Umilința prin care a trecut o elevă din Rusia care a criticat războiul lui Putin. „M-au numit fascistă și trădătoare”
Nici măcar minorii nu sunt scutiți de politica de toleranță zero a Kremlinului față de discursul împotriva războiului. O elevă minoră care a refuzat să citească o odă lui Putin, s-a ales cu probleme serioase, atât ea cât și familia ei, după acest incident.
Eleva din Rusia care s-a exprimat împotrova războiului FOTO Profimedia
De la începutul războiului de amploare din Ucraina, autoritățile ruse au urmărit penal persoane care s-au pronunțat public împotriva războiului, au participat la proteste împotriva războiului și chiar au postat conținut anti-război pe rețelele de socializare. Suspecții nu se limitează la adulți. Numeroși copii și adolescenți s-au confruntat cu consecințe juridice pentru că au criticat invazia.
Potrivit publicației Meduza , Zari, o elevă de 17 ani a participat în mai 2022 la o ceremonie de sfîrșit de an școlar. Zari trebuia să citească o poezie în cadrul evenimentului.
„M-am simțit ca o vrăjitoare în Evul Mediu”
În mai 2022, școala lui Zari (pseudonim), în vârstă de 17 ani, a organizat o ceremonie pentru a marca sfârșitul anului școlar. Înainte ca ea să se ridice de pe scaun, însă, directoarea școlii a luat cuvântul. Femeia le-a spus elevilor că are vești bune: armata rusă tocmai a capturat Uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. Ascultând discursul, Zari s-a înfuriat. Când a venit rândul ei să citească poezia, Zari s-a apropiat de microfon și a strigat: „Nu războiului! Libertate pentru Ucraina! Putin este diavolul!”
Cineva a filmat explozia lui Zari, iar în dimineața zilei de 22 mai, videoclipul s-a răspândit pe rețelele de socializare.
Reacțiile au fost mixte. Mulți comentatori au insultat-o pe Zari, dar unii i-au lăudat curajul. Cu toate acestea, reacția la școala lui Zari a fost fermă: nimeni nu a susținut-o deloc. „Toată lumea [la ceremonie] a început să țipe la mine; toată lumea era foarte furioasă. M-au numit fascistă, trădătoare și o rușine pentru țara mea”, a relatat ea părerile celorlalți.
La scurt timp, au apărut ofițeri de poliție, i-au confiscat telefonul lui Zari și au dus-o la secția de poliție.
„Toate acestea au fost însoțite de insulte verbale”, a mai spus ea. „Mă simțeam ca o vrăjitoare din Evul Mediu sau ca o criminală în serie. M-au ținut la secția de poliție timp de aproximativ cinci ore sau cam așa ceva; este greu de ținut minte. Nu m-au bătut. Mi-au spus că sunt proastă și că nu înțeleg nimic. Și i-au insultat și pe ucrainen i.”
Obligată să-și ceară scuze
Mai târziu în acea zi, a apărut online un videoclip în care Zari și mama ei își cereau scuze. Aflată în fața școlii sale, Zari spune că era „neliniștită din cauza examenelor” și că regretă acțiunile sale, care au fost doar o încercare de a „atrage atenția”. Mama ei, cu un aer descurajat, numește acțiunile lui Zari „emoționale și necugetate” și își exprimă regretul că nu a reușit să o crească cum trebuie.
Potrivit lui Zari, acest videoclip a fost filmat de „oameni din administrația [orașului]”. I s-a dat un scenariu și i s-a spus să îl citească în fața camerei.
Când a fost întrebată ce părere are despre acțiunile sale la ceremonie, Zari a spus: „Nu voi răspunde la asta. Sunt în registrul poliției”. Autoritățile i-au spus lui Zari că, dacă va fi implicată într-un alt incident, vor deschide un dosar penal și vor „ruina viața” întregii sale familii.
„Crezi că nu te vom bate măr doar pentru că ești minoră?”
Potrivit proiectului media independent OVD-Info, cel puțin șapte persoane sub 18 ani s-au ales cu acuzații penale pentru că au făcut declarații împotriva războiului în 2022.
Pe lângă protestele și declarațiile pașnice, unii adolescenți s-au angajat în acțiuni directe împotriva războiului. La 30 ianuarie 2023, de exemplu, OVD-Info a raportat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) a arestat trei elevi de clasa a opta în afara Moscovei pentru că au deteriorat șinele de cale ferată (potrivit rapoartelor mass-media, aceștia au dat foc unei cutii de control a semnalizării). FSB a susținut că elevii au acționat „la instrucțiunile unor actori necunoscuți de pe mesagerul Telegram” și le-a cerut rușilor să „rămână vigilenți și să nu urmeze exemplul persoanelor folosite de serviciile de informații ucrainene pentru a comite atacuri de sabotaj asupra unor obiective din infrastructura de transport”.
În prezent, nu este clar ce acuzații vor fi aduse adolescenților. FSB a declarat că acțiunile lor ar putea fi calificate fie ca „act terorist”, fie ca „diversiune”, care sunt ambele infracțiuni care i-ar putea trimite pe tinerii autori la închisoare.
Sursa: adevarul.ro