„Un an excepțional“: Cel mai înalt vârf din Alpi s-a micșorat cu peste doi metri
Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Alpi, s-a micșorat cu 2,2 metri din anul 2021. Măsurătorile au fost realizate de o echipă de topografi din cadrul administrației regionale din Haute-Savoie, cu ajutorul unei drone, relatează The Guardian.
Cercetătorii măsoară vârful Mont Blanc o dată la doi ani. Foto: Arhivă
Conform rezultatelor, care au fost făcute publice joi, noua înălțime oficială a acestuia este de 4.805,59 metri. Precedentul rezultat, obținut în urmă cu doi ani, indica o înălțime de 4.807,81 de metri, la rândul său cu aproape un metru mai mică decât măsurătoarea efectuată în 2017.
Calificând anul 2023 drept „un an oarecum excepțional", unul dintre topografii implicați, Denis Borel, a declarat pentru postul de televiziune francez TF1 că Mont Blanc a pierdut „3.500 de metri cubi de gheață și zăpadă față de volumul măsurat în anul 2021, reprezentând aproximativ volumul unui bazin olimpic de înot". Borel a precizat că pierderea a fost „destul de considerabilă în comparație cu măsurătorile din perioadele anterioare".
Specialiștii în climă și glaciologie au atras atenția asupra faptului că nu trebuie să se facă legătura între micșorarea vârfului Mont Blanc și diminuarea stratului de gheață din Alpi.
„Chiar dacă observăm că există o ușoară tendință de scădere - în jur de 15-20 cm din 2001 - a acestui vârf înzăpezit al Mont Blanc, climatologii și glaciologii ne spun că este nevoie de aproximativ 50 de ani de măsurători pentru a putea trage concluzii privind o posibilă încălzire globală la această altitudine de 4.800 de metri", a declarat Borrel. Învelișul de gheață tinde să cunoască variații, în funcție de vânt și precipitații, a mai spus el.
„Acest lucru nu poate fi considerat un indiciu al încălzirii globale, deoarece condițiile climatice de pe vârful Mont Blanc sunt mai degrabă polare", a afirmat Luc Moreau, glaciolog din Chamonix.
„Vântul și zăpada sunt cele care vor influența în principal altitudinea vârfului. Vântul va îndepărta sau nu zăpada", a mai spus el.
Poate fi mai înalt peste doi ani
Potrivit lui Jean des Garets, geometru șef al departamentului Haute-Savoie din sud-estul Franței, Jean des Garets, scăderea de 2,22 metri ar putea fi cauzată de diminuarea precipitațiilor în timpul verii. „Mont Blanc ar putea fi mult mai înalt peste doi ani", atunci când va fi măsurat data viitoare, a adăugat el.
Începând din 2001, cercetătorii îl măsoară o dată la doi ani, în speranța că vor obține informații despre impactul schimbărilor climatice asupra Alpilor.
„Adunăm datele pentru generațiile viitoare, nu suntem aici pentru a le interpreta, lăsăm asta în seama oamenilor de știință", a spus des Garets.
Efectele încălzirii globale au fost bine documentate în Alpi . Ghețarii săi au pierdut o treime din volum în ultimii ani, iar lanțul muntos a pierdut, de asemenea, permafrostul - sol și material stâncos care rămâne înghețat continuu timp de cel puțin doi ani - deasupra unei înălțimi aproximative de 2.200 de metri.
Sursa: adevarul.ro