Un articol care merită citit
În anii 90 datorită unei cenzuri informaţionale legate de tipologia unei prese occidentale ostile Rusiei, percepute ca moştenitoarea URSS, românii nu au înţeles consecinţele războaielor ruso-cecene şi caracterul religios al acestora. Războiul a fost prezentat în media mainstream ca o agresiune a Rusiei faţă de o regiune autonomă şi împotriva unui popor iubitor de libertate şi democraţie. În realitate războaiele ruso-cecene au prefigurat conflictele de azi dintre occidentul creştin şi islamismul radical.
Dacă la începutul primului război ruso-cecen din anii 1994 -1996, liderii ceceni erau foşti militari sovietici ca generalul de aviaţie Djohar Dudaev sau funcţionari ai fostului imperiu comunist ca Aslan Mashadov, care doreau ruperea Ceceniei de Federaţia Rusă, în curând războiul s-a transformat într-un Jihad clasic finanţat de Arabia Sudită, Al – Qaeda şi alte grupări salafiste. Aşa se explică înfrângerea catastrofală a armatei federale ruse şi a trupelor Omon de către grupuri islamiste de o ferocitate nemaîntâlnită.
Rusia lui Elţin slăbită de un capitalism sălbatic şi o democraţie subordonată intereselor occidentale nu a fost în stare să se opună în faţa unor mici grupări armate care aplicau tipologia războiului de tip jihadist. Ruşii au recucerit capitala Groznîi (cuvântul înseamnă Groază în cecenă), dar apoi au fost bătuţi măr, circa 7000 de soldaţi, de numai 1500 luptători ceceni înfiltraţi ca refugiaţi de război în oraş. Ruşii duceau un război clasic împotriva unuia de tip islamist şi terorist. Grupările islamiste au preluat conducerea de facto a războiului în frunte cu un comandat saudit Emir Hattab. Ruşii au fost înfrînţi şi alungaţi din Cecenia de către grupările de mujahedini ceceni şi saudiţi.
Speriaţi de Şaria şi declararea Califatului Islamic, cecenii moderaţi în frunte cu Aslan Mashadov bat palma unei păci cu Rusia, iar Ceceniei i se recunoasşte un statut semi-independent şi o autonomie lărgită.Dacă cecenilor moderaţi le convenea situaţia, islamiştilor conduşi de jihadişti, de un radicalism feroce, categoric nu. Salman Raduev, Samil Basaev, Movsar Baraiev sau sauditul Emir Hattab au organizat o brigadă islamică care ucidea nu numai ruşi, ci şi jurnalişti sau observatori occidentali.
Opinia publică europeană nu ştie că în Cecenia s-a introdus prima dată decapitările publice de creştini. Atunci au fost decapitaţi mai mulţi occidentali. ISIS a preluat modelul cecen.Generalul Djohar Dudaev a fost ucis pe câmp în 1996 cu o rachetă rusească teleghidată, iar Aslan Mashadov s-a retras neputincios în faţa puterii islamiste, fiind ucis la Tolstoi-Iurst de gărzile sale de corp controlate de fanaticii mujahedini ca să nu cadă în mâinile FSB. La începutul anilor 2000 Cecenia era exportatoare de terorism nu numai în Daghestanul sau Inguşetia rusească, ci în lumea întreagă. Ţara devenise un Califat islamic în care se aplica Şaria, iar creştinii erau decapitaţi. Cecenii au început să organizeze celebrele atentate asupra copiilor din şcoala de la Beslan, Tetrul Dubrovska din Moscova, blocuri întregi dinamitate din oraşe ruseşti şi nu numai, cu mii de victime copii, bătrâni şi femei.
