Un antidepresiv şi-a dovedit eficienţa, în laborator, la vindecarea articulaţiilor osteoartritice (studiu)

Un antidepresiv şi-a dovedit eficienţa, în laborator, la vindecarea articulaţiilor osteoartritice (studiu)

Osteoartrita este o boală degenerativă ce conduce la uzarea treptată a cartilajul articular şi provoacă dureri acute bolnavilor, de aceea oamenii de ştiinţă se află în căutarea unor potenţiale remedii. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Statele Unite, şi-au îndreptat în acest sens atenţia către un medicament antidepresiv aprobat, despre care au descoperit că intervine în şirul de evenimente ce conduc la apariţia acestei afecţiuni, stopând progresul bolii şi chiar susţinând regenerarea cartilajului, relatează New Atlas.

Descoperirea, care ar putea conduce la primul tratament pentru osteoartrită, se concentrează pe o enzimă numită receptor kinază 2 cuplat cu proteina G (GRK2). Echipa de la Penn State a stabilit prin intermediul cercetărilor anterioare că activitatea acestei enzime joacă un rol esenţial în modul în care celulele proliferează în bolile cardiace şi renale, care prezintă unele paralele cu cel în care dezvoltarea patologică a celulelor cartilajului duce la osteoartrită. Oamenii de ştiinţă numesc acest proces hipertrofie condrocitară, însă nu au reuşit să identifice motivele care stau la baza acestuia.

Este posibil ca cercetătorii e la Penn State să fi găsit acum un răspuns. Ei au început prin analizarea activităţii GRK2 la pacienţii suferinzi de osteoartrită sau leziuni articulare acute şi au observat niveluri ridicate ale enzimei în celulele cartilajului, sau condrocite. S-a constatat că acest lucru joacă un rol central în deteriorarea cartilajului, determinând în mod eronat celulele să distrugă cartilajul înconjurător în loc să îl menţină sănătos.

"Cu alte cuvinte, celulele primesc un semnal defectuos, de a distruge cartilajul", a explicat Fadia Kamal, profesor-asistent de ortopedie şi reabilitare la Colegiul de Medicină din cadrul universităţii.

În continuare, cercetătorii au conceput şoareci cărora le lipsea gena pentru GRK2 în celulele cartilajului şi au constatat că acest lucru a prevenit hipertrofia condrocitelor, a stopat progresia osteoartritei şi chiar a favorizat regenerarea cartilajului. Într-un alt experiment, cercetătorii au tratat şoarecii cu un antidepresiv aprobat de Agenţia pentru medicamente (FDA) a Statelor Unite, numit paroxetină, despre care se cunoaşte că este totodată un inhibitor al GRK2. Acesta a avut acelaşi efect.

"Am constatat că paroxetina ar putea readuce celulele cartilajului la o stare normală şi ar putea conserva suprafaţa cartilajului", a spus Kamal.

Experimentele ulterioare asupra cartilajului osteoartritic cultivat, recoltat de la pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale de înlocuire a genunchiului au demonstrat din nou că paroxetina ar putea stopa hipertrofia condrocitelor şi degradarea cartilajului.

Pe baza acestor rezultate considerate promiţătoare, oamenii de ştiinţă americani speră să obţină în curând aprobarea de la FDA pentru studii clinice.

"Dacă acest studiu funcţionează, vom fi găsit o nouă soluţie la o problemă veche privind uzura articulaţiilor din corp din cauza distrugerii şi pierderii cartilajului", a afirmat Kamal.

"Sperăm să intervenim cu acest tratament care modifică boala în beneficiul pacienţilor noştri", a adăugat cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science Translational Medicine. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...