Un an de la adoptarea legii securităţii naţionale în Hong Kong: Amnesty denunţă detenţia, hărţuirea şi cenzura arbitrare
Organizaţia Amnesty International a criticat legea privind securitatea naţională din Hong Kong, la un an de la intrarea ei în vigoare, într-un raport care acuză autorităţile de detenţia, hărţuirea şi cenzură arbitrare, relatează AFP.
Drepturile fundamentale sunt restricţionate sistematic în Hong Kong, iar vocile critice sunt sancţionate sub acoperirea 'securităţii naţionale', se arată într-un raport făcut public miercuri de Amnesty.
Legea Securităţii Naţionale a fost adoptată de Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ din China, la 30 iunie anul trecut şi a intrat în vigoare a doua zi.
Legea a fost introdusă ca răspuns la protestele prodemocraţie de masă din Hong Kong şi a fost criticată drept o unealtă de a reduce la tăcere opoziţie şi de a întări puterile Chinei în acest teritoriu.
În cursul ultimului an, legea a dus Hong Kongul aproape de un stat poliţienesc şi a creat un climat de teamă care este resimţit în toate părţile din societate - de la politică şi cultură la educaţie şi media -, a declarat Theresa Bergmann, expertă pe Asia a filialei germane a Amnesty.
Cel puţin 114 arestări au fost dispuse pe baza noii legi, a afirmat ea.
Amnesty le-a cerut autorităţilor să renunţe la toate acuzaţiile împotriva persoanelor care îşi exercită drepturile fundamentale.
Organizaţia cere de asemenea Consiliului ONU pentru drepturile omului să programeze o dezbatere urgentă în privinţa situaţiei din China şi Hong Kong.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) s-a alăturat criticilor, spunând miercuri că legea privind securitatea naţională a fost folosită pentru a justifica multiple abuzuri în Hong Kong, inclusiv detenţia unor jurnalişti şi închiderea ziarului Apple Daily. AGERPRES