Un an de lansarea invaziei ruse în Ucraina: Primele fisuri ale regimului Putin

Un an de lansarea invaziei ruse în Ucraina: Primele fisuri ale regimului Putin

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, are o expresie favorită: „Minunata Rusie din viitor”, adică o Rusie fără Vladimir Putin. Dar, într-un an de la lansarea invaziei din Ucraina, Rusia s-a întors într-un trecut întunecat și represiv, relatează CNN.

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

În ultimele 12 luni, regimul Putin a zdrobit rămășițele societății civile din Rusia și a organizat prima mobilizare militară din țară după cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945). Opozanții politici au ajuns după gratii sau au ales exilul. În același timp, Putin să încăpățânează să reafirme Rusia ca imperiu într-o lume în care Ucraina nu are loc ca stat independent.

Războiul din Ucraina a tras o linie peste o decadă a putinismului care a început odată cu revenirea fostului spion KGB la Kremlin, în primăvara anului 2012. Privind în retrospectivă, această decadă a constituit un preludiu al războiului în curs, manifestat prin anexarea peninsulei Crimeea, instigarea la un război civil în estul Ucrainei și pregătirea economiei ruse pentru noi sancțiuni.

De la lansarea invaziei, la 24 februarie 2022, Putin a ignorat protestele și sancțiunile internaționale. Mass-media independentă și organizațiile pentru drepturile omului din Rusia au fost declarate drept „agenți străini” sau închise definitiv.

Rusia se află acum într-o nouă fază incertă. În același timp, este clar că nu are nicio cale de întoarcere la situația de dinainte de război.

Oare regimul instaurat de Putin este de necontestat? Circulă deja zvonuri despre un nou val de mobilizare pentru război, în timp ce la Moscova apar primele semne de competiție în rândul elitei.

Distorsionarea istoriei

Pe 2 februarie, Putin a călătorit în orașul Volgograd, fostul Stalingrad, pentru a sărbători 80 de ani de la cea mai importantă victorie a Armatei Roșii a lui Stalin împotriva Wehrmacht-ului lui Hitler.

În discursul susținut cu această ocazie, liderul de la Kremlin a comparat importanța Bătăliei de la Stalingrad, considerată un moment de cotitură în cel de-al Doilea Război Mondial, cu conflictul militar din Ucraina, insinuând că, așa cum Uniunea Sovietică a luptat împotriva Germaniei naziste pentru a-și evita distrugerea, Rusia luptă acum împotriva țării vecine pentru a nu fi ștearsă de pe hartă de „Vestul colectiv”.

„E de necrezut, dar e adevărat. Suntem din nou amenințați de tancuri germane Leopard. Avem ceva de răspuns la asta. Un război modern cu Rusia va fi complet diferit”, a susținut Putin.

Dincolo de comparații absurde, Putin s-a deplasat la Volgograd pentru a îmbrăca hainele unui trecut considerat plin de fapte de eroism.

„Aniversarea Bătăliei de la Stalingrad, care este percepută ca un punct de cotitură în Marele Război pentru Apărarea Patriei (așa cum îi spun rușii, n. red.), este, desigur, folosită ca (...) o încălzire patriotică înainte de cea de-a doua ofensivă, decisivă, împotriva Ucrainei”, comentează politologul rus Kirill Rogov, citat de CNN.

O nouă strategie pe câmpul de luptă

Oficialii ucraineni avertizează de mai multe săptămâni că Rusia pregătește un nouă ofensivă la scară largă, care ar putea fi declanșată pe 24 februarie, pentru a coincide cu un an de la lansarea invaziei. La sfârșitul lui septembrie 2022, Putin a ordonat o „mobilizare parțială” după o contraofensivă ucraineană rapidă și neașteptată care a alungat forțele ruse din Harkov, în nord-vestul Ucrainei, și a pregătit scena pentru recucerirea orașului Herson, în sudul Ucrainei. Mulți dintre bărbații recrutați în baza „mobilizării parțiale” și-au încheiat deja perioada de instrucție. Între timp, armata rusă s-a adaptat la o nouă situație, avertizează unii analiști militari.

Putin, care nu a avut parte de o paradă victoriei la Kiev - așa cum plănuiseră generalii săi înainte de lansarea invaziei -, a numit un nou comandant pe câmpul de luptă, semnalând astfel o nouă schimbare de strategie.

„După eșecul blitzkrieg-ului, Rusia s-a adaptat și a pariat pe un război de lungă durată, în care se bazează pe un număr superior de populație și resurse, industria sa militară și dimensiunea teritoriului său”, explică comentatorul politic rus Aleksandr Baunov. „Este vorba de un război de uzură care ar putea fi câștigat fără a implica prea mulți oameni, pe strategia „așteaptă, adaugă presiune, strânge”, adaugă el.

