Un agent al serviciilor secrete care a fost alături de JFK când a fost împușcat ridică noi întrebări cu privire la asasinarea președintelui american
Un fost agent Secret Service care a fost alături de președintele John F. Kennedy când acesta a fost asasinat în Dallas, în urmă cu aproape 60 de ani, a ridicat noi întrebări cu privire la faimoasa teorie a „glonțului magic” și la posibilitatea implicării mai multor asasini, relatează NY Post.
Un agent al serviciilor secrete care a fost alături de JFK ridică noi întrebări cu privire la asasin
Paul Landis, acum în vârstă de 88 de ani, era un tânăr agent însărcinat cu protejarea primei doamne Jackie Kennedy în timp ce coloana de mașini a președintelui defila prin oraș în 1963.
El își amintește că a auzit împușcătura în Dealy Plaza în timp ce se plimba la câțiva metri de președinte în 1963, a declarat acesta pentru New York Times. El a auzit apoi alte două focuri de armă și l-a văzut pe Kennedy căzut pe spate în limuzina deschisă.
Landis a spus că a trebuit să se aplece pentru a evita să fie împroșcat cu sânge.
De aici, relatarea lui Landis diferă de concluziile oficiale ale guvernului: În haosul care a urmat, el susține că a ridicat un glonț care era înfipt pe bancheta din spate a mașinii unde stătea Kennedy și l-a pus pe targa de spital a președintelui pentru anchetatori.
Glonțul de 6,5 mm, despre care s-a crezut multă vreme că a fost găsit pe targa guvernatorului Texasului, John Connally, după ce a fost lovit în coapsă.
Supranumit „glonțul magic”, Comisia Warren a ajuns la concluzia că glonțul, tras de Lee Harvey Oswald, a trecut incredibil prin gâtul lui Kennedy din spate, apoi a lovit umărul drept al lui Connally, după care l-a rănit cumva și pe spate, piept, încheietura mâinii și coapsa.
Raportul a constatat că unul dintre focuri a ratat coloana de mașini, altul a fost „glonțul magic”, iar ultimul glonț l-a lovit mortal pe Kennedy în cap.
Landis a plasat glonțul pe targa lui Kennedy la spital, dar acum crede că la un moment dat glonțul a trecut de pe targa președintelui pe cea a guvernatorului în timp ce erau împinse împreună, a declarat el pentru The Times.
Comisia Warren a exclus ca glonțul să provină de pe targa președintelui.
„Nu era nimeni acolo pentru a securiza locul faptei, iar asta m-a deranjat foarte, foarte tare”, a spus Landis. „Toți agenții care erau acolo erau concentrați asupra președintelui”.
„Totul se întâmpla atât de repede”, a continuat el, „Și mi-a fost teamă că - era o probă, de care mi-am dat seama imediat. Foarte importantă. Și nu am vrut să dispară sau să se piardă. Așa că m-am gândit: «Paul, trebuie să iei o decizie» și am luat-o”.
Landis, care nu a fost niciodată intervievat de Comisia Warren, crede că glonțul l-a lovit pe Kennedy, dar a fost subîncărcat și nu a pătruns adânc în corpul președintelui și a ieșit înainte ca acesta să fie scos din vehicul.
El a declarat pentru The Times că a crezut întotdeauna că Oswald a fost singurul asasin, dar, șase decenii mai târziu, pune la îndoială această concluzie.
„În acest moment, încep să mă îndoiesc de mine însumi”, a spus el. „Acum încep să-mi pun întrebări”.
Glonțul, găsit complet intact, a fost identificat pozitiv cu Mannlicher-Carcano al lui Oswald prin analiză balistică, a declarat Comisia Warren în raportul său.
Fostul agent a făcut aceste dezvăluiri bombă în viitoarea sa carte „The Final Witness”, care va fi publicată de Chicago Review Press pe 10 octombrie.
James Robenalt, un avocat din Ohio și autor al mai multor cărți de istorie, a cercetat intensiv asasinatul și l-a ajutat pe Landis să-și prelucreze amintirile din acea zi. El crede că povestea lui Landis va ridica noi întrebări despre moartea lui Kennedy.
„Dacă ceea ce spune el este adevărat, ceea ce tind să cred, este posibil să redeschidă problema unui al doilea asasin, dacă nu chiar mai mulți”, a declarat Robenalt pentru The Times. „Dacă glonțul pe care îl cunoaștem ca fiind glonțul magic s-a oprit în spatele președintelui Kennedy, înseamnă că teza centrală a Raportului Warren, teoria glonțului unic, este greșită”.
Ceea ce, a adăugat el, ar putea însemna că Connally a fost împușcat de un glonț separat și nu de Oswald, despre care crede că nu ar fi putut reîncărca suficient de repede.
Speculațiile privind existența mai multor asasini au fost o teorie populară încă din momentele imediat următoare asasinării lui Kennedy.
„Vor trebui să analizeze dovezile în întregime pentru a vedea unde duc acum”, a declarat Robenalt pentru Vanity Fair.
Sursa: adevarul.ro