Ultima seară a regelui Mihai la Palat vegheată de mii de oameni şi feţe regale

Ultima seară a regelui Mihai la Palat vegheată de mii de oameni şi feţe regale

Ultima seară a regelui Mihai la Palatul Regal a fost vegheată la căpătâi de mii de oameni obişnuiţi, veniţi să-i aducă un ultim omagiu, de fiicele sale, dar şi de reprezentanţi ai Caselor Regale europene, dintre aceştia fiind prezenţi Regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei şi marele duce Henric de Luxemburg.

Regele Juan Carlos I şi Regina Sofia au ajuns la catafalcul regelui Mihai puţin după ora 20,15 pentru a-şi prezenta condoleanţele Familiei Regale a României, Custodelui Coroanei Române, principesa Margareta, surorilor sale şi principelui Radu la României. Şederea acestora la Palatul Regal şi a celorlalţi reprezentanţi ai Caselor regale europene a durat peste o oră.

În faţa Palatului Regal, pentru a depune o floare, a venit şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.

Pe tot parcursul serii de vineri în faţa Palatului Regal pelerinajul la catafalcul regelui Mihai a continuat ca şi în serile de miercuri şi joi, alte mii de oameni fiind prezenţi pentru a aduce un ultim omagiu regelui Mihai.

Coada formată de aceştia a înconjurat Palatul Regal, pornind dinspre Calea Victoriei, coborând apoi spre bulevardul Ştirbei până la platoul din faţa Sălii Palatului.

Îmbrăcaţi în ţinută sobră şi ţinând în mâini lumânări şi buchete de flori, oamenii, aşezaţi pe mai multe rânduri, au aşteptat în linişte ore întregi pentru a-şi lua rămas bun de la fostul monarh al României.

Paul Budan, de 33 de ani, din Piteşti, jurnalist, a venit să-i aducă un ultim omagiu regelui, motivat de educaţia primită de la bunica sa, profesoară de limba română.

"Am primit educaţia în direcţia asta. Aprecia foarte mult regalitatea şi de 10 Mai tot timpul îmi recita poezia aceea: 'Zece Mai ne-a fi de-a pururi Sfântă zi, căci ea ne-a dat Domn puternic ţării noastre Libertate şi Regat (...). Nu se referea neapărat la regele Mihai, dar se referea la Coroană şi-l aprecia foarte mult pe rege ca pe un exemplu de moralitate, cum cred că nu mai există. Spuneţi-mi unul dintre conducătorii noştri...", a completat tânărul.

Printre cei care s-au recules vineri seară s-a aflat şi Elian Băcilă, de 43 de ani, pictor.

"Am venit din respect pentru ţară, din respect pentru Regele Mihai I al României. E o simţire care s-a creat aici. Îmi pare foarte rău că nu l-am cunoscut personal şi îmi pare foarte rău că nu am trăit atunci când a fost Majestatea sa. Ne place să credem că cei pe care-i iubim vor rămâne şi sunt tot timpul cu noi, aici. Eu am avut în familie, ştiu foarte multe de la bunicul, de la unchiul, de la tatăl unchiului, foarte multe lucruri frumoase despre regele Mihai", a spus el.

La Palatul Regal a fost şi fostul primar ţărănist al comunei Vidra Ilfov în perioada 1996-2000.

"Am venit să ne luăm rămas bun de la regele nostru. Rămâne în amintirea noastră ca un adevărat rege al ţării noastre. Deci, ne-a iubit pe noi, dar multă lume nu l-a iubit. Şi ştiţi cine nu l-au iubit ? Comuniştii", a spus acesta.

La căpătâiul regelui Mihai s-a recules şi Marin Ristea, pensionar din Bucureşti.

"Rămâne în amintire ca un om deştept, cu intenţii frumoase, care a reuşit să mai vină şi în ţară, să-şi regăsească patria căreia i-a dus tot timpul dorul pur şi simplu. Ne pare rău. Nu l-am cunoscut, dar ştiu demult, când tata asculta la radio cu 'galene' pe vremea aia. Şi tot îmi spunea: a vorbit Regele, a vorbit Regele !, dar eram mic pe vremea aia. Îmi pare rău", a spus acesta.

Pe tot parcursul serii două echipe mobile ale DGASMB au distribuit ceai şi supă caldă oamenilor care au aşteptat la Palatul Regal, oamenii putând să ia un ceai cald şi din partea reprezentanţilor Societăţii de Cruce Roşie din România, care au amplasat un cort lângă una din porţile centrale de acces ale palatului.

La ora 22.00, la Palatul Regal s-a luat o pauză de aproximativ o oră pentru pregătirea Sălii Tronului pentru ceremoniile de sâmbătă, accesul publicului fiind apoi reluat.

Funeraliile regelui Mihai se vor încheia sâmbătă, în cea de-a treia zi de doliu naţional, când fostul suveran va fi înmormântat la Curtea de Argeş. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron