Un an de la eliberarea Bucea, un simbol al atrocităților comise de ruși în Ucraina

Un an de la eliberarea Bucea, un simbol al atrocităților comise de ruși în Ucraina

Ucraina marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă, prilej cu care preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocităţile în acest oraş din regiunea Kiev, informează Reuters şi AFP.

Bucea, după plecarea invadatorilor ruși FOTO Arhivă

Bucea, după plecarea invadatorilor ruși FOTO Arhivă

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP și Reuters.

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi de crime de război și crime împotriva umanității care ar fi fost comise în aceste localități de trupele invadatoare.

După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume, notează Agerpres .

Ocupaţia rusă în oraşul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se, potrivit Kievului, cu peste 1.400 de morţi, printre care şi 37 de copii.

„Peste 175 de oameni au fost găsiţi în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război ruse. 365 de zile de când (Bucea) este din nou un oraş ucrainean liber”, a scris Zelenski.

„Un simbol al atrocităţilor comise de armata de ocupaţie. Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toţi cei care le-au comis”, a subliniat președintele ucrainean.

Bucea, care era altădată o suburbie verde şi liniştită, dar care în prezent este un punct de escală regulat pentru vizite ale liderilor străini, organizează vineri mai multe acţiuni comemorative.

Cel mai recent, prim-ministrul nipon Fumio Kishida şi-a exprimat de la Bucea, săptămâna trecută, „puternicul sentiment de indignare” faţă de atrocităţile comise acolo.

Premierul Japoniei la Bucea FOTO Profimedia

Premierul Japoniei la Bucea FOTO Profimedia

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru „deportarea” a mii de copii ucraineni spre Rusia.

Autoritățile de la Kiev insistă la rândul său pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe cei mai importanţi responsabili ruşi pentru „crima de agresiune” împotriva Ucrainei, însă forma sa exactă generează probleme juridice complexe şi reticenţe.

Rusia continuă, în mod cinic, să nege aceste acuzaţii. Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a susținut din nou că Bucea reprezintă „o provocare grosieră a Kievului”.

La un an de le eliberarea Bucea, jurnalişti ai AFP au constatat joi lucrări de reconstrucţie în acest oraș ce avea circa 37.000 de locuitori înainte de război.

Unele clădiri din oraş sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de maşini şi vehicule militare distruse în luptele de anul trecut.

„Trebuie să înţelegem că este uşor să reconstruim pereţi, însă este mult mai greu să reconstruim sufletul rănit”, a subliniat pentru Reuters Andrii Holovin, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Chiar dacă trauma mai este prezentă, locuitori intrevievaţi de AFP au declarat că „durerea se atenuează”, pentru că „trebuie să ne continuăm vieţile”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...