Umilirile filmate, noua practică de terorizare a regimului Putin
Un scandal de răsunet a izbucnit în Rusia la sfârșitul anului trecut în urma publicării unor poze cu celebrități care au participat la o petrecere numită „Aproape dezbrăcați”. Această petrecere a fost considerată nepotrivită pe fondul războiului din Ucraina, fiind catalogată un „ospăț pe vremea ciumei”, iar propagandiștii așa-ziși conservatori ai Kremlinului au cerut măsuri împotriva vedetelor excentrice.
FOTO Shutterstock
Inițial, organizatoarea petrecerii, vloggerița Anastasia Ivleeva, i-a ironizat pe critici, transmițându-le că sunt ipocriți. Ulterior, intimidată cu anchete, vloggerița a anunțat donarea banilor strânși la petrecere și și-a prezentat scuze. „A fost nepotrivită filmarea imaginilor care au devenit virale? Da, a fost sută la sută nepotrivită. Îmi pare rău că s-a întâmplat și că acest lucru nu a putut fi controlat. Le cer scuze tuturor”, a spus ea.
Reperat printre participanți, rapperul Nikolai Vasiliev a fost reținut pentru 15 zile și amendat cu peste 2.000 de dolari pentru „huliganism” și „propagandă homosexuală”. Ulterior, acesta a apărut într-un filmuleț difuzat de agenția de stat RIA Novosti în care își prezintă scuze și îi condamnă pe „susținătorii mișcării LGBT”.
Și alți petrecăreți au fost văzuți în această ipostază umilitoare pentru ei. Supravegheată de regulă de poliție, practica exprimării publice a remușcărilor pentru ieșirea din decorul social și politic stabilit de autorități datează de câțiva ani în Federația Rusă, dar s-a accentuat pe fondul invaziei din Ucraina, notează BBC News.
Această practică a fost observată inițial în 2015, cu scuze exprimate pe rețelele de socializare sau la televiziunea locală din Cecenia. Majoritatea videoclipurilor difuzate atunci arătau persoane care își făceau mea culpa pentru criticarea satrapului cecen Ramzan Kadîrov, un acolit al regimului Putin, transmite BBC News.
O practică la scară largă pe fondul războiului din Ucraina
Odată cu invadarea Ucrainei, la 24 februarie 2022, au apărut numeroase fimulețe cu scuze din partea celor care au îndrăznit să denunțe agresiunea militară asupra țării vecine. Nu doar instrumentele mediatice de propagandă ale Kremlinului au publicat astfel de filmulețe. Unele au fost difuzate chiar de către poliție. De altfel, unele cadre par a fi filmate din încăperi tipice secțiilor de poliție, iar limbajul folosit este caracteristic rapoartelor poliției ruse, constată BBC News.
În iunie anul trecut, un cântăreț cu numele de scenară Sharlot și-a ars pașaportul „Rusiei criminale” și și-a manifestat dorința de a se muta la Kiev în semn de susținere pentru Ucraina. Arestat, el a apărut apoi într-un videoclip în care își prezintă scuze pentru „o neînțelegere a ceea ce se întâmplă”.
Alte videoclipuri făcute publice de poliția rusă prezintă bărbați care își manifestă părerile de rău pentru „infracțiuni” precum încercarea de a șterge graffiti pro-război sau de a răsturna un monument în forma literei Z, care a ajuns să simbolizeze invazia Rusiei.
Rolul poliției în amplificarea acestei practici este mărturisit, printre alții, de către bloggerul Nekoglay, care a apărut prezentându-și scuze după ce a făcut o parodie pe seama soldaților ruși. Potrivit lui Nekoglay, poliția l-a forțat să își prezinte scuze după ce l-a dezbrăcat, bătut și amenințat că urmează să fie violat cu o sticlă de plastic.
Antropoloaga rusă Aleksandra Arhipova descrie aceste videoclipuri drept ritualuri de umilire care nu sunt altceva decât pedepse extrajudiciare.
În opinia avocatului rus Dmitri Zaharov, specializat în drepturile omului, obiectivul răspândirii acestor videoclipuri este dublu: pentru a-i umili pe criticii regimului și pentru a-i intimida pe cei care nu susțin războiul, dar nu și-au făcut până acum curajul să spună acest lucru în public.
Sursa: adevarul.ro