Umbra lui Putin în România: care sunt interesele Rusiei şi ale oligarhilor ruşi în ţara noastră

Umbra lui Putin în România: care sunt interesele Rusiei şi ale oligarhilor ruşi în ţara noastră

Lukoil este cea mai mare prezenţă rusă în ţara noastră. Grupul rus deţine în România rafinăria Petrotel de la Ploieşti şi a treia reţea de benzinării. Lukoil este cel mai mare grup privat de petrol şi gaze din Rusia, însă fondatorul său – Vagit Alekperov – are mari relaţii la Kremlin, mai ales că în perioada URSS a fost ministru al Petrolului. Alekperov are o avere estimată la 12,8 miliarde de dolari de către revista Forbes, iar Lukoil a înregistrat anul trecut venituri de 141,5 miliarde de dolari şi o producţie de 90,8 milioane de tone de ţiţei. Lukoil deţine şi câteva zăcăminte în perimetrul românesc al Mării Negre.

De la energie la metalurgie

Alro, cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei, este următorul pe listă. Acesta este deţinut de către oligarhul Vitali Machitski prin intermediul grupului Vimetco, înregistrat în Olanda. Alro deţine şi combinatul Alum Tulcea. Machitski mai are şi Imex Oil, unul dintre intermediarii de la care România importă gaze naturale. De-a lungul timpului, Alro a fost implicată în mai multe scandaluri, între care cel mai important este faptul că a beneficiat timp de ani de zile de contracte preferenţiale de energie ieftină, de la Hidroelectrica. Acestea au fost renegociate de către Remus Borza, administratorul judiciar al insolvenţei Hidroelectrica.

Mechel este un mare grup metalurgic şi minier rus. A deţinut până anul trecut un număr de cinci combinate siderurgice, precum cel de la Târgovişte, Ductil Steel Buzău,Laminorul Brăila, Oţelul Roşu şi Câmpia Turzii. Grupul Mechel a vândut anul trecut toate operaţiunile din România către firma Invest Nikarom, pentru 200 de lei. Invest Nikarom este controlată de către doi cetăţeni ruşi Victor Chumakov (58 de ani) şi Svetlana Chumakova (55 de ani) . Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente. Şi Mechel a fost implicată de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Sindicaliştii au acuzat vânzarea produselor realizate în România prin casa de comerţ a grupului, provocând pierderi combinatelor. Altă dată, Mechel a fost acuzat de relocarea unor instalaţii vitale în Rusia. În fine, din 2012 încoace, Invest Nikarom şi Mechel au devenit ţintele protestelor angajaţilor, care nu au mai fost plătiţi cu lunile. Combinatele siderurgice deţinute de Invest Nikarom se află acum în insolvenţă. Mechel este deţinut de către oligarhul Igor Ziuzin, care are o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari.

TMK este o altă prezenţă rusă din domeniul metalurgic. În România, grupul deţine fabricile TMK-Artrom de la Slatina şi TMK-Reşiţa. Grupul-mamă are peste 50.000 de angajaţi la nivel mondial, conglomeratul fiind extins chiar şi în SUA. TMK este controlat de către oligarhul Dmitri Pumpianski, care are o avere estimată la 1,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Prezenţă nouă

Gazprom Neft este o prezenţă proaspătă în ţara noastră. Dacă România importă gaze de la intermediarii agreaţi de gigantul rus de multă vreme, Gazprom Neft este o noutate în peisaj. Grupul şi-a dezvoltat o reţea de 15 benzinării şi vrea ca la finele anului să aibă un număr dublu. De altfel, oficialii săi au anunţat că doresc să ajungă la o cotă de piaţă de 10% în ţara noastră, iar oficialii săi au recunoscut că doresc să cumpere o serie de benzinării de la Petrom. Pentru a ajunge la 10% din cota de piaţă, este nevoie de 100-120 de staţii de distribuţie. Gazprom Neft este braţul petrolier al gigantului rus şi este prezent în România prin NIS Petrol, o subsidiară sârbă cumpărată de la stat. În anul 2011, reprezentanţii Rompetrol anunţau că NIS a dorit preluarea reţelei de benzinării deţinută de compania kazahă, oferta fiind declinată. Gazprom Neft nu este altceva decât fosta Sibneft, al patrulea producător rus de ţiţei, pe care statul rus a cumpărat-o în 2005 de la oligarhul Roman Abramovici.

Rosneft are o cotă semnificativă la Pirelli

Pirelli este un nume nou în sfera de influenţă rusă, după ce colosul rus de stat Rosneft – cel mai mare grup petrolier din Rusia – a cumpărat o participaţie semnificativă la producătorul italian de anvelope Pirelli . Luna trecută, Rosneft anunţa că va deţine 50% dintr-o nouă companie care va prelua participaţia holdingului Camfin la Pirelli. Camfin deţine în prezent 20,3% din acţiunile Pirelli. Pirelli deţine în România o fabrică de cord metalic la Slatina. Grupul italian mai deţine o fabrică de anvelope, tot la Slatina, şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.

Prokhorov a abandonat aurul de la Baia Mare

Grupul Polyus Gold este cel mai mare producător de aur din Rusia şi este deţinut de către oligarhul Mihail Prokhorov. Polyus deţinea la Baia Mare un combinat de procesare a aurului, Romaltyn, dar şi o serie de licenţe de explorare pentru mai multe zăcăminte. Însă în 2012 şi-a vândut participaţia către o firmă din Kazahstan, SAT&Company .

Presa a scris, însă, că Prokhorov ar fi controlat în continuare activitatea societăţilor române, dar prin interpuşi . Prokhorov a uimit lumea în 2012, când a candidat la alegerile prezidenţiale din Rusia contra lui Vladimir Putin. Are o avere estimată la 10,8 miliarde de dolari.

În 2013, The Moscow Times scria că oligarhul şi-a vândut acţiunile deţinute la Polyus Gold pentru 3,6 miliarde de dolari către alţi doi magnaţi - Zelimkhan Mutsoyev şi Gavriil Yushvayev.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”