Un american susține că și-a creat propria țară. Numără deja 500 de cetățeni
Prezentator de emisiuni nocturne, Randy Williams şi-a petrecut viaţa încercând să viziteze fiecare ţară din lume. Cum mai avea de vizitat doar o singură naţiune recunoscută de ONU, a decis să cumpere un teren arid de circa 4,5 hectare în deşertul californian pentru a construi o nouă „ţară” numită după emisiunea sa radiofonică: Slowjamastan, relatează CNN.
Steagul autoproclamatei republici Slowjamastan FOTO Profimedia
Purtând cel mai bun costum al său și ochelari de soare, sultanul din Slowjamastan a declarat oficial independența față de Statele Unite ale Americii la ora 12:26 p.m., la 1 decembrie 2021, în timp ce transmitea secesiunea în direct din „biroul” său guvernamental în aer liber din Dublândia, capitala Republicii Slowjamastan.
Au trecut doi ani de atunci și, în timp ce Sultanul de Slowjamastan a introdus câteva legi bizare (a interzis purtarea de Crocs, de exemplu), Republica are, de asemenea, toate trăsăturile unui stat-națiune în devenire. Își eliberează propriile pașapoarte, are propriul steag, își tipărește propria monedă („duble”) și are un imn național care este cântat la ocazii de stat.
Republica Slowjamastan revendică chiar peste 500 de cetățeni înregistrați, în timp ce alți 4.500 de cetățeni ar fi fost aprobați condiționat sau stau la coadă pentru obținerea cetățeniei. Acum că Williams este pregătit să își îndeplinească obiectivul său de o viață de a vizita toate țările din lume, el invită turiștii să viziteze Republica Slowjamastan, deoarece intenționează să creeze cea mai importantă „micronațiune” din lume.
Sultanul din Slowjamastan
„Atunci când nu sunt la radio, probabil călătoresc într-o țară de care cei mai mulți nu au auzit”, a declarat Williams pentru CNN cu puțin timp înainte de a pleca într-o călătorie în Turkmenistan, ultima țară de pe lista sa de 193 de națiuni recunoscute de ONU. „Unul dintre motivele pentru care am creat Slowjamastan a fost că, după 193 de țări, am vrut o a 194-a!”.
Denumită oficial Teritoriile Unite ale Națiunii Suverane a Republicii Populare Slowjamastan, „țara” autoproclamată de Williams este situată în afara traseului 78 al statului California, la două ore și jumătate de mers cu mașina de San Diego. Micul teren nu este doar un deșert, dar Williams a ridicat un panou enorm cu „Bine ați venit în Slowjamastan” lângă autostradă, a construit un post de control al frontierei și a arborat steagul colorat al Slowjamastanului deasupra biroului său ministerial, care în prezent sub cerul liber.
Williams a fost inspirat să își creeze propria țară după ce a vizitat diverse „micronațiuni” - teritorii autoproclamate, adesea conduse de lideri excentrici - în timpul călătoriilor sale prin lume.
În august 2021, Williams a vizitat Republica Molossia, o micronaţiune de 4 hectare din Nevada, care şi-a declarat independenţa faţă de Statele Unite ale Americii în 1998. Acolo, a beneficiat de un tur personal însoţit de „Excelenţa Sa, preşedintele Kevin Baugh”. Aşa a aflat şi despre „războiul” în curs de desfăşurare al Republicii Molossia cu defuncta Germanie de Est, despre cum moneda locală („valora”) este susţinută de aluat de prăjituri cu ciocolată în loc de aur, iar paşaportul i-a fost ştampilat şi i s-a făcut o fotografie la „graniţa” cu Statele Unite.
Când s-a întors acasă, în San Diego, Williams a început imediat să întocmească planuri mărețe pentru propria sa micronațiune. În octombrie 2021, a cumpărat un teren cu 19.000 de dolari și, în decembrie, a declarat independența Slowjamastanului.
O dictatură în deșert
„Suntem o dictatură în cea mai mare parte a timpului”, spune Williams, în timp ce explică sistemul de „guvernare” al Republicii sale. „Ocazional, organizăm ceremonii speciale de vot și referendumuri. Recent, le-am permis cetățenilor să voteze asupra a ceea ce ar trebui să fie fructul nostru național, sportul nostru și chiar cum ar trebui să se numească animalul nostru național”.
Ar putea părea destul de paradoxal ca o „republică” să aibă ca șef de stat un sultan dictatorial, dar tocmai asta este ideea. Călătoriile lui Williams l-au dus în unele dintre cele mai curioase destinații din lume și a văzut cu ochii lui cultele bizare ale personalității și contradicțiile care există în locuri precum Republica Populară Democrată Coreeană de Nord.
Lui Williams îi place să fie fotografiat și să țină discursuri publice purtând uniforma sa de sultan de culoare verde strălucitor, completată cu distincții militare false, epoleți aurii și ochelari de soare colorați. El angajează „polițiști de frontieră” și se înconjoară de „securitate” atunci când găzduiește evenimente în Republica Slowjamastan și impune o listă de interdicții pe care toți cetățenii și vizitatorii trebuie să le respecte pentru a evita „izgonirea”. În prezent, printre aceste interdicții se numără „Crocs”, „mumble rap” și „oamenii care își pun picioarele pe bord”.
Acum a deschis granița și pentru turiști, iar acesta povestește pentru CNN Travel că cele mai populare activități includ selfie-uri în fața semnului Slowjamastan, vizitarea Pieței Independenței și căutarea ratonului Slowjamastan, animalul național.
Următorul său plan măreț este de a strânge suficiente fonduri pentru a construi „un râu leneș, o fermă de armadillo, un restaurant cu grătar mongol cu tot ce se poate mânca și, bineînțeles, o statuie/monument uriaș al Marelui Lider (eu)”.
„De asemenea, organizăm o serie de activități pe tot parcursul anului”, adaugă Williams, „inclusiv oportunități de a vă ștampila pașaportul Slowjamastani, de a participa la comemorarea noilor state și chiar de a vă întâlni cu sultanul”.
În căutare de recunoaștere diplomatică
Williams spune că lucrează la crearea de legături diplomatice cu alte țări și că, în călătoriile sale recente, pașaportul său Slowjamastan a fost ștampilat de 16 țări diferite, printre care Africa de Sud, Noua Zeelandă, Vanuatu și Statele Unite.
El precizează clar că Slowjamastan îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile unui stat-națiune suveran, așa cum sunt definite de Convenția de la Montevideo din 1933, care este citată de obicei ca fiind cea mai bună definiție a unei țări.
Convenția de la Montevideo cere ca o țară să aibă o populație permanentă, un teritoriu definit, un guvern și capacitatea de a intra în relații diplomatice cu alte state, toate acestea fiind condiții pe care Williams susține că Republica Slowjamastan le îndeplinește.
Sursa: adevarul.ro