Un acuzat a pledat vinovat în dosarul asasinării jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia
Unul dintre cei trei bărbaţi acuzaţi de plasarea bombei care a ucis-o în 2017 pe jurnalista malteză de investigaţii Daphne Caruana Galizia a pledat vinovat marţi, transmit Reuters şi AFP.
Vince Muscat şi-a schimbat mărturia făcută iniţial înaintea procesului. El se află în arest din decembrie 2017 când, împreună cu alţi doi bărbaţi - fraţii Alfred şi George Degiorgio - a fost acuzat de planificarea şi executarea asasinatului. Fraţii Degiorgio şi-au menţinut declaraţia de nevinovăţie.
Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija.
O a patra persoană, bogatul om de afaceri Yorgen Fenech, care avea conexiuni politice la nivel înalt, este bănuit că a pus la cale asasinatul, el fiind acuzat de complicitate la crimă. Fenech a respins acuzaţiile şi a susţinut că adevăratul comanditar al crimei este Keith Schembri, fostul şef de cabinet al fostului premier Joseph Muscat.
Intermediarul din acest dosar care a provocat valuri de emoţie în întreaga Europă, Melvin Theuma, a fost graţiat în 2019 în schimbul mărturiei sale.
O cerere similară făcută de Vince Muscat a fost respinsă în urmă cu o lună, dar o sursă apropiată acestui dosar a precizat că acuzatului i s-a oferit o sentinţă redusă în schimbul mărturisirii faptelor.
Vince Muscat nu este rudă cu Joseph Muscat, fostul prim-ministru care era în funcţie la data asasinării jurnalistei şi care a demisionat în decembrie 2019.
Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers. AGERPRES