Și totuși, războiul este fluid și imprevizibil. După cum menționează Baunov, decizia recentă a Germaniei, a Statelor Unite și a altor aliați europeni de a livra tancuri de luptă Ucrainei poate testa noul joc al lui Putin.

„O întoarcere la războiul rapid cu tancuri ruinează noua strategie a Rusiei”, afirmă Baunov. „Ai nevoie de oameni noi pentru a ține frontul, iar acest lucru este riscant”, spune el.

Primele fisuri

Este clar de ce ar fi riscant pentru Putin, remarcă CNN. Prima mobilizare a tulburat societatea rusă. Sute de mii de bărbați au fugit din țară, în timp ce regiunile cu minorități etnice au fost afectate de proteste. În plus, rețelele de socializare din Rusia s-au umplut cu filmulețe ale recruților care se plângeau de lipsa echipamentelor și condițiilor îngrozitoare din centrele de pregătire.

Putin a reușit să facă față tulburărilor datorită aparatul său de securitate bine implantat și bine finanțat, la fel cum a reușit să reprime manifestațiile anti-război care au izbucnit imediat după 24 februarie 2022. Apoi, în lunile care au urmat „mobilizării parțiale”, forțele armate ruse au făcut unele progrese lente în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Multe dintre aceste progrese s-au produs datorită combatanților Wagner, o companie militară privată condusă de oligarhul Evgheni Prigojin.

Dar metodele implementate de Wagner amintesc de un capitol sumbru al istoriei sovietice. Prigojin a recrutat mii de pușcăriași cu promisiunea amnistiei sau grațierii. Dar, la fel ca Stalin, i-a aruncat în valuri pentru a copleși liniile de apărare ale armatei ucrainene, indiferent de costul uman. Fuga din calea focului, în condițiile în care în spate se află batalioanele disciplinare.

Prigojin, o provocare pentru Kremlin

În pofida pierderilor umane mari, Prigojin este adulat de o parte a rușilor, fiind văzut de către unii drept un potențial candidat la scaunul lui Putin.

Într-un interviu acordat pentru CNN, scriitorul și jurnalistul rus Mihail Zîgar spune că ambițiile politice ale lui Prigojin reprezintă „cel mai fierbinte subiect de speculație la Moscova”. El precizează că șeful Wagner acumulează un capital politic care i-ar permite într-o zi să-l provoace pe actualul lider de la Kremlin.

„Este primul erou popular de mulți ani încoace”, comentează scriitorul și jurnalistul rus. „Este un erou pentru cea mai ultraconservatoare - cea mai, aș spune, cea mai fascistă - parte a societății ruse, atât timp cât noi nu avem o parte liberală, pentru că majoritatea liderilor acestui pol al societății ruse au plecat. El este un rival evident al președintelui Putin”, afirmă Mihail Zîgar.

Cele mai recent speculații se concentrează pe o luptă între Prigojin și rivalii săi din elita puterii de la Moscova. Însă politoloaga rusă Tatiana Stanovaia se declară sceptică în privința ascensiunii șefului Wagner. Într-un articol publicat recent pe site-ul centrului de reflecție Carnegie Endowment for International Peace, ea precizează că Prigojin se confruntă cu rivali redutabili din structurile de forță ale Rusiei și nici nu stă bine în sondaje.

„E pregătit Prigojin să-l provoace pe Putin?”, se întreabă ea. „Deși răspunsul este negativ, există un „dar” important. Este dificil să rămâi echilibrat și sănătos după ce treci prin sângeroasa mașină de tocat carne și pierzi o parte semnificativă din personal. Atât timp cât Putin este relativ puternic și capabil să mențină un echilibru între grupurile de influență, Prigojin este în siguranță. Dar cea mai mică relaxare l-ar putea determina pe Prigojin să provoace puterea, chiar dacă nu direct pe Putin la început. Războiul generează monștri, a căror imprudență și disperare pot deveni o provocare pentru stat”, afirmă Stanovaia.

O parte din fascinația față de Prigojin are de-a face cu faptul că, până acum un an, Putin se bucura de un monopol sigur asupra puterii în Rusia. Autoritățile ruse erau bine antrenate în reprimarea protestelor și orice opoziție politică semnificativă era efectiv neutralizată. Acest lucru a alimentat speculații - sau poate iluzii - că prăbușirea putinismului ar putea rezulta dintr-o fisură în interiorul elitei. Așa-zișii „siloviki” din structurile de forță rămân loiali în mod public, dar alte eșecuri în Ucraina pot duce la o potențială luptă pentru putere, conchide CNN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”