În aceste condiţii, Vladimir Putin a reluat războiul împotriva Ceceniei islamiste, dar de data asta sistematic şi profesionist pentru că ştia că are de a face cu nişte jihadişti turbaţi. Trupele ruse, circa 50.000 de soldaţi, bine înarmaţi, echipaţi şi pregătiţi în frunte cu trupele OMON sau Spetsnaz au intrat treptat în Cecenia şi gradual s-au apropiat de Groznîi. De data aceasta ruşii nu s-au mai grăbit. Putin era fără milă cu teroriştii islamişti ucigaşi de copii şi care au decapitat creştini. Putin a înţeles că războiul era religios şi trupele au fost însoţite de zeci de preoţi şi călugări ortodocşi din mănăstiri, care îi binecuvântau şi îi sfinţeau pe soldaţi înainte de intrarea în luptă.
Cecenii moderaţi care nu doreau să trăiască într-un Califat islamic controlat de saudiţi şi wahabiţi au negociat trecerea de partea armatei federale ruse. Cecenia era împărţite istoric în clanuri şi triburi (teip), al cărui simbol naţional e lupul. Pe steagurile Brigăzii islamice internaţionale era gravat lupul cecen. Numele provine de la denumirea poporului nohci sau vainah, cum îşi spun locuitorii din Caucaz. Lupul posibil să fie un totem.
Clanul Iamadaev şi cel al lui Kadîrov se alătură lui Putin. Alături de Groznîi rămâne Regimentul islamic Şaria. Ruşii organizează cu Ahmad Kadîrov în frunte, celebrul batalion cecen Vostok, care îi lasă onoarea să se bată cu „fraţii” lor islamişti din Regimentul Şaria. Cecenii moderaţi îi zdrobesc pe jihadişti, iar Aslan Mashadov declară gazavat-ul, adică starea de asediu în Groznîi.
Începe un asediu feroce care durează câteva luni. Scapă doar cîteva sute de jihadişti care au plătit mită soldaţilor ruşi să iasă din încercuire. Rusia desfiinţează autonomia lărgită a Ceceniei şi-l pune preşedinte pe Ahmad Kadîrov, care îşi face o armată privată de kadîroveţi. Cecenia rămâne autonomă cu steag propriu, dar încadrată în Federaţia Rusă. Ahmad Kadîrov e apoi ucis de islamişti la o paradă de Ziua Victoriei în 2004, iar după trei ani fiul său Ramyan Kadîrov devine preşedinte, care conduce şi azi cu mână de fier Cecenia. El spune că e prieten cu Putin, dar în realitate face cam ce vrea şi doreşte în Cecenia ca pe o moşie privată. Cecenia e pacificată treptat, iar trupele de kadîroveţi îi asasinează treptat pe islamişti sau îi oferă pe tavă FSB-ului rusesc. Aşa cad răpuşi Basaev, Raduev, Arbi Baraiev sau Emir Hattab.
Groznîi a fost reconstuit şi arată azi ca un oraş modern, după ce în timpul războaielor din anii 90 scăzuse de la o populaţie ca a Clujului la cea ca a unui oraş de mărimea Gherlei. Kadîrov pentru a nu a avea opoziţie se pare că a fost în spatele asasinării lui Iamadaev în Dubai, un fost aliat al ruşilor din război.
O parte din islamiştii ceceni se retrag după 2010 în Siria şi Irak iar astăzi sunt comandanţii militari ai Statului Islamic pe axa autostrăzii Damasc – Alep. Intrarea lui Putin în Siria reprezintă din punct de vedere militar şi o prelungire a războaielor ruso-cecene, dar şi o continuare a luptei împotiva terorismului islamist. Se urmăresc strategic rămăşiţele Regimentului cecen Şaria retras în Siria, care le-a creat mari pronbleme la începutul anilor 2000 şi care astăzi sunt coordonatorii ai armatei ISIS. Vacuumul politic creat în Orientul Mijlociu de ignoranta politică externă americană a fost umplut de Statul Islamic. Azi, Putin aplică metoda până acum de succes în răboiul din Cecenia împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.