Un acord de pace ruso-ucrainean ar putea fi baza unui nou sistem de securitate în Europa (negociator ucrainean)
Ucraina doreşte un mecanism precis care să-i garanteze securitatea în viitor, a declarat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care participă la negocierile de pace cu Rusia, într-un interviu acordat publicaţiei poloneze WP Wiadomosci, preluat joi de agenţiile Interfax şi EFE.
''O încetare a focului şi retragerea trupelor (ruse) sunt elemente cheie ale unui acord de pace. Nu există altă cale. Totuşi, negocierile sunt un proces cuprinzător, care nu implică doar Rusia şi Ucraina. Partenerii noştri, inclusiv Polonia, de asemenea participă indirect, pentru că, în final, nu va trebui doar să semnăm un tratat, dorim să dezvoltăm un mecanism concret care să ne garanteze securitatea în viitor'', a explicat Podoliak, care este şi consilier în administraţia prezidenţială a lui Volodimir Zelenski.
''Deocamdată, atât delegaţia rusă cât şi cea ucraineană se menţin pe poziţii. Reconcilierea diferenţelor ar putea dura de la câteva zile până la o săptămână şi jumătate. În acest timp, ar trebui să avansăm către încheierea unui acord de pace'', estimează negociatorul ucrainean.
Ceea ce urmăreşte Ucraina, a precizat el, este să se asigure că un acord va cuprinde un plan detaliat şi calibrat din punct de vedere legal pentru retragerea trupelor ruse şi că acest acord este sprijinit de partenerii internaţionali ai Ucrainei.
''Exact statele străine sunt cele care ar urma să garanteze implementarea prevederilor (acordului) şi securitatea Ucrainei în viitor. Aceasta este o formulă inovativă al cărei autor este preşedintele Volodimir Zelenski, ce ar putea deveni o bază pentru stabilirea unui sistem de securitate absolut nou în Europa'', a mai detaliat Mihailo Podoliak.
Ucraina nu va accepta compromisuri în detrimentul intereselor sale, ''putem discuta orice chestiune, dar nu vom accepta niciun ultimatum'', a indicat negociatorul ucrainean. Un acord, mai spune el, va trebui ''să ţină cont, în primul rând, de interesele Ucrainei, care a suferit distrugeri enorme provocate de Federaţia Rusă''.
Oficialul ucrainean a mai menţionat că în prezent se caută o ''formulă legală'' cu privire la statutul regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.
Negocierile ruso-ucrainene au continuat să se desfăşoare online joi, la trei săptămâni de la lansarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit lui Podoliak, aceste tratative ar putea include şi o ''întâlnire specială'' între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Kievul insistă asupra unei asemenea întâlniri, dar Moscova a transmis că ea ar putea avea loc numai pentru încheierea efectivă a unui acord.
Pentru a face pace cu Ucraina, Vladimir Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.AGERPRES