemănător cu cel al fundamentaliștilor religioși față de un lider ale cărui politici, spun ei, au transformat viețile indienilor de rând – și au ajutat țara să se modernizeze și să spere că va veni o zi când se va putea lepăda cu totul de sistemul castelor, care a divizat de atâta timp poporul.

Modi se prezintă drept un „outsider” care are origini modeste. Fiind fiul unui vânzător de ceai dintr-un orășel din Gujarat, Modi nu intră în categoria multor lideri de dinaintea sa, care de multe ori au învățat în școli private, au trăit în marile orașe și vorbeau engleză.

Modi are 73 de ani, este necăsătorit, nu are copii și pare că respinge excesele materiale în favoarea unui stil de viață simplu și ascetic.

Și cu toate că se știu foarte puține lucruri despre viața personală a lui Modi, care este apărată cu persistență de o echipă formidabilă de relații publice, personalitatea sa este pe placul multora.

Ascensiunea sa politică se aseamănă într-un fel cu calea luată de țara pe care o conduce, de la o națiune care abia și-a câștigat independența, eliberată de cătușele colonialismului, la o țară încrezătoare, sigură și care se apropie pas cu pas de statutul de superputere.

Transformarea Indiei

Criticii săi spun, însă, că în mandatul lui Modi persecuția religioasă și ura față de musulmani au crescut vertiginos, iar mulți dintre ei îl acuză că a susținut în secret sectarismul pentru a câștiga sprijinul naționaliștilor hinduși, în timp ce a deviat atenția de la eșecurile politice, precum șomajul mare din rândul tinerilor, care a ajuns aproape de 50% în cazul persoanelor de 20-24 de ani.

Încă și mai îngrijorați sunt cei care aparțin minorității musulmane a țării – în număr de 230 de milioane de oameni – și care se tem că viața lor se va înrăutăți după încă cinci ani cu Modi la conducerea Indiei.

PM Narendra Modi Ahead A Rally Toward Elections Mulți dintre susținătorii lui Modi îl tratează pe prim-ministrul indian ca pe un membru al familiei lor. Foto: Profimedia Images

Mulți indieni musulmani nu cred că Modi este interesat de soarta lor și că sunt marginalizați pe măsură ce prim-ministrul indian încearcă să îndeplinească visul partidului său de a transforma India dintr-o țară seculară și pluralistă într-un stat majoritar hindus.

„În timp ce încearcă să câștige un al treilea mandat, prim-ministrul Modi s-a poziționat drept preot șef, pe lângă [poziția de] șef al sistemului politic, protector al națiunii și creator al unei națiuni care îi pune pe hinduși primii”, a spus Saba Naqvi, autorul cărții „Furtuna de șofran: De la Vajpayee la Modi”.

Aproximativ opt din zece indieni adulți au o părere bună față de Modi – 55% dintre aceștia au o opinie foarte favorabilă. Așa un nivel al popularității este aproape nemaiîntâlnit în lumea modernă, atât în India cât și în majoritatea lumii democratice.

Cultul personalității

„El a făcut ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum în politicile din India la nivelul prim-miniștrilor noștri”, a explicat Naqvi. Modi „a creat în mod intenționat un cult al propriei sale personalități”.

Când Modi a candidat pentru prima oară la postul de prim-ministru, cu un deceniu în urmă, a promis că va reface infrastructura, va miza pe dezvoltare și va lupta împotriva corupției.

În unul dintre cele mai vechi piețe de condimente din Varanasi, vânzătorii spun că viețile lor s-au transformat de atunci.

„Mulți oameni cred că el este Dumnezeu”, a spus un bărbat cu doi copii, referindu-se la schemele de asistență socială și stimulentele pentru afaceri. „Nu am mai avut niciodată un prim-ministru ca Modi. El a făcut un mare sacrificiu pentru India, pentru noi... vrem ca el să fie prim-ministru pentru totdeauna.

Modi a fost un elev mediocru, iar căsătoria sa de la 17 ani a fost una aranjată. La aceeași vârstă, Modi și-a abandonat familia și soția, a plecat din satul său natal și a traversat India cu grupul Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) – o organizație paramilitară de dreapta care luptă pentru a pune bazele unei hegemonii hinduse în India – în căutarea renașterii spirituale, potrivit biografiei sale.

„Modi este familia noastră”

Modi s-a dedicat complet RSS, nu s-a mai recăsătorit niciodată și a învățat să „lase în urmă toate plăcerile vieții”, potrivit unui interviu pe care l-a oferit în 2019.

La 25 de ani, Modi s-a alăturat unei mișcări care susținea restaurarea democrației în India – un moment care a marcat începutul său în viața politică la nivel înalt.

Neavând o viață de familie, mulți dintre susținătorii săi îl tratează pe Modi ca pe un membru al familiei lor. „Modi este familia noastră”, a spus și vânzătorul din Varanasi. „Suntem toți familia lui.”

narendra-modi (2) Criticii îl acuză pe Modi că a popularizat politicile naționaliste hinduse și ideologia lor. Foto: Profimedia Images

De când a devenit prim-ministru, după ce s-a alăturat partidului Bharatiya Janata (BJP), Modi a modernizat rețeaua de transport tot mai învechită a țării, construind autostrăzi care leagă sate mici de orașele principale, a construit noi centrale electrice și proiecte maritime și a subvenționat construirea a aproximativ 40 de milioane de case din beton pentru familiile sărace.

Administrația sa a întărit și capacitățile militare ale țării și a investit în sport, știință și tehnologii de ultimă oră. Dar, pentru unii observatori, a apărut și un tipar problematic.

„A reușit să popularizeze politicile naționaliste hinduse și ideologia lor”, a spus Nilanjan Mukhopadhyay, autorul cărții „Narendra Modi: Omul, vremurile”.

Viitorul șubred al democrației din India

Modi a numit naționaliști hinduși în cele mai înalte poziții ale guvernului, iar, în 2019, a câștigat din nou detașat promovând o politică încă și mai clară de susținere a supremației hinduse.

A înlăturat autonomia specială a regiunii Kashmir – singurul stat indian majoritar musulman – aducând-o sub controlul direct al administrației de la New Delhi, iar guvernul său a implementat o lege de cetățenie foarte controversată care este considerată de multă lume ca fiind discriminatorie la adresa musulmanilor.

Modi a construit Templul Ram în Ayodhya, în același loc în care o moschee veche de mai bine de 400 de ani a fost distrusă în 1992 de naționaliștii hinduși care susțin că ea fusese construită în locul în care s-a născut zeul Rama.

Cu toate că se este de așteptat ca economia Indiei să crească cu 7,3% în acest an fiscal – cea mai mare rată de creștere din rândul marilor economii globale – Modi este acuzat că nu a creat destule locuri de muncă și că nu a reușit să reducă diferențele mari dintre cei mai bogați și cei mai săraci oameni din India.

Un studiu recent a arătat că inegalitatea economică a ajuns mai mare chiar și decât cea din perioada în care India era o colonie britanică.

Cu toate că, potrivit sondajelor, Modi ar urma să câștige fără probleme următoarele alegeri, unii analiști se tem pentru viitorul democrației din India.

„Cu siguranță văd un declin în calitatea democrației în țară”, a spus Mukhopadhyay. „Văd o nesiguranță și marginalizare mai mare a musulmanilor din India. Asta nu este o imagine foarte roz. Dar este probabil calea pe care India o va lua.”



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…