Un aparat electrocasnic va fi interzis în România printr-o decizie a UE. Măsura se aplică de la 1 iulie

Un aparat electrocasnic va fi interzis în România printr-o decizie a UE. Măsura se aplică de la 1 iulie

Un aparat electrocasnic întâlnit în multe dintre casele românilor, mai ales ale celor care locuiesc la bloc, va fi interzis de la comercializare începând cu data de 1 iulie, printr-o decizie a Uniunii Europene.

Un aparat electrocasnic va dispărea de pe piaţă, printr-o măsură dispusă de UE. Foto arhivă

Un aparat electrocasnic va dispărea de pe piaţă, printr-o măsură dispusă de UE. Foto arhivă

Începând cu 1 iulie 2025, românii nu vor mai putea cumpăra uscătoare de rufe prin condensare, un tip de electrocasnic extrem de utilizat , mai ales de către cei care locuiesc la bloc, în condițiile în care uscarea în afara balconului este interzisă, potrivit Click!.

Decizia face parte dintr-o inițiativă a Uniunii Europene de a proteja mediul și de a încuraja utilizarea unor soluții mai eficiente energetic și vine ca urmare a faptului că astfel de electrocasnice sunt mari consumatoare de energie electrică. Producătorii vor fi obligați să retragă aceste modele de pe piață și să promoveze uscătoare de rufe cu pompă de căldură, mult mai economice și prietenoase cu mediul.

Uscătoarele de rufe prin condensare vor dispărea

Noile reglementări impun ca, din vara anului 2025, producătorii să retragă de la vânzare modelele de uscătoare de rufe prin condensare și să comercializeze doar aparate cu performanțe energetice mai bune, cum ar fi uscătoarele de rufe cu pompă de căldură. Acestea din urmă sunt mult mai eficiente, având un consum mult mai mic de energie: doar 280W pentru un ciclu de uscare, comparativ cu 2.400W al uscătoarelor prin condensare.

Schimbarea face parte dintr-o inițiativă europeană pe termen lung, care vizează reducerea amprentei de carbon a sectorului casnic și înlocuirea tehnologiilor cu impact negativ asupra mediului cu alternative mai eficiente energetic şi mai prietenoase cu mediul . Uscătoarele de rufe cu pompă de căldură sunt mult mai economice și, în plus, protejează hainele datorită unui ciclu de uscare mai delicat, spun specialiștii.

Noua legislație va impune și o mai mare transparență din partea producătorilor, care vor fi obligați să pună la dispoziție piese de schimb pentru consumatori și centre de reparații autorizate. În plus, etichetele energetice vor fi simplificate, cu o scală de la A la G, iar produsele din clasa A vor reprezenta vârful performanței energetice.

Așadar, dacă planificați achiziționarea unui uscător de rufe, este recomandat să vă orientați deja pentru modelele cu pompă de căldură, pentru că cele prin condensare vor vi retrase de pe piață.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant!

2 Cotele la casele de pariuri ale candidaților la prezidențiale. Cine are prima șansă să câștige turul 2

3 Document / „În câteva săptămâni trecem toți la regim” / Economistul Radu Georgescu trage un semnal de alarmă privind viitorul economic al României

4 Ucraina nu mai e într-o situație militară dificilă, iar Putin nu-l mai poate forța pe Zelenski să semneze un acord nefavorabil Kievului

5 Cuvintele pe care Melania i le-a spus la ureche lui Donald Trump la funeraliile Papei Francisc pentru a evita o gafă diplomatică