Un „arhipelag de pete solare” de 15 ori mai mare decât Pământul ar putea duce la erupții solare devastatoare și furtuni de radiații

Un „arhipelag de pete solare” de 15 ori mai mare decât Pământul ar putea duce la erupții solare devastatoare și furtuni de radiații

Un enorm "arhipelag de pete solare", de 15 ori mai mare decât Pământul, a fost observat pe imaginile furnizate de NASA, iar oamenii de știință avertizează cu privire la erupții solare care ar putea provoca întreruperi de curent devastatoare.

Cea mai mare regiune de pete solare văzută până acum

Cea mai mare regiune de pete solare văzută până acum Foto facebook.com/EarthSky

Fotografiile au fost realizate de Observatorul de Dinamică Solară al NASA, care monitorizează soarele din spațiu de mai bine de un deceniu. Deși par mici în imagini, "arhipelagul" de pete solare este de fapt mai mare decât 15 planete Pământ și măsoară aproximativ 190.000 de kilometri în diametru.

Oamenii de știință avertizează că aceste pete solare ar putea emite explozii violente de energie către Pământ, provocând furtuni geomagnetice care reprezintă un pericol pentru rețelele electrice și sateliți, scrie Daily Mail .

Petele solare apar întunecate pe suprafața soarelui deoarece sunt mai reci decât alte părți.

Aceste pete negre de dimensiuni planetare sunt asociate cu erupțiile solare și cu ejecțiile de masă coronală - explozii gigantice și violente de energie dinspre soare, descrise ca furtuni solare.

Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală sunt principalele preocupări ale astronomilor din cauză că acestea cauzează evenimente meteo spațiale care au impact asupra Pământului.

Norii imenși de gaz electrificat aruncați în spațiu călătoresc cu sute de kilometri pe secundă și lovesc câmpul magnetic al Pământului. Acest lucru poate afecta tehnologiile de pe planeta noastră, cum ar fi rețelele electrice, comunicațiile, navigația GPS, călătoriile aeriene și sateliții - dar totodată sunt cele care provoacă și aurorele boreale.

Potrivit Space Weather , care urmărește în mod regulat interacțiunile dintre soare și Pământ, acest grup de pete solare a fost prezis înainte ca Observatorul de Dinamică Solară să-l surprindă.

"Grupul de pete solare este atât de mare, încât afectează modul în care soarele vibrează", a anunțat Space Weather.

"Helioseismologii au folosit vibrațiile pentru a detecta acest grup de pete solare în timp ce era încă pe partea îndepărtată a soarelui. Hărțile seismice recente confirmă că nu am văzut totul; o parte din grup este încă înfășurată în jurul marginii soarelui."

Conform earthsky.org, cele mai puternice două tipuri de erupții solare - M și X - ar putea fi direcționate către Pământ în zilele următoare.

Erupțiile de tip M pot provoca întreruperi scurte de unde radio care afectează regiunile polare ale Pământului și furtuni minore de radiații, în timp ce erupțiile X pot declanșa "întreruperi de unde radio la nivel planetar" și furtuni de radiații de lungă durată.

Chris Wicklund, un meteorolog din Minnesota, a descris-o pe X ca fiind "probabil cea mai mare regiune de pete solare pe care am văzut-o până acum" în timpul ciclului solar curent.

Ciclul solar este ciclul prin care trece câmpul magnetic al soarelui la fiecare 11 ani, înainte de a se răsturna complet și de a schimba polii nord și sud ai astrului.

Ciclul solar actual, numărul 25, a început în 2019 și se așteaptă să continue până în jurul anului 2030.

Pe măsură ce câmpurile magnetice ale soarelui se schimbă, la fel se schimbă și cantitatea de activitate de pe suprafața sa, conform NASA.

Începutul unui ciclu solar (minimum solar) este atunci când soarele are cele mai puține pete solare, dar în timp, activitatea solară și numărul de pete solare cresc (maximum solar).

Deși suprafața violentă a soarelui capătă un aspect mai calm în timpul minimului solar, această calmitate aparentă poate duce, de asemenea, la furtuni solare.

Furtunile solare în timpul acestui minimum solar apar datorită apariției erupțiilor solare - explozii pe soare - atunci când energia stocată în câmpurile magnetice este eliberată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…