Un articol care merită citit

Un articol care merită citit

<< Se spune adesea că guvernul Chinei face planifică pe decenii înainte, jucând cu atenție pe termen lung, în timp ce democrațiile fac viraje bruște și se frământă. Dar acum, în Shanghai, chiar acum nu există prea multe semne de geniu strategic. Chiar dacă restul lumii s-a redeschis, 25 de milioane de oameni se află într-un lockdown la nivel de oraș, prinși în apartamentele lor, și se confruntă cu lipsuri de alimente și medicamente pe care nici măcar cenzorii Chinei nu le pot acoperi. Politica zero-covid a devenit o fundătură din care Partidul Comunist nu are o ieșire rapidă >>, notează The Economist .

<< Este una dintre cele trei probleme cu care se confruntă China în acest an, alături de o economie lipsită de scânteie și războiul din Ucraina. S-ar putea să credeți că nu au nicio legătură, dar răspunsul Chinei la fiecare dintre ceste dosare are o rădăcină comună: fala și hubris-ul, în public, obsesia pentru control, în privat și rezultate dubioase. Sub conducerea lui Xi Jinping loc să fie produsul unei acțiuni de stat cu orizontul de timp al Împăratului Galben, acțiunile Chinei reflectă un sistem autoritar care se chinuie să calibreze politica sau să admită când ceva este greșit.

Pentru președintele Chinei, acesta este anul în care totul trebuie să decurgă conform scenariului. În toamnă, el este de așteptat să folosească un congres de partid ce are loc la cinci ani pentru a se lansa într-un al treilea mandat ca șef, sfidând normele retragerii după doi două și deschizând calea către conducerea pe viață. Pentru ca această încoronare să meargă fără probleme, China trebuie să fie stabilă și de succes.

În anumite privințe, domnul Xi a triumfat. Propagandiștii se pot lăuda cu o rată a mortalității cauzate de covid-19 care este cea mai scăzută dintre toate țările mari și cu o economie care a crescut cu mai mult decât oricare alta din G20, din 2018. Pe măsură ce Europa se afundă în război, China se află la distanță și în siguranță, cu o creștere în materie de arsenal nuclear, mușchi și banii cu care să-și proiecteze puterea în Pacific în Caraibe.

Cu toate acestea, dacă privim cu atenție, vom vedea că ultimul an ca muritor politic al domnului Xi trădează slăbiciunile Chinei sub conducerea sa, precum și punctele sale forte. Să începem cu pandemia. De când virusul a fost detectat în Wuhan, China a urmat o strategie zero-covid. Granițele sale sunt închise de doi ani, iar focarele sunt întâmpinate cu carantine, testări coercitive în masă și lockdown-uri dure. La început, conducătorii Chinei s-au hotărât asupra unui experiment utilitar uriaș, care a dus la o viață în mare parte fără covid pentru majoritatea, cu prețul libertăților individuale pierdute, suferință pentru cei aflați în izolare și izolare națională.

Dar focarele devin din ce în ce mai greu de controlat. Pe lângă Shanghai, cinci provincii au lockdown-uri parțiale, iar Guangzhou și-a închis școlile. Cel puțin 150 de milioane de oameni sunt afectați. După ce i-a acordat Shanghaiului autonomie pentru a-și gestiona lockdown-ul, domnul Xi a preluat controlul. Și nu există o strategie de ieșire. Partidul nu a pregătit publicul pentru a trăi cu covid și nu a reușit să vaccineze destui bătrâni vulnerabili sau să folosească vaccinuri occidentale mai eficiente. Acum, are de ales între o campanie de vaccinare cu eforturi dublate, pe fondul unui val care, potrivit unor calcule, ar putea ucide 2 milioane de oameni, sau izolarea pe termen nedeterminat și carantine repetate.

Aceste lockdown-uri afectează creșterea economică, amplificând o încercare cârpită de reformare a economiei. Dl Xi le-a cerut capitaliștilor chinezi să devină mai puțin prădători și mai autonomi. Dar în încercarea de a implementa sloganuri vagi, precum „prosperitatea comună”, oficialii zeloși au reafirmat controlul statului și i-au intimidat pe cei mai de succes antreprenori. O industrie tehnologică strălucitoare se află la terapie intensivă, cele mai mari zece firme au pierdut 1,7 trilioane de dolari din valoarea de piață, după un val de reglementări. Șefii Alibaba și Tencent au fost împinși la demonstrații de supunere îngrozitoare și le este interzis să se extindă în zone noi. În ultimele săptămâni, partidul a încercat să inverseze cursul. Dar investitorii globali sunt precauți. Cele mai mari zece firme de tehnologie sunt evaluate la un discount de 50% față de omologii lor americani.

În locul lor, China speră să creeze o nouă generație loială de startup-uri care să urmeze obiectivele austere ale partidului. Documentele de înregistrare indică faptul că zeci de mii de asemenea firme au fost create în orașe din interiorul teritoriului, care pretind a fi la vârf în cloud, robotică și inteligență artificială. Deocamdată, investitorii patrioți le încurajează, dar multe sunt prostii sau fraude tolerate de oficialii dornici să atingă obiectivele de dezvoltare locală. O industrie tehnologică în care stimulentele sunt compuse din subvenții și frică și care este separată de un sistem din ce în ce mai globalizat al capitalului de risc, este probabil să rămână în spatele frontierei inovației.

Ultima problemă implică Ucraina și politica externă. Domnul Xi s-a alăturat Rusiei, în conformitate cu credința sa că Occidentul este în declin. Totuși, această poziție are costuri. Va afecta și mai mult relațiile cu America și Europa, pe ale căror piețe se bazează China. China speră că Europa poate fi apreciată în afară de America, dar războiul a reînviat cooperarea NATO și transatlantică în domeniul energetic. Este adevărat că multe țări nu vor să aleagă tabăra între Occident, China și Rusia. Dar diplomația de „războinic-lup” a Chinei lovește înapoi, deoarece străinii se opun insultelor și amenințărilor emise de Beijing. În țările bogate, percepțiile publice despre China sunt cele mai proaste din ultimele două decenii. Același lucru este valabil și în unele țări în curs de dezvoltare, precum India, cărora le este frică de agresiunea chineză.

Subestimarea Chinei este o prostie. Guvernarea sa centralizată permite concentrarea unor resurse vaste pe sarcini strategice, de la construirea unei marine până la dominarea afacerilor cu baterii. Opinia publică poate fi mobilizată. Dimensiunea uriașă a pieței interne le permite firmelor să obțină economii de scară mare fără a pleca de acasă, iar potențialul fond de profituri va tenta întotdeauna firmele globale să fie prezente, iar guvernele mercantiliste să le susțină.

Cele trei regrete

Aceste puncte forte rămân. Totuși, sistemul de guvernare al Chinei dezvoltă noi defecte pe măsură ce puterea devine mai concentrată. Statele autoritare pot îndrepta lucrurile, dar urăsc să admită când greșesc. Cu cât statutul domnului Xi este înălțat oficial mai mult, înaintea congresului partidului, cu atât va fi mai multă simpatie. Când birocrații concurează pentru a-și demonstra zelul, administrația devine mai puțin eficientă; dacă oficialii se tem să vorbească, mecanismul de feedback eșuează. Un test al perspectivelor pe termen lung ale Chinei este dacă aceasta poate schimba cursul. Pentru moment, dacă credeți că ascensiunea Chinei este inevitabilă, priviți străzile pustii ale celui mai mare oraș al său și întrebați-vă dacă domnul Xi deține monopolul înțelepciunii. >>


